Sunteti aici :: Nutritie » ANDROSTENEDION - UN HORMON "IN UMBRA" TESTOSTERONULUI
ANDROSTENEDION - UN HORMON "IN UMBRA" TESTOSTERONULUI
Cand se vorbeste despre hormoni androgeni toata lumea se grabeste sa pronunte : testosteron. Multi nu stiu ca mai exista si alti hormoni sexuali, iar dintre acestia in ultima perioada a iesit la rampa hormonul despre care vom vorbi azi, androstenedionul.
Denumirea sa chimica este Androst-4-ene-3,17-dione, iar formula moleculara este C19H26O2.
Androstenedionul a fost descoperit in 1935. Un an mai tarziu dr. Charles Kochakian a descoperit ca androstenedionul are atat efect androgenic, cat si efect anabolic. Totusi aceste efecte erau semnificative numai la cainii castrati si oricum erau mult mai slabe decat efectele obtinute prin administrare de testosteron. In 1962, un grup de oameni de stiinta au administrat unor femei normale fie 100 mg dehidroepiandrosteron (DHEA), fie 100 mg androstenedion. Desi dozele erau diferite atat ca biodisponibilitate, cat si ca actiune biologica, totusi ambii hormoni au crescut nivelul testosteronului de sase ori peste normal. Cu toate acestea, cresterea testosteronului a durat numai doua ore, iar nivelul maxim numai cateva minute.
Intr-un alt studiu, doua grupuri de barbati au primit cate 50 mg, respectiv 100 mg androstenedion. Primul grup a inregistrat o crestere a nivelului testosteronului cu 211%, iar al doilea grup a obtinut o valoare de 237%.
Cercetarea si obtinerea unor substante de sinteza eficiente luasera mare amploare in Germania de Est; in anii '70 oamenii de stiinta germani au inceput sa produca androstenedion ca adjuvant pentru steroizii anabolizanti pe baza de testosteron. Androstenedionul era dintr-un punct de vedere mai interesant decat alti hormoni datorita dificultatii cu care se puteau descoperi urmele sale la testarile anti-doping. In cateva zile orice semn al consumului disparea, in timp ce efectele obtinute erau satisfacatoare.Cercetatorii est-germani au creat un produs pe baza de androstenedion care putea fi administrat nazal (similar cu orice spray nazal obisnuit). In acest fel, efectul aparea foarte rapid, iar substanta era metabolizata intr-o perioada foarte scurta. Interesant este ca ei utilizau acel produs ca pe un stimulator pentru performantele mentale si pentru dezvoltarea musculaturii sau fortei.
Androstenedionul este un hormon precursor direct al testosteronului si este clasificat ca androgen. Se gaseste in organismul uman, animale si multe plante. La mamifere este produs in gonade si corticosuprarenale. Androstenedionul modifica raportul dintre testosteron si epitestosteron in acelasi mod ca si alte medicamente pe baza de testosteron. El va creste raportul testosteron / epitestosteron de la aproximativ 2-3 : 1 la 14 : 1 , lucru care va pozitiva cu siguranta testele anti-doping (Comitetul Olimpic accepta o limita maxima de 6 : 1).
Androstenedionul nu are efect de dezvoltare musculara prin el insusi; trebuie sa fie mai intai convertit in testosteron la nivel hepatic pentru a avea efectul asteptat. Trebuie luat in considerare faptul ca nivelul testosteronului trebuie sa fie crescut o perioada lunga de timp pentru ca dezvoltarea musculara sa se produca. Intrebarea este daca o crestere a nivelului testosteronului de numai doua ore este suficient.
Efectele secundare obisnuite ale nivelului crescut de testosteron sunt cancer glandular, caderea parului, retentiie de apa, scaderea nivelului de LDL (lipide cu densitate scazuta), impotenta, acneea si scaderea productiei de testosteron. Unele dintre aceste efecte sunt in legatura directa cu transformarea testosteronului in estrogen. Femeile, in mod special, trebuie sa evite nivelele crescute de testosteron, deoarece se pot produce modificari ca ingrosarea vocii, dezvoltarea pilozitatii faciale, marirea organelor genitale si modificarea proportiilor corporale spre modelul masculin. Iar aceste efecte sunt permanente ! Deci, femeile nu ar trebui sa utilizeze androstenedion, iar barbatii trebuie sa fie permanent constienti de riscuri. Totusi daca decideti sa folositi produse pe baza de androstenedion este bine sa va incadrati in limitele recomandate, pentru a minimaliza efectele secundare. Se recomanda 100 mg/zi inainte de antrenament, timp de 4 saptamani.
Este bine sa se administreze concomitent antioxidanti, precum vitamina E, deoarece s-a demonstrat ca androstenedionul creste productia de radicali liberi. La tinerii aflati in perioada de crestere nu este recomandat sa se administreze androstenedion pentru ca stopeaza dezvoltarea scheletala.
Parerea mea este ca nu ar trebui sa se recurga la semenea supliment, pentru ca uneori problemele aparute depasesc cu mult beneficiile obtinute.
Voteaza articolul ( Articolul nu a fost votat inca.)
Acest articol a fost vizualizat de 52972 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii