Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam STEP AEROBIC
CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
ANTRENAMENTUL CU GREUTATI AMELIOREAZA CAPACITATEA DE EFORT AEROBIC A SPORTIVILOR SENIORI
Stretching - coapse - teorie
EXERCITII PENTRU UN GAT PUTERNIC


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ADIO, RACEALA!
EXERCITII PENTRU ARDEREA CALORIILOR
Falemi Nana (jucator de fotbal)
Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal
Psih. Oana Mihalcea
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » VITAMINIZAREA PIELII

VITAMINIZAREA PIELII


VITAMINIZAREA_PIELII_91609.jpgToti stim ca administrarea unei doze zilnice de vitamine si minerale este necesara pentru mentinerea unei stari optime de sanatate la nivelul tuturor organelor si sistemelor organismului uman. Am invatat de la bunica ca trebuie sa mancam multe legume ca sa avem energie. Stim ca vitaminele sunt catalizatorii unor reactii chimice esentiale in desfasurararea proceselor de crestere si dezvoltare corporala. Dar pana unde merg ele ? Stiati ca vitaminele creeaza un scut impotriva imbatranirii cutanate , mai ales a celei accelerate de soare ? Din ce in ce mai multe studii au vehiculat ideea ca acestea joaca un rol major in protectia organului invelis, pielea, de actiunea ultravioletelor emise de soare.

Cum trebuie sa procedam ca sa crestem protectia ? Merita incercate preparatele topice de vitamine sau le inghitim asa cum ne-am obisnuit cu pumnul ?

Radiatiile ultraviolete contribuie la procesul de fotoimbatranire precoce cutanata. La baza lui stau procesele de oxidare celulara care pot fi combatute direct prin efectul antioxidant, antiradicali liberi al unor grupe de vitamine. Multe produse din industria cosmetica isi atribuie rolul, pe baza celor amintite mai sus, de a interveni in procesele celulare de imbatranire a pielii. Pana unde merge insa eficacitatea lor ? Care este eficienta unor vitamine ca A, C, E si B in lupta cu fotoimbatranirea ? Aruncam banii pe rezultate sau pe vorbe ?

Vitamina A se regaseste in doua forme in produsele de protectie cutanata, ca retinoid si carotenoid. Forma de retinoid, cea mai activa dn punct de vedere biologic este bogata in ficat, lapte si oua. Forma de carotenoid provine din produsele vegetale, fructe si legume si are efect puternic antioxidant. Carotenoizii nu aduc un beneficiu direct in tratamentul pielii imbatranite de soare, dar au rol in fotoprotectie prin impiedicarea proceselor de rupere a colagenului.

Spre deosebire de carotenoizi, retinoizii in preparatele topice, adica cele direct aplicate pe piele, atat de productie naturala cat si sintetica, trateaza , repara urmele fotoimbatranirii cutanate. Cremele care contin acid retinoic (0,025% si 0,05%) sau tazaroten sunt aprobate pentru tratarea ridurilor fine, rosetii pielii si hiperpigmentarii lasate de ultraviolete. Cu privire la administrarea lor sistemica, datele sunt inca insuficiente si dovezile de eficacitate minime.

Vitamina C sau acidul ascorbic, parte a grupului vitaminelor hidrosolubile, se regaseste in citrice si in frunzele verzi (mai degraba verde foarte inchis) ale legumelor. Ea este catalizatorul proceselor de sinteza a colagenului si elastinei cutanate. Datorita proprietatilor antioxidante, vitamina C contracareaza efectele negative ale radiatiilor ultraviolete, desi datele care sustin aceasta teorie sunt relativ sarace. Totusi, studii care au mers pe aplicarea de acid ascorbic 5% cu 2 ore inainte de expunere la UVA si UVB au dovedit rezultate favorabile. Dincolo de eficacitatea partial dovedita, problema principala ramane a instabilitatii chimice a vitaminei ca atare. Intrebarea nu este cata vitamina C trebuie sa utilizam, ci cat ramane intact din ea cand o introducem in produsele cosmetice ? Modificarea chimica a acidului ascorbic, intr-o formula mult mai stabila este solutia. Oricum, pentru ca organismul sa-l foloseasca este necesara converisa lui la L-acid ascorbic si multe din preparatele cosmetice chiar daca contin o forma relativ stabila, ea este mai putin convertibila la forma activa.

Vitamina E sau tocoferol face parte din randul vitaminelor liposolubile si se regaseste ca produs de sinteza in foarte multe preparate comerciale. Ea are rol de protectie al membranei celulare si in procesul de imbatranire ca antioxidant. Desi vitamina E de aplicare topica este prea bine reprezentata pe piata produselor farmaceutice, cosmetice, rolul ei antirid, de pastrare a texturii pielii este indoielnic. Ea realizeaza de fapt un scut protector fata de ultraviolete si de aceea se recomanda aplicarea ei inaintea expunerii la soare, mai ales pentru ca nivelul de vitamina E cutanata scade drastic la impactul cu ultravioletele. Suplimentele nutritive care asociaza atat vitamina C si E combat de asemenea efectele fotoimbatranirii. Gurile rele si sceptice spun ca aportul sistemic exagerat de E e raspunzator de aparitia unui soi de cancer cutanat, mai putin invaziv, cu metastaze minime, epiteliomul bazocelular.
Grupul vitaminelor B aduna opt compusi hidrosolubili care se ragasesc in multe dintre produsele alimentare. S-a demonstrat ca B-ul reduce nivelul colesterolului sangvin si ateroscleroza, dar studii mai noi exploreaza si alte efecte benefice ale ei care merg de la acnee la fotoimbatranire. Studii in vitro au aratat ca vitamina B3 (niacinamida) creste productia de colagen si reduce hiperpigmentarea (melasma, efelide, lentigo) cutanata. Un studiu recent efectuat in randul femeilor caucaziene care si-au aplica 5% niacinamida (B3 topic) la nivelul unei jumatati a fetei, de doua ori pe zi pentru 12 saptamani a inregistrat o reducere vizibila a rosetii, hiperpigmentarii, ridurilor si o stimulare a elasticitatii cutanate. Mai sunt necesari foarte putini pasi de studii de laborator si clinice care sa recunoasca rolul major antiimbatranire al niacinamidei.

Ce concluzionam ? Regimul de viata sanatos, alimentatia corect suplimentata cu vitamine, protectia solara sunt cheia tineretii aproape vesnice. E nevoie de timp pentru a obtine rezultate definitive privind rolului vitaminelor enumerate mai sus in protectia tegumentului. Nu stim inca cu precizie daca pentru unele vitamine e mai buna aplicarea direct pe piele sau administrarea sistemica. Preparatele comerciale sunt variate si putin din fiecare nu cauzeaza. Nu trebuie insa sa va imaginati ca aportul de vitamine este un scut pentru soare. Ele repara, intervin pe unele cai, dar nu creeaza bariera perfect eficace pentru ultraviolete. Nu uitati ca inainte de a lua doza zilnica de vitamine sa aplicati generos crema ecran cu factor de protectie UVA si UVB.



Dr. Ioana Simian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 51610 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

AR FI POSIBIL SA DEVENIM IMUNI LA ACCIDENTARI ?
NU ! Aceasta asa zisa "imunitate" ar presupune ca atletul ...
CE AR TREBUI SA STIE ORICE CULTURIST DESPRE TRATAMENTUL MICILOR TRAUMATISME
Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi ...


A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
Probabil ca va este destul de cunoscuta aceasta expresie : ...
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
Cat de simplu se poate sfarsi o cariera sportiva si ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 12 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii