Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam BUDINCA CU BRANZA
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
INSOMNIA, TRATAMENTE NATURISTE
COMPARATIE INTRE DIETE CU COMPOZITIE DIFERITA
Valori nutritionale fructe


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole O NOUA IPOTEZA: OBEZITATEA AR PUTEA FI PROVOCATA DE UN VIRUS
SANGELE VINDECATOR
CULTURISM LA FEMININ
UN EXERCITIU PENTRU TONIFIEREA MUSCHILOR TRUNCHIULUI
CEAIURI VERSUS MEDICAMENTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de patrunjel Fierbinte
Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl

CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl


Este o zi torida de vara afara si tu te afli in sala de antrenament, hotarat sa muti muntii din loc. Tragi tare, ai motivatia pusa pe "maxim", repetarile se succed cu repeziciune si eficienta, insa la un moment dat simti ca se intampla ceva ciudat cu organismul tau. Mainile devin moi, nu mai ai pic de vlaga in muschi, te simti din ce in ce mai ametit, valuri reci de sudoare coboara pe spate si daca esti un tip mai ghinionist, in fata ochilor ti se aseaza un val negru si pentru cateva momente iti pierzi constienta. Te trezesti buimac, intins pe podea, ud ca o carpa pusa la spalat - te-au stopit colegii tai de antrenament, care acum incearca sa te racoreasca facand vant cu ce au la indemana.Multi sportivi au avut o astfel de experienta in cursul carierei lor. Sa incercam sa intelegem ce se intampla cu caldura eliberata de organism in timpul efortului fizic.

Aproape toata energia eliberata de metabolismul organismului din principiile nutritive este in cele din urma convertita in caldura. Aceasta se aplica si energiei care produce contractia musculara, din urmatoarele motive: in primul rand, eficienta maxima de transformare a energiei hranei in lucru mecanic muscular, chiar si in cele mai bune conditii, este de numai 20-25%, restul din energia hranei este convertita in caldura in cursul reactiilor chimice intracelulare. ln al doilea rand, aproape toata energia destinata producerii lucrului mecanic se transforma tot in caldura deoarece toata, cu exceptia unei mici portiuni a acestei energii, este folosita pentru :

1. invingerea rezistentei vascoase ce apare la miscarea muschilor si articulatiilor,

2. invingerea fortelor de frecare ale singelui ce curge prin vase,

3. alte efecte similare - toate convertesc energia contractila musculara in caldura.

Daca luam in considerare posibilitatea cresterii de peste 20 de ori a consumului de oxigen a organismului la sportivul antrenat si cresterea direct proportionala cu consumul de oxigen a cantitatii de caldura eliberata in organism, este usor de inteles ca imense cantitati de caldura sint degajate in tesuturile interne ale organismului in timpul probelor sportive de rezistenta. Mai departe, daci acest flux mare de caldura prin organism se produce intr-o zi foarte calda si umeda, astfel incit mecanismul sudoratiei sa nu poata elimina caldura, la sportiv se poate usor dezvolta o conditie insuportabila si chiar letala, numita socu1 termic.

Socul termic.

In timpul sporturilor de rezistenta, chiar si in conditii normale de mediu temperatura corpului creste adesea de la nivelul sau normal de 37 grade C la 40 grade C. In conditii de caldura sau umiditate mare sau cu o imbracaminte suplimentara, temperatura poate cu usurinta sa creasca pana la 41,1C-42,5C. La aceste nivele temperatura insasi devine distructiva pentru celule, mai ales pentru celulele cerebrale.Cind aceasta se intampla, incep sa apara multiple simptome, incluzand slabiciune extrema, epuizare, cefalee, confuzie, greata, sudoratie profuza, obnubilare, colaps si inconstienta. Acest intreg comp1ex este denumit soc termic, si netratarea lui imediata poate condoce la moarte. De fapt, desi persoana s-a oprit din efort, temperatura nu scade usor singura. Unul din rnotive este acela ca la aceste temperaturi inalte, mecanismul termoreglator insusi devine adesea insuficient. Un al doilea motiv este ca temperatura inalta dubleaza aproximativ rata tuturor reactiilor chimice intracelulare, eliberind deci si mai multa caldura.Tratamentul socului termic consta in reducerea cat mai rapida a temperaturii corpului. Cel mai practic procedeu pentru a face aceasta este indepartarea tuturor hainelor, stropirea continua cu apa pe toata suprafata corpului sau udarea continua cu un burete a corpului, si suflarea de aer pe corp cu un ventilator puternic. Experimentele au aratat ca acest tratament poate reduce temperatura la fe1 de rapid ca si orice alta procedura, desi unii medici prefera scufundarea completa a corpului in apa cu gheata.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51699 ori.



Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.


Dieta pentru cei care slabesc greu

15 Mai 2023

Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.

In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA? ANTRENAMENTELE: DIMINEATA SAU SEARA?
Fara nici un dubiu, exerctiile fizice sunt benefice la orice ...
CAPOIERA CAPOIERA
Daca tot am vorbit de artele martiale intr-un articol recent, ...


ARTELE MARTIALE MIXTE ARTELE MARTIALE MIXTE
Disciplina si legatura minte-trup pot fi considerate elementele-cheie ale unui ...
BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT BOXUL, MAI MULT DECAT UN SPORT
Aruncand un ochi peste originile sale mai mult decat impresionante ...


Alte articole despre Antrenament






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii