Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Alimentele afumate sunt toxice pentru organism
Suplimentarea cu concentrate proteice din zer si soia mareste raspunsul la antrenamentul cu greutati
Tratmentul medicamentos pentru slabire
FRACTURA DE OBOSEALA
MASA DE CRACIUN


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole POSTUL ALIMENTAR - STIINTA SI TRADITIE
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
Suntem 70% apa
AI NEVOIE DE MOTIVE CA SA SLABESTI?
CSID - Copiii crescuti de bunici au sanse mai mari sa devina obezi
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB

SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB


In mintea celor mai multi dintre noi, termenul "fitness" se refera la o ramura sportiva care combina antrenamentele aerobe cu cele de forta (insa cu utilizarea unor greutati mai mici si mai multe repetari decat la antrenamentele de culturism) Pentru oamenii de stiinta, "fitness"-ul desemneaza nivelul de functionare a sistemului cardiovascular. Masura fitnessului ar fi rezistenta (anduranta) generala, definita drept capacitatea de lucru pe perioade indelungate de timp fara sa apara oboseala. In termeni mai generali, fitness-ul s-ar putea referi la performanta optima a organismului si la starea lui de bine.

Fitness-ul aerob reprezinta capacitatea maxima de a prelua, transporta si utiliza oxigenul. Acest indice deosebit de important, care se masoara prin metode de laborator, ne ofera cea mai buna apreciere a rezervelor cardiovasculare si a fitness-ului fizic. Capacitatea aeroba maxima variaza in functie de sex, varsta, ereditate, stare de sanatate/boala, nivel de antrenament.

Efectele pozitive ale antrenamentul aerob

- creste eficienta procesului respirator si rezistenta la efort a muschilor implicati in respiratie

- creste volumul de sange, distributia si transportul lui la nivel muscular

- mareste eficienta cardiovasculara (creste volumul-bataie si debitul cardiac, simultan, reducand frecventa cardiaca de repaus si de efort). Aceasta inseamna ca inima va deveni mai eficienta: va "pompa" mai mult sange la fiecare bataie spre deosebire de omul neantrenat, la care sustinerea cardiaca a efortului se face prin cresterea frecventei cardiace (pulsul), cu alte cuvinte inima este nevoita sa bata mai repede pentru a trimite sange oxigenat la periferie.

- regleaza anumite mecanisme nervoase si hormonale

Cum se explica specificitatea antrenamentelor?

O activitate fizica particulara, cum ar fi alergatul usor (jogging-ul) implica doar acele fibre musculare potrivite pentru acel tip de efort. Fibrele cu contractie lenta sunt recrutate pentru jogging. De asemenea, fiecare activitate fizica implica utilizarea doar acelor cai metabolice si surse energetice de care este nevoie pentru acea activitate. Utilizand de nenumarate ori acelasi mecanisme, in organism apare un raspuns adaptativ, adica ceea ce numim efectul de antrenare.

Rezultatele procesului de antrenare (= de adaptare) sunt il legatura directa cu activitatea utilizata drept stimul de antrenament. Antrenamentul are efecte multiple asupra fibrelor musculare ca si asupra sistemelor de transport si mentinere a vietii, cum ar fi sistemul respirator si cardiovascular. Efectele antrenamentului asupra fibrelor musculare sunt foarte specifice, ceea ce inseamna ca este destul de putin probabil sa se faca transferul asupra altor genuri de activitati. Cu alte cuvinte, daca va antrenati alergand, nu veti putea transfera beneficile acestei activitati asupra inotului sau pedalatului. Pe de alta parte, efectele asupra sistemului respirator si cardiovascular sunt mult mai generale si deci pot fi transferate asupra altor activitati.

Antrenamentul conduce la modificari in sistemele enzimatice aerobe la nivelul fibrelor musculare, deci e usor de observat ca aceste modificari sunt specifice. In fazele incipiente de antrenament, incapacitatea muschilor de a utiliza oxigen limiteaza performantele. Mai tarziu, pe masura ce fibrele se adapteaza si pot utiliza mai mult oxigen, factor limitativ al performantei devenind sistemul cardiovascular (inima, sange, vase de sange).

Castigurile obtinute in urma antrenamentelor nu se pot transfera automat de la o activitate la alta, ceea ce inseamna ca nu puteti deveni inotatori mai buni daca va antrenati numai pe bicicleta sau alergand. Putem clasifica efectele antrenamentelor in periferice (la nivel muscular) si centrale (inima, sange, plamani, hormoni). Efectele centrale se pot transfera de la o activitate la alta, insa cele periferice sunt mult mai putin transferabile.

Din acest punct de vedere, conteaza si modul cum va testati capacitatea de efort si adaptarea la antrenament. Daca va antrenati alergand, atunci testarea pe o bicicleta stationara nu are foarte multa valoare, tocmai datorita specificitatii antrenamentului.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52039 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii