Sunteti aici :: Sanatate » FASCITERAPIA
FASCITERAPIA
Denumirea de "fasciaterapie" vine de la cuvantul "fascie". Fasciile , omniprezente in organismul nostru, sunt membrane fine care servesc la uniunea dintre diferite parti ale corpului- muschi, oase, viscere, vase sangvine- precum o panza de paianjen.
Fasciile acompaniaza miscarile, permit schimbul de nutrienti, contribuie la o conducere nervoasa mai buna si joaca un rol important in sistemul neuroendocrin cat si la nivel imunitar.Aceste membrane sunt foarte sensibile la diferite tipuri de agresiuni si, cand exista un stress fizic sau psihic, se contracta si se tensioneaza si acest lucru poate perturba buna functionare a organismului. O problema intr-un punct oarecare al corpului nostru se repercuta in alta parte a corpului prin intermediul fasciilor.Spre exemplu, daca fasciile sunt comprimate sau se afla in constanta tensiune ,lichidul cefalorahidian nu poate pulsa catre interiorul sau si comunicarea nervoasa, electromagnetica si neuronala nu functioneaza corect.
Tot aceasta retea de fascii este cea care transporta miscarea respiratorie primara in tot corpul si de aceea este de importanta vitala pentru sanatatea noastra.Este importanta armonizarea acestei pulsatii atat de utile si inapoierea micro-miscarii de flexie si extensie in toate oasele craniului si sacrului.
Sistemul fascial are un rol bine definit si este responsabil de multe dureri interne care sunt dificil de eliminat.Este puntea intre planul fizic si cel subtil. Sistemul fascial, ca parte componenta a sistemului nervos, este foarte influentat de tensiunile emotionale si mentale.
Emotiile afecteaza sistemul fascial
Ca tema majora trebuie sa stim ca orice rasturnare psihica precum stresul, frica, mania , supararea, depresia sau orice emotie negativa produce o tensiune a sistemului fascial.Astfel de circumstante provoaca dureri si deranjeaza in aceeasi zona sau in alte parti ale corpului mai indepartate datorita tensiunii reciproce din membrane.Toate fasciile sunt unite si formeaza o interrelatie perfecta in toate partile corpului.
Multe blocaje mentale ,care apar pe tot parcursul vietii noastre ,au repercursiuni in membranele noastre craniene interne si in multe parti ale organismului. Tensiunile profunde, interne, care sunt prezente in mod constant, epuizeaza si degenereaza fasciile impiedicand libera circulatie a lichidelor. Acest fapt, pe cat de real pe atat de necunoscut, ne va crea si cultiva o gramada de posibile infirmitati si adevarate puncte slabe in sanatate.Suntem plini de tensiuni interne, tensiuni fasciale care, in mod normal, sunt provocate de un traumatism fizic sau un blocaj emotional sau mental care nu a fost asimilat corect. Aceste circumstante fac ca pulsatia lichidului cefalorahidian sa fie afectata, provocand lacune in comunicarea organismului cu Sistemul Nervos Central. Este un proces degenerativ.
Terapeutul ajuta la eliminarea tensiunii somatice iar pacientul trebuie sa fie pregatit sa-si aminteasca experiente trecute cu ajutorul emotiilor asociate. Acest fapt poate trece neobservat sau se poate dovedi dureros.Pacientul poate asocia eliberarea somatica cu ceva legat de represia inconstienta a unei experiente trecute si emotia traita odata cu acea experienta.Aceasta observatie ne face sa intelegem ca este foarte posibil ca noi sa fim legati de energia psihica reprimata sau neasimilata de organism, care ne provoaca o acumulare de stres in corp.
Fasciterapia si stresul
Corpul nostru este stresat pentru ca se afla intr-un proces de adaptare. Inclusiv placerea, daca nu vine la momentul potrivit si circumstantele in care apare necesita o adaptare rapida a raspunsurilor autonome, poate genera stres.Daca organismul nu a avut timp sa proceseze si sa se adapteze la o provocare sau la o situatie noua, corpul va inmagazina aceasta energie care nu a fost asimilata corect la nivelul tesuturilor. Tesuturile si,in special,fasciile si miscarile lor subtile, pulsatiile,care apar din interior, vor fi afectate. Acest fapt creeaza un blocaj care functioneaza pe trei niveluri interdependente : muscular , emotional si energetic.
Putem manevra blocajul emotional prin psihanaliza, psihoterapie, cel muscular se poate manevra cu ajutorul masajelor, practicilor yoga, dansului, iar pentru blocajul energetic se poate apela la meditatie sau la terapia cranio-sacrala.
Daca ritmicitatea lichidului cefalorahidian va fi afectata in vreun fel de organismul nostru, miscarea sa de expansiune si contractie va fi afectata de asemenea provocand un blocaj energetic in zona respectiva.Zona nu va mai pulsa si nu va mai receptiona miscarea respiratorie primara iar acest lucru se va rasfrange asupra oaselor si suturilor craniene.
Fasciaterapia este o practica manuala exersata cu blandete si in profunzime, respectand "inteligenta" corpului nostru. Este o metoda care echilibreaza si stimuleaza potentialul energetic al membranelor interne ale craniului si al intregului organism.
Fasciaterapeutul identifica zonele de tensiune si, prin intermediul unor miscari precise si riguroase , intervine asupra tendoanelor si scade tensiunile si durerea. Se pot trata si blocaje vechi care s-au produs cu multi ani inainte.
In ce cazuri trebuie consultat un fasciaterapeut
De la copii la adulti, toata lumea poate consulta un terapeut, insa de cele mai multe ori oamenii se adreseaza fasciaterapeutului cu dureri de spate, entorse, tendinite, lumbago, probleme circulatorii, probleme de tranzit intestinal, migrene , sinuzite, anxietate. Fasciaterapia poate fi un adjuvant in problemele respiratorii precum astmul bronsic si bronsite cronice , crescand capacitatea auto-curativa si de regenerare a organismului.
Este utila de asemenea la sportivi care sunt supusi la microtraumatisme si diverse agresiuni fizice si este bine cunoscut faptul ca mari echipe de fotbal au si kinetoterapeuti specializati in fasciaterapie.
Alexandra Velicu
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii