Sunteti aici :: Nutritie » VINUL
VINUL
Vinul ca si uleiul si graul precede istoria umanitatii. Nu se gaseste in natura si poate deveni chiar element de seductie.
Vinul poate fi ales tinand cont nu doar de ce anume va fi servit la masa ci si de tipul de persoana impreuna cu care se va consuma.
Pe langa actiunea pe care o exercita asupra creierului si a stomacului, vinul pare sa faca bine si inimii, declara un studiu anual al congresului cardiologilor care s-a tinut in Orlanda, Florida, si care a demonstrat ca un consum moderat, intre 1 si 3 pahare pe zi favorizeaza longevitatea.
Riscul mortii a rezultat inferior cu 36% pentru orice cauza in general si cu 34% pentru tulburarile cardiovasculare in particular .
Prin consumul moderat de vin se introduc in organism o serie de antioxidanti care dezvolta o puternica actiune de protectie impotriva bolilor degenerative si a cancerului, luptand intr-un mod eficace impotriva radicalilor liberi.
Un efect analogic se obtine din sucul proaspat de struguri. In consecinta, efectul nu se datoreaza in mod particular alcoolului ci continutului de substante active din fruct.
Deoarece seara speciala dintre ani se apropie, imi permit sa contribui cu cateva indicatii modeste in alegerea si servirea vinului la masa.
Foarte importanta pentru inceput este servirea vinului la temperatura corecta, conditie esentiala pentru a simti savoarea in toata substanta ei.
Marea majoritate a vinurilor rosii dau tot ce au mai bun la o temperatura cuprinsa intre 16 si 18 grade. Vinul rosu servit prea rece devine acid si deci in mod sigur nepotrivit, in timp ce vinurile de antreu si de desert ajung la apogeul placerii papilelor gustative daca sunt servite la o temperatura usor mai scazuta, cuprinsa intre 14 si 15 grade.
Iata si un tabel rezumativ cu cele mai consumate bauturi pe baza de alcool si fructe si temperatura necesara obtinerii unei atmosfere perfecte:
· Sampanie si vinuri spumante: 7 grade
· Vinuri dulci mai putin nobile: 10-12 grade
· Vinuri rose: 10-12 grade
· Vinuri albe simple: 10-12 grade
· Sherry sec: 12-13 grade
· Vinuri albe seci si fine: 14-16 grade
· Vinuri de desert: 14-16 grade
· Vinuri rosii usor fructate: 14-15 grade
· Vinuri rosii: 16-18 grade
· Sherry: 16-18 grade
· Porto: 16-18 grade
Truc: Pentru a evita problema de temperatura prea ridicata a unei sampanii, tine-o pe masa intr-un bol cu gheata in timp ce se consuma.
Alegerea vinului la prima vedere cu ochiul liber reprezinta primul test. Oricare ar fi culoarea si tonul sau, vinul trebuie sa fie limpede, fara defecte. Examenul claritatii se face tinand paharul in dreptul ochiului si o sursa de lumina de la aceeasi inaltime.
Pentru vinurile rosii examenul transparentei se obtine examinand vinul pe un fond alb deschis. Inclinand paharul se observa un disc care ne informeaza despre starea de conservare si varsta vinului. Trebuie sa se aiba in vedere culoarea dar si stralucirea vinului.
Vinul alb:
· aproape incolor: vin foarte tanar
· auriu deschis cu reflexe verzui: vin tanar
· auriu pai cu reflexe de bronz: vin matur invechit in lemn
· ambra: vin oxidat, prea vechi
Vinul rosu:
· violaceu: vin foarte tanar
· rosu ciresiu: vin tanar
· culoare rosie cu reflexe portocalii: vin care incepe sa invecheasca
· rosu brun: vin de calitate superioara
Consumul de vin tine cont de o anumita ordine la masa, in functie de culoare, aroma, intensitatea parfumului:
· vinul alb inaintea celui rosu
· vinul de antreu si de desert inaintea celui de friptura
· vinul sec inaintea celui dulce
· vinul simplu inaintea celui complex si foarte parfumat
Imbinarea vinului si a felului de mancare constituie o adevarata arta. Nici savoarea vinului nu poate fi mai puternica decat felul de mancare si nici reciproc. Unul dintre principiile pe care le poti urma in alegerea vinului este din punct de vedere al anotimpului: bucataria de vara pe baza de sosuri usoare, carne alba sau peste se imbina de cele mai multe ori perfect cu vinurile albe, tinere si acidulate, in timp ce toamna si iarna bucataria bogata in grasimi solicita vinurile rosii, mature sau chiar foarte vechi.
In cazul unor seri sau ocazii speciale in care se cineaza cu homar sau caviar, atunci o sticla de sampanie este perfecta.
Toate aceste reguli nu sunt de ajuns pentru a alege vinul perfect la felul de mancare perfect. Ci trebuie sa stim sa potrivim sau sa contrapunem vinul si alimentele. Daca de pilda avem de a face cu alimente acide, caracteristicile vinului trebuie sa contrasteze caracteristicilor alimentului pentru a nu-i mari senzatia de aciditate, in timp ce pentru produsele de patiserie vinurile dulci sunt cele mai indicate.
Prin consumul de vin trebuie sa se evite excesul care poate provoca daune atat sociale cat si personale pentru oricine nu a inteles necesitatea moderatiei.
Maria Paduraru

Acest articol a fost vizualizat de 60601 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii