Sunteti aici :: Antrenament » SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB
SPECIFICITATEA ANTRENAMENTULUI AEROB
In mintea celor mai multi dintre noi, termenul "fitness" se refera la o ramura sportiva care combina antrenamentele aerobe cu cele de forta (insa cu utilizarea unor greutati mai mici si mai multe repetari decat la antrenamentele de culturism) Pentru oamenii de stiinta, "fitness"-ul desemneaza nivelul de functionare a sistemului cardiovascular. Masura fitnessului ar fi rezistenta (anduranta) generala, definita drept capacitatea de lucru pe perioade indelungate de timp fara sa apara oboseala. In termeni mai generali, fitness-ul s-ar putea referi la performanta optima a organismului si la starea lui de bine.
Fitness-ul aerob reprezinta capacitatea maxima de a prelua, transporta si utiliza oxigenul. Acest indice deosebit de important, care se masoara prin metode de laborator, ne ofera cea mai buna apreciere a rezervelor cardiovasculare si a fitness-ului fizic. Capacitatea aeroba maxima variaza in functie de sex, varsta, ereditate, stare de sanatate/boala, nivel de antrenament.
Efectele pozitive ale antrenamentul aerob
- creste eficienta procesului respirator si rezistenta la efort a muschilor implicati in respiratie
- creste volumul de sange, distributia si transportul lui la nivel muscular
- mareste eficienta cardiovasculara (creste volumul-bataie si debitul cardiac, simultan, reducand frecventa cardiaca de repaus si de efort). Aceasta inseamna ca inima va deveni mai eficienta: va "pompa" mai mult sange la fiecare bataie spre deosebire de omul neantrenat, la care sustinerea cardiaca a efortului se face prin cresterea frecventei cardiace (pulsul), cu alte cuvinte inima este nevoita sa bata mai repede pentru a trimite sange oxigenat la periferie.
- regleaza anumite mecanisme nervoase si hormonale
Cum se explica specificitatea antrenamentelor?
O activitate fizica particulara, cum ar fi alergatul usor (jogging-ul) implica doar acele fibre musculare potrivite pentru acel tip de efort. Fibrele cu contractie lenta sunt recrutate pentru jogging. De asemenea, fiecare activitate fizica implica utilizarea doar acelor cai metabolice si surse energetice de care este nevoie pentru acea activitate. Utilizand de nenumarate ori acelasi mecanisme, in organism apare un raspuns adaptativ, adica ceea ce numim efectul de antrenare.
Rezultatele procesului de antrenare (= de adaptare) sunt il legatura directa cu activitatea utilizata drept stimul de antrenament. Antrenamentul are efecte multiple asupra fibrelor musculare ca si asupra sistemelor de transport si mentinere a vietii, cum ar fi sistemul respirator si cardiovascular. Efectele antrenamentului asupra fibrelor musculare sunt foarte specifice, ceea ce inseamna ca este destul de putin probabil sa se faca transferul asupra altor genuri de activitati. Cu alte cuvinte, daca va antrenati alergand, nu veti putea transfera beneficile acestei activitati asupra inotului sau pedalatului. Pe de alta parte, efectele asupra sistemului respirator si cardiovascular sunt mult mai generale si deci pot fi transferate asupra altor activitati.
Antrenamentul conduce la modificari in sistemele enzimatice aerobe la nivelul fibrelor musculare, deci e usor de observat ca aceste modificari sunt specifice. In fazele incipiente de antrenament, incapacitatea muschilor de a utiliza oxigen limiteaza performantele. Mai tarziu, pe masura ce fibrele se adapteaza si pot utiliza mai mult oxigen, factor limitativ al performantei devenind sistemul cardiovascular (inima, sange, vase de sange).
Castigurile obtinute in urma antrenamentelor nu se pot transfera automat de la o activitate la alta, ceea ce inseamna ca nu puteti deveni inotatori mai buni daca va antrenati numai pe bicicleta sau alergand. Putem clasifica efectele antrenamentelor in periferice (la nivel muscular) si centrale (inima, sange, plamani, hormoni). Efectele centrale se pot transfera de la o activitate la alta, insa cele periferice sunt mult mai putin transferabile.
Din acest punct de vedere, conteaza si modul cum va testati capacitatea de efort si adaptarea la antrenament. Daca va antrenati alergand, atunci testarea pe o bicicleta stationara nu are foarte multa valoare, tocmai datorita specificitatii antrenamentului.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 48209 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii