Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ridicari pe varfuri
4 CAUZE SURPRINZATOARE ALE ANXIETATII
Efectele aminoacizilor asupra eliberarii de hormon de crestere in timpul antrenamentelor
REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE
FAST FOOD - PERICOLE LA TOT PASUL


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CSID - Metoda de slabire zig-zag
TARTA CU CONCENTRAT PROTEIC
AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA
Indreptari cu haltera
Ridicarea umerilor cu haltera
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile untului de arahide Fierbinte
Iti place gustul untului de arahide, insa te intrebi daca e bine sa consumi un aliment atat de gras?rnBogat in...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl

CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl


Este o zi torida de vara afara si tu te afli in sala de antrenament, hotarat sa muti muntii din loc. Tragi tare, ai motivatia pusa pe "maxim", repetarile se succed cu repeziciune si eficienta, insa la un moment dat simti ca se intampla ceva ciudat cu organismul tau. Mainile devin moi, nu mai ai pic de vlaga in muschi, te simti din ce in ce mai ametit, valuri reci de sudoare coboara pe spate si daca esti un tip mai ghinionist, in fata ochilor ti se aseaza un val negru si pentru cateva momente iti pierzi constienta. Te trezesti buimac, intins pe podea, ud ca o carpa pusa la spalat - te-au stopit colegii tai de antrenament, care acum incearca sa te racoreasca facand vant cu ce au la indemana.Multi sportivi au avut o astfel de experienta in cursul carierei lor. Sa incercam sa intelegem ce se intampla cu caldura eliberata de organism in timpul efortului fizic.

Aproape toata energia eliberata de metabolismul organismului din principiile nutritive este in cele din urma convertita in caldura. Aceasta se aplica si energiei care produce contractia musculara, din urmatoarele motive: in primul rand, eficienta maxima de transformare a energiei hranei in lucru mecanic muscular, chiar si in cele mai bune conditii, este de numai 20-25%, restul din energia hranei este convertita in caldura in cursul reactiilor chimice intracelulare. ln al doilea rand, aproape toata energia destinata producerii lucrului mecanic se transforma tot in caldura deoarece toata, cu exceptia unei mici portiuni a acestei energii, este folosita pentru :

1. invingerea rezistentei vascoase ce apare la miscarea muschilor si articulatiilor,

2. invingerea fortelor de frecare ale singelui ce curge prin vase,

3. alte efecte similare - toate convertesc energia contractila musculara in caldura.

Daca luam in considerare posibilitatea cresterii de peste 20 de ori a consumului de oxigen a organismului la sportivul antrenat si cresterea direct proportionala cu consumul de oxigen a cantitatii de caldura eliberata in organism, este usor de inteles ca imense cantitati de caldura sint degajate in tesuturile interne ale organismului in timpul probelor sportive de rezistenta. Mai departe, daci acest flux mare de caldura prin organism se produce intr-o zi foarte calda si umeda, astfel incit mecanismul sudoratiei sa nu poata elimina caldura, la sportiv se poate usor dezvolta o conditie insuportabila si chiar letala, numita socu1 termic.

Socul termic.

In timpul sporturilor de rezistenta, chiar si in conditii normale de mediu temperatura corpului creste adesea de la nivelul sau normal de 37 grade C la 40 grade C. In conditii de caldura sau umiditate mare sau cu o imbracaminte suplimentara, temperatura poate cu usurinta sa creasca pana la 41,1C-42,5C. La aceste nivele temperatura insasi devine distructiva pentru celule, mai ales pentru celulele cerebrale.Cind aceasta se intampla, incep sa apara multiple simptome, incluzand slabiciune extrema, epuizare, cefalee, confuzie, greata, sudoratie profuza, obnubilare, colaps si inconstienta. Acest intreg comp1ex este denumit soc termic, si netratarea lui imediata poate condoce la moarte. De fapt, desi persoana s-a oprit din efort, temperatura nu scade usor singura. Unul din rnotive este acela ca la aceste temperaturi inalte, mecanismul termoreglator insusi devine adesea insuficient. Un al doilea motiv este ca temperatura inalta dubleaza aproximativ rata tuturor reactiilor chimice intracelulare, eliberind deci si mai multa caldura.Tratamentul socului termic consta in reducerea cat mai rapida a temperaturii corpului. Cel mai practic procedeu pentru a face aceasta este indepartarea tuturor hainelor, stropirea continua cu apa pe toata suprafata corpului sau udarea continua cu un burete a corpului, si suflarea de aer pe corp cu un ventilator puternic. Experimentele au aratat ca acest tratament poate reduce temperatura la fe1 de rapid ca si orice alta procedura, desi unii medici prefera scufundarea completa a corpului in apa cu gheata.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 46001 ori.



Beneficiile untului de arahide

26 Mai 2022

Iti place gustul untului de arahide, insa te intrebi daca e bine sa consumi un aliment atat de gras?

Bogat in nutrienti, untul de arahide poate fi parte dintr-o dieta echilibrata, avand multe beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru mentinerea unei greutati optime in timp. Totusi, este foarte caloric, asa ca e important sa-l consumi cu moderatie, mai ales daca vrei sa slabesti.

In acest clip iti voi spune ce beneficii iti aduce consumul de unt de arahide si cum e bine sa il integrezi in alimentatia ta!


Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?

23 Mai 2022

Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.

Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.

Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?


De ce este important zincul

17 Mai 2022

Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.

El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
Incepand cu anul 1965 si pana in zilele noastrem fiecare ...
CAT DE REPEDE IESI DIN FORMA DUPA CE NU TE MAI ANTRENEZI?
Deconditionarea sau iesirea din forma, apare atunci cand nu te ...


CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE
Ati fost vreodata atenti la viteza cu care faceti repetarile ...
CUM COMBINAM ANTRENAMENTELE CARDIO SI CELE DE FORTA?
Sa presupunem ca esti unul dintre cei multi care merg ...


Alte articole despre Antrenament






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii