Sunteti aici :: Antrenament » GREUTATI LIBERE VERSUS APARATE
GREUTATI LIBERE VERSUS APARATE
Daca ai hotarat ca e timpul sa faci ceva cu toata grasimea de pe burta sau te-ai saturat de pielea care numai elastica nu poti sa te lauzi ca e, a sosit momentul sa-ti faci un abonament la sala de forta si sa te pui serios pe munca. Multi incepatori se intreaba daca ar trebui sa foloseasca greutatile simple in defavoarea aparatelor. Ambele variante isi au punctele lor forte, dar si cateva puncte slabe. Doar analizandu-le toate aspectele vei reusi sa iti dai seama care ti se potriveste mai bine.
Greutati simple - argumente pro
Greutatile simple te ajuta sa castigi mai repede in forta, dar e adevarat ca necesita un echilibru mai bun si o coordonare mai mare in comparatie cu aparatele. Totodata, folosirea greutatilor simple iti pune in miscare mai multe grupe de muschi.
Principalul argument adus in favoarea greutatilor simple este legat de faptul ca, pentru ca doar corpul tau directioneaza si executa toate miscarile, acestea iti sporesc sansele de a-ti pune la treaba mai multe grupe de muschi. Evident, cu cat sunt stimulati mai multi muschi, cu atat rezultatele vor fi mai evidente.
Un alt argument care vine sa-l intareasca pe cel precedent ar fi dat de libertatea de miscare pe care o ingaduie greutatile simple, alaturi de imbunatairea echilibrului si activarea muschilor ce sprijina si stabilizeaza incheieturile.
De asemenea, greutatile libere sunt considerate a fi mai ieftine decat aparatele disponibile pe piata. Nu ai nevoie decat de ceva imaginatie si cateva gantere sau haltere pentru a-ti realiza un antrenament complet.
Greutatile simple - argumente contra
In cazul in care esti un incepator, s-ar putea sa fii intimidat de greutatile libere. S-ar putea sa nu intelegi intotdeauna cum se executa corect fiecare exercitiu, iar daca mai arunci un ochi si inspre coltul in care cei mai avansati isi dau in petec si se intrec in folosirea lor, s-ar putea sa te sperii de-a dreptul.
In plus, riscul accidentarilor este ceva mai mare in cazul greutatilor libere in comparatie cu aparatele: ai sanse mai mari sa scapi o greutate pe tine sau doar sa faci o miscare gresita si sa-ti supui tesuturile musculare unei presiuni suplimentare, riscand asadar sa te accidentezi.
Aparatele - argumente pro
Cea mai importanta componenta in orice program de antrenament este siguranta. In special daca antrenamentul de forta este nou pentru tine sau daca te antrenezi de unul singur, aparatele cu rezistenta variabila sunt cele mai potrivite. Mai mult, acestea sunt mai mult decat potrivite atat persoanelor mai in varsta, cat si atletilor si incepatorilor. Sunt de asemenea recomandate atletilor care se reabiliteaza dupa o accidentare
Aparatele sunt potrivite pentru cei care doresc sa se concentreze doar pe izolarea anumitor grupe de muschi, deoarece asigura o miscare mai controlata. Unele aparate iti permit chiar sa iti monitorizezi progresul.
E destul de usor te asezi in pozitia corecta pe un aparat si sa-ti dai seama repede ce ai de facut. Majoritatea incepatorilor gasesc foarte utila aceasta caracteristica a aparatelor. Iata asadar un alt argument in favoarea aparatelor.
Un alt argument pozitiv pentru folosirea aparatelor este dat de faptul ca nu ai nevoie de un observator, de vreme ce aparatul in sine functioneaza ca si un observator care iti "spune" exact ce sa faci. Totusi, nu te baza prea mult pe faptul ca nu vei zbura din sala daca ai prostul obicei de a tranti foarte des greutatile pe jos.
Aparatele - argumente contra
Lucrul cu aparatele e diferit de cel cu greutatile libere. Principalul argument adus in defavoarea folosirii aparatelor ar fi acela ca aparatul te poate "incuia" intr-o pozitie fixa, astfel incat nu vei putea sa realizezi miscarea completa potrivita pentru corpul tau. Cu alte cuvine, antrenamentul cu ajutorul aparatelor iti izoleaza de regula o singura grupa de muschi sau doua, in timp ce in cazul greutatilor libere mult mai multi muschi iti sunt activati.
In plus, aparatele te obliga sa efectuezi un tipar repetitiv de miscare. Daca nu esti suficient de inalt, s-ar putea sa iti fie foarte greu doar sa te asezi in pozitia corecta pe anumite aparate, daramite sa mai si executi ca la carte un anumit exericitiu. Aparatele nu sunt construite pentru orice conformatie, asa ca s-ar parea ca in aceasta privinta greutatile libere au un avantaj clar.
Asadar, sunt destule argumente pro si contra de ambele tabere. De regula totusi greutatile libere sunt o optiune ceva mai buna in cazul in care intelegi exact ce trebuie sa faci cu ele. Principala idee ar fi ca daca simti ca nu ai inteles exact cum sa executi diferite exercitii cu acestea, cel mai bine ar fi sa apelezi la aparate. Pana la urma, siguranta si nevoile tale in materie de antrenament te vor ajuta sa iei decizia cea mai buna.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 49071 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii