Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Dietele disociate nu reprezinta o solutie buna
Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal
CONCURS FII IN FORMA
ACIDUL LACTIC SI PERFORMANTA
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ACNEEA, O POVESTE FARA SFARSIT?
SEX SI SANATATE
DA JOS BURTA! editia 2007
Extensia soldului la sol
UNEORI, MAMELE SUNT RELE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » VINUL

VINUL


VINUL_57040.jpgVinul ca si uleiul si graul precede istoria umanitatii. Nu se gaseste in natura si poate deveni chiar element de seductie.

Vinul poate fi ales tinand cont nu doar de ce anume va fi servit la masa ci si de tipul de persoana impreuna cu care se va consuma.

Pe langa actiunea pe care o exercita asupra creierului si a stomacului, vinul pare sa faca bine si inimii, declara un studiu anual al congresului cardiologilor care s-a tinut in Orlanda, Florida, si care a demonstrat ca un consum moderat, intre 1 si 3 pahare pe zi favorizeaza longevitatea.

Riscul mortii a rezultat inferior cu 36% pentru orice cauza in general si cu 34% pentru tulburarile cardiovasculare in particular .

Prin consumul moderat de vin se introduc in organism o serie de antioxidanti care dezvolta o puternica actiune de protectie impotriva bolilor degenerative si a cancerului, luptand intr-un mod eficace impotriva radicalilor liberi.

Un efect analogic se obtine din sucul proaspat de struguri. In consecinta, efectul nu se datoreaza in mod particular alcoolului ci continutului de substante active din fruct.

Deoarece seara speciala dintre ani se apropie, imi permit sa contribui cu cateva indicatii modeste in alegerea si servirea vinului la masa.

Foarte importanta pentru inceput este servirea vinului la temperatura corecta, conditie esentiala pentru a simti savoarea in toata substanta ei.

Marea majoritate a vinurilor rosii dau tot ce au mai bun la o temperatura cuprinsa intre 16 si 18 grade. Vinul rosu servit prea rece devine acid si deci in mod sigur nepotrivit, in timp ce vinurile de antreu si de desert ajung la apogeul placerii papilelor gustative daca sunt servite la o temperatura usor mai scazuta, cuprinsa intre 14 si 15 grade.

Iata si un tabel rezumativ cu cele mai consumate bauturi pe baza de alcool si fructe si temperatura necesara obtinerii unei atmosfere perfecte:

· Sampanie si vinuri spumante: 7 grade

· Vinuri dulci mai putin nobile: 10-12 grade

· Vinuri rose: 10-12 grade

· Vinuri albe simple: 10-12 grade

· Sherry sec: 12-13 grade

· Vinuri albe seci si fine: 14-16 grade

· Vinuri de desert: 14-16 grade

· Vinuri rosii usor fructate: 14-15 grade

· Vinuri rosii: 16-18 grade

· Sherry: 16-18 grade

· Porto: 16-18 grade

Truc: Pentru a evita problema de temperatura prea ridicata a unei sampanii, tine-o pe masa intr-un bol cu gheata in timp ce se consuma.

Alegerea vinului la prima vedere cu ochiul liber reprezinta primul test. Oricare ar fi culoarea si tonul sau, vinul trebuie sa fie limpede, fara defecte. Examenul claritatii se face tinand paharul in dreptul ochiului si o sursa de lumina de la aceeasi inaltime.

Pentru vinurile rosii examenul transparentei se obtine examinand vinul pe un fond alb deschis. Inclinand paharul se observa un disc care ne informeaza despre starea de conservare si varsta vinului. Trebuie sa se aiba in vedere culoarea dar si stralucirea vinului.

Vinul alb:

· aproape incolor: vin foarte tanar

· auriu deschis cu reflexe verzui: vin tanar

· auriu pai cu reflexe de bronz: vin matur invechit in lemn

· ambra: vin oxidat, prea vechi

Vinul rosu:

· violaceu: vin foarte tanar

· rosu ciresiu: vin tanar

· culoare rosie cu reflexe portocalii: vin care incepe sa invecheasca

· rosu brun: vin de calitate superioara

Consumul de vin tine cont de o anumita ordine la masa, in functie de culoare, aroma, intensitatea parfumului:

· vinul alb inaintea celui rosu

· vinul de antreu si de desert inaintea celui de friptura

· vinul sec inaintea celui dulce

· vinul simplu inaintea celui complex si foarte parfumat

Imbinarea vinului si a felului de mancare constituie o adevarata arta. Nici savoarea vinului nu poate fi mai puternica decat felul de mancare si nici reciproc. Unul dintre principiile pe care le poti urma in alegerea vinului este din punct de vedere al anotimpului: bucataria de vara pe baza de sosuri usoare, carne alba sau peste se imbina de cele mai multe ori perfect cu vinurile albe, tinere si acidulate, in timp ce toamna si iarna bucataria bogata in grasimi solicita vinurile rosii, mature sau chiar foarte vechi.

In cazul unor seri sau ocazii speciale in care se cineaza cu homar sau caviar, atunci o sticla de sampanie este perfecta.

Toate aceste reguli nu sunt de ajuns pentru a alege vinul perfect la felul de mancare perfect. Ci trebuie sa stim sa potrivim sau sa contrapunem vinul si alimentele. Daca de pilda avem de a face cu alimente acide, caracteristicile vinului trebuie sa contrasteze caracteristicilor alimentului pentru a nu-i mari senzatia de aciditate, in timp ce pentru produsele de patiserie vinurile dulci sunt cele mai indicate.

Prin consumul de vin trebuie sa se evite excesul care poate provoca daune atat sociale cat si personale pentru oricine nu a inteles necesitatea moderatiei.



Maria Paduraru


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 62894 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii