Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SFATURI PENTRU ALERGATORI
METODE DE PREVENIRE A DIFERITELOR TIPURI DE NEOPLASME
PASTE CARBONARA
ELIBERAREA GH
CONTROLUL CENTRAL AL GREUTATII CORPORALE SI AL APETITULUI


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole ANTRENAMENTUL SECVENTIAL SI SCADEREA IN GREUTATE
Stretching - abdomen - exercitii set 2
SPORT IN PARC
CE SA MANANCI CA SA COMBATI STRESUL SI DEPRESIA
O NOUA IPOTEZA: OBEZITATEA AR PUTEA FI PROVOCATA DE UN VIRUS
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Psihologie » AI NVOIE DE AFECTIUNE SAU DE AFECTIUNI?

AI NVOIE DE AFECTIUNE SAU DE AFECTIUNI?


AI_NVOIE_DE_AFECTIUN_73380.jpgCe inseamna afectiunea pentru tine?

De cand te stii, ai fost mereu dornica de afectiune sub diferite forme: atentie, prietenie, aprecierea profesorilor, iubirea neconditionata. Poate lipsa atasamentului sigur din copilarie, fata de parinti, te-a impins sa cauti afectiunea oriunde, de la orice persoana si in orice grup, de la colegi pana la grupul de rugaciune din care faci parte. La terminarea facultatii, acum 10 ani, ai crezut ca locul tau este la manastire, ca maicuta. Ai plecat insa de acolo, inainte de vreme, crezand ca nu vei fi acceptata din pricina tristetei si plansului pe care nu le mai puteai ascunde. Starile acestea te-au napadit atunci cand ti s-a cerut sa iti faci autobiografia. Pana atunci iti descriai viata ca pe una fericita: o copilarie fericita intro familie fericita. Dupa ce ai meditat la evenimentele care ti-au compus viata, nu mai puteai sa afisezi veselia falsa de pana atunci, nu mai puteai sa faci eforturi pentru a intretine buna dispozitie a altora, pentru a te face placuta, demna de atentia lor.

Ti-ai adus aminte ceea ce iti tot repeta mama ta: "Nu esti buna de nimic, fara mine nu esti in stare sa faci nimic!" si pentru ca "parintii nu-si mint niciodata copiii", te-ai intors acasa, sa locuiesti impreuna cu familia ta.
Ai intrat in urmatorul an in invatamant, ca profesoara, cautand acolo prilejuri de a oferi si de a primi afectiune.
Ai reinceput sa afisezi veselia pe fata ta, sa pari ca nu ai nici o grija, sa fii la dispozitia oricui avea nevoie de ajutor. Iti imparteai timpul intre scoala, grupul de rugaciune si vizitele in spital, la copiii bolnavi de cancer. Cand te intorceai in camera ta, nu mai aveai putere sa fii bine dispusa si pentru tine, te prabuseai sub greutatea tristetii si plangeai pentru ca iti simteai sufletul indurerat.
Nu puteai sa spui care e motivul pentru care plangi, poate pentru ca nu era unul singur ...

Cine mai esti?

Oricate pareri bune auzi de la altii despre aspectul tau, despre ceea ce faci, nimic nu-ti poate schimba ideea ca "nu esti buna de nimic" si ca esti prea grasa. Multumita de corpul tau nu ai fost niciodata, indiferent de cate kilograme iti arata cantarul. Oglinda in care te privesti parca e una din acelea ce se gasesc la balci, care deformeaza constant imaginea. Chiar daca nu ai trecut de 53 de kilograme sau ajungi la 40, tot grasa te arata. Iti ascunzi si acum formele sub haine, iti cumperi pantofi de la raionul pentru copii, nasturii sunt inchisi pana la ultimul, fara sa arati nici o urma de ceea ce altii ar numi-o feminitate. Pentru tine este doar un prilej de iritare si de a te rusina de corpul tau. Singura preocupare constanta, legata de corpul tau este igiena: ori de cate ori pleci de acasa, faci o baie fierbinte si te sapunesti pana obosesti. Indiferent daca e vara sau iarna, dimineata sau seara, simti ca mirosul corpului tau poate fi alungat doar prin bai fierbinti (doua, trei, cinci), cate una inainte de fiecare plecare de acasa. Obsesia aceasta e ca un ritual de purificare, dar parintii tai ti-o reproseaza cand vine vremea sa platesca facturile si atunci cand nu ramai peste noapte la casa lor de la tara unde nu este cada de baie. Mai greu e cand intervine o iesire neprevazuta si nu ai suficient timp si pentru spalatul pe cap.

Iti invidiezi sora geamana care se mentine subponderala de multa vreme. Ea nu poate inghiti nimic din ceea ce gateste mama voastra, ca si tine dealtfel. Desi sunteti identice, ca aspect, ea este frumoasa iar tu te simti urata. Ea reuseste sa ramana constant subponderala pe cand tu, mananci compulsiv apoi iti provoci voma. Nu foarte des, doar cand te copleseste nesiguranta si tristetea. Apoi te simti vinovata: ca mananci prea mult, ca iti doresti sa te imbolnavesti, sa ai o afectiune. Ultimele luni petrecute de tine in spital, unde ai ajuns de urgenta, cu ambulanta, a nu mai stii cata oara, au facut la inceput sa te simti in siguranta o vreme. Dar dupa colonoscopie, starea sanatatii tale s-a agravat incat ai ajuns la epuizare, in ciuda ingrijirilor primite. Simteai ca nu mai aveai controlul corpului tau si parca nici al mintii tale. Prietenul tau te tot intreba, nerabdator, cat mai dureaza boala ta si tu te simteai din ce in ce mai furioasa ca nu ai un raspuns si neputincioasa pentru ca el te invinovateste pentru ceea ce ti se intampla.
Nu mai esti sigura in ultima vreme daca vinovatia pe care o simti pentru orice ai facut sau nu ai facut, pentru ce simti sau nu simti, intretinuta de nesiguranta emotionala, nu iti intretine starea de deprimare continua. Zilele in care prietenul tau iti inspira siguranta, confort sunt parca prea departe acum. Il simti instabil si speriat de schimbare, prea speriat ca sa iti valideze sentimentele si mai ales opiniile privind viata in doi.

Intotdeauna ti-ai facut propria parere despre tine in functie de parerile altora: o diriginta si profesoara constiincioasa, laudata pentru rezultatele ei si ale elevilor sai; o tanara catolica cu incredere in Isus. Parerea ta este ca esti o femeie ce nu se suporta, care mentine in prezent traumele trecutului si o fiica ce nu poate simti nici ura nici iubire pentru mama sa.

Ce iti doresti?

Uneori iti doreai sa scapi de viata aceasta de tristete prin orice cale, dar alungai gandul periculos cu o rugaciune. Mereu ti-ai dorit sa fii o persoana echilibrata, care sa nu lase abuzurile fizice si emotionale suferite sa afecteze modul de a relationa cu ceilalti. Sa fii o mama buna si o sotie iubitoare. Ai facut si faci eforturi ca sa-ti rezolvi problemele trecutului avandu-i alaturi pe psihoterapeut, consilierul de cuplu, psihiatrul, preotul confesor, grupul de rugaciune, grupul de prieteni, colegi, amici, iubit. Oameni care te sustin dar care nu pot face nimic in locul tau. Stii asta, dar a fost foarte greu pentru tine sa transformi "mi-as dori sa pot" in POT!

Ce iti doresc?

Iti doresc sa te increzi in imaginea proprie data de o oglinda care nu mai deformeaza, ci afirma. Valideaza ce simti si gandesti. Sa poti povesti cu mandrie despre ceea ce ai facut TU din ceea ce ti-au facut altii.



Psih. Gabriela Martin

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 19554 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(11 Septembrie 2014 13:54) Gabriela Martin a spus

Lenutza sper ca ai gasit solutii pentru redresare.

(13 August 2011 16:42) Alexandra a spus

Capul sus, Lenutza! Si multa putere sa faci ceea ce trebuie!

(5 August 2011 22:11) Lenutza a spus

M-am recunoscut in unele aspecte...parca nu mai sunt singura cu problemele mele. Imi voi face curaj sa ma adresez unui psiholog, sper ca va fi persoana de care am nevoie acum pentru o redresare. Va voi contacta daca am intrebari...


Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii