Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Abductia piciorului la sol
ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Exercitii pentru muschii abdominali
NEVOIA DE REFACERE FIZICA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole IUBIRE CU FUNDA
DIETELE: ESEC SAU SUCCES?
MANINCA PASTE SI SLABESTE
PROGRAM DE INTRAT IN FORMA
Stretching - gat - exercitii set 2
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE

ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE


Desi poate parea ciudat, specialistii in medicina sportiva au constatat ca exista un risc mai mare de accidentare - intinderi, luxatii, tendinite - la cei care alearga pe suprafete moi (dar usor denivelate si instabile), cum ar fi iarba sau nisipul, decat la cei care alearga pe astfalt sau beton, asa cum probabil v-ati fi asteptat. Problema principala este ca fiecare pas supune la presiuni si forte diferite talpile, gleznele, genunchii si soldurile alergatorilor, ceea ce presupune o permanenta ajustare la suprafata de sprijin si nu oricine are capacitatea de a se adapta cu usurinta la fiecare pas. Aceste suprafete isi schimba permanent panta, iar modificarea frecventa a presiunilor asupra membrelor inferioare poate conduce la aparitia tendinitelor, inflamatiilor articulare si chiar a fracturilor.

O prima masura ce trebuie luata, in cazul in care doriti sa alergati pe iarba sau nisip este alegerea unor pantofi de sport de cea mai buna calitate, care sa absoraba socurile in timpul alergarii, care sa fie schimbata periodic la 4-500 km de alergare

Nu trebuie sa evitati alergarea pe suprafete mai moi -acestea au o mare calitate: reduc impactul asupra membrelor inferioare, lucru care nu se intampla in cazul alergarii pe beton sau asfalt. Atunci cand alegeti sa alergati pe suprafete moi, naturale, expertii va sfatuiesc sa fiti foarte atenti la teren - pietre, denivelari, gauri, pante, si sa purtati incaltari adecvate.

Regula "10%"

Aceasta regula va ajuta sa va imbunatatiti performantele fara riscul unor accidentari si se aplica si in cazul alergarii pe teren mai moale sau denivelat. Indiferent daca sunteti incepatori sau maratonisti cu experienta, este esential sa progresati in ritm optim pentru a va atinge obiectivele si a evita accidentarile.

Cresterea prea rapida a intensitatii, timpului sau dificultatii tipului de activitate reprezinta una dintre cele mai frecvente motive ale accidentarilor in sport. Pentru a preveni aceste probleme, expertii in fitness recomanda atat incepatorilor, cat si celor cu experienta sa foloseasca regula 10%, care limiteaza cresterea saptamanala a acestor parametrii. Cu alte cuvinte, este recomandat sa nu mariti intensitatea, volumul (distanta, greutatea folosita) sau durata activitatii cu mai mult de 10% pe saptamana. De exemplu, daca obisnuiti sa alergati 40 km pe saptamana, prin aplicarea regulii 10%, este bine sa cresteti distanta pe care alergati cu doar 4 km pe saptamana. Pentru incepatori, chiar 10% poate insemna mult, de aceea lor li se recomanda o crestere cu 5% sau chiar mai putin pe saptamana. Regula 10% este o metoda simpla de a progresa la antrenamente, dar presupune sa va tineti de programul de antrenament, saptamana de saptamana. De asemenea, poate constitui un excelent mijloc de motivare.

Retineti ca indiferent daca folositi aceasta regula sau nu, atentia cu care va observati reactiile corpului reprezinta cea mai buna cale pentru a evita accidentarile. Daca ignorati durerile si alte simptome, riscati sa va agravati situatia. Daca simtiti ca activitatea pe care o faceti depaseste limita sigurantei - incetiniti ritmul, schimbati activitatea sau odihniti-va.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 45647 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii