Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SINDROAME CLINICE
MERSUL PE ROLE, BENEFIC PENTRU SILUETA
Silviu Marin
CURS DE MASAJ SHIATSU LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA (2005)
FASCIITA PLANTARA - PROBLEME CU CALCAIUL


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SPORT IN PARC
CONCURSUL DA JOS BURTA, editia 2005
HMB
ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
Iuliana Moraru
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Te ajuta CARNITINA sa slabesti? Fierbinte
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE

CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE


CATABOLISMUL_SI_ANTR_37470.jpgPentru a "face muschi" e nevoie sa te antrenezi intens si sa mananci corespunzator. Multi dintre cei care frecventeaza sala de antrenament de mai mult sau mai putin timp traiesc cu o parere gresita in ceea ce priveste starea catabolica. Din popor se "stie" ca daca petreci ceva mai mult de o ora la sala, antrenandu-te, vei intra in starea catabolica. Cu alte cuvinte, corpul tau va incepe sa "topeasca" din tesuturi. Anabolismul, pe de alta parte, descrie o stare care presupune acumularea de tesut suplimentar. Evident, nu e posibil sa te confrunti in acelasi timp si cu starea catabolica, si cu cea anabolica.

Cei care afirma ca odata ce te antrenezi mai mult de o ora pe zi nu vei face altceva decat sa iti netezesti calea spre catabolism nu au dreptate, din fericire. Sa gandim logic: de fiecare data cand ridici o greutate si faci o serie de exercitii, pasesti spre starea catabolica. Prin natura ei, ridicarea greutatilor presupune un proces in urma caruia muschii sunt supusi unei presiuni foarte mari, si, ca urmare, tinde sa isi reduca dimensiunile, producand "rupturi" ale tesuturilor musculare. Apoi, cu suficienta odihna si cu un regim alimentar potrivit, muschiul va incepe sa se reconstruiasca singur si vei constata ca isi va mari masa, iar tu vei deveni mai puternic si mai rapid.

Asadar, de fiecare data cand executi un exercitiu vei intra in starea catabolica, si de fiecare data cand te vei odihni si le vei permite muschilor sa isi revina, vei intra in starea anabolica. Cu alte cuvinte, chiar daca te antrenezi nu mai mult de 15 minute pe zi, tot te vei confrunta cu starea catabolica. Si atunci unde isi are originile aceasta credinta populara? E destul de simplu de imaginat. Multi sunt de parere ca, odata ce iti vei supune corpul la un efort foarte mare, acesta nu va mai avea forta necesara sa se "regenereze" si sa isi revina.

Desigur, trebuie sa tinem cont si de nivelul de glicogen din celulele musculare care sunt responsabile cu asigurarea unei cantitati suficiente de energie penru a putea efectua un effort sustinut. Nivelul de glicogen depinde de intervalul de timp scurs de la ultimul antrenament sau de regimul alimentar din ultima vreme. Cu siguranta ca nu vei rezista foarte mult daca nu te-ai mai antrenat de ceva vreme, si ai mancat foarte putin.


Pe de alta parte, daca ai o cantitate suficienta de glicogen, cu siguranta vei renunta mult mai mult in cadrul unei sedinte de antrenament intens. De ce nu te poti antrena la nesfarsit, e lesne de inteles; corpul nu are cantitati nelimitate din acest polizaharid, asadar progresul dispare din peisaj cand esti epuizat si simti ca nu mai ai energie. Nu are rost sa te fortezi, nu vei face altceva decat sa pierzi eventual masa musculara, ca urmare a faptului ca organismul o va folosi pentru a va rost de energia necesara.


Exista o modalitate clara de a-ti mentine rezervorul plin cat mai mult: fa pauzele de antrenament necesare si alimenteaza-te corespunzator. Alcatuieste-ti un program corect si tine cont de faptul ca pe masura ce durata antrenamentului va creste, vor spori si sansele tale de a ramane fara "combustibil". Evident, va trebui sa-ti amani putin planurile referitoare la progres.

Ce solutii ai la indemana pentru a-ti mentine starea anabolica o perioada cat mai indelungata e destul de lesne de inteles. Incepe prin a te alimenta corespunzator la micul dejun, consumand mai multe proteine pentru a-ti repara muschii si carbohidrati pentru energie. De ce e asa important micul dejun? Au trecut poate mai bine 8 ore de cand ai mancat ultima oara, in comparatie cu cele 2-3 ore care iti despart mesele din timpul zilei. Cu toate ca e adevarat ca organismul nu are nevoie de o cantitate mare de enegie cand se ohihneste, aceasta este perioada in care are loc cea mai mare parte a reconstructiei tesutului muscular afectat in timpul antrenamentelor. Asadar, cand te vei trezi, vei avea nevoie de nutrienti noi.

Si restul meselor sunt foarte importante, fie ca e vorba de mesele dinaintea, din timpul sau dupa antrenament. E mai bine sa mananci portii mai mici, mai des, decat sa ai doua mese copioase. De asemenea, poti sa incerci o bautura energizanta pentru a amana cat mai mult starea catabolica si pentru a realiza antrenamente cat mai lungi. Zaharul usor digerabil din aceste suplimente te va ajuta sa capeti un plus de energie si astfel nu va mai fi nevoie ca organismul sa deterioreze tesuturile musculare pentru a le transforma in zahar.


Asadar, tine minte: daca vrei sa castigi masa musculara in urma antrenamentelor, mentine-ti starea anabolica o perioada cat mai indelungata prin intermediul unei alimentatii bogate in proteine si carbohidrati si ofera-i organismului suficient timp de odihna.



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 59558 ori.



Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.


Beneficiile semintelor de susan

14 Noiembrie 2023

Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.

In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!




Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(17 Ianuarie 2011 20:59) armonie a spus

Recomand cu caldura Pilates! tuturor!


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii