Acum mai bine de douazeci de ani, o metoda foarte populara de crestere a metabolismului la culturistii care participau la competitii, era administrarea unui supliment nutritiv sub forma de tablete de extract din vareh (Macrocystis pyrifera). Varehul, care este o simpla si banala alga, are un continut foarte ridicat iod. Hormonii tiroidieni contin o treime iod si doua treimi aminoacidul tirozina, astfel ideea de la care s-a pornit era ca daca iei o multime de tablete de vareh iti vei putea accelera rata metabolismului si vei putea arde astfel mai multa grasime.Pentru ca tabletele de vareh pareau inofensive - in special comparate cu administrarea de hormoni tiroidieni sub forma de medicamente - nu era un lucru neobisnuit sa vezi culturisti care inghiteau 20 sau mai multe tablete pe zi. Ceea ce nu realizau ei in acele zile, era faptul ca iodul are un efect neasteptat (de necunoscatori) asupra tiroidei. In timp ce cantitati mici de iod sunt intr-adevar necesare pentru sinteza de hormoni tiroidieni, o cantitate prea mare are efectul opus, de incetinire a functiei tiroidiene.
Drept rezultat, multi culturisti ale acelor vremuri isi inhibau in mod inconstient pierderea de tesut adipos, prin abuzul de iod din tabletele de vareh. Suplimentele din vareh in cele din urma au fost eliminate din randul substantelor folosite in perioada precompetitionala, pentru ca nu numai ca nu ajutau la ameliorarea definirii musculare, dar favorizau si retentia de apa in organism, datorita continutului crescut in sodiu.In timp ce consumul de vareh nu reprezinta o metoda eficienta de a optimiza secretia tiroidiana, alte suplimente par a fi mult mai eficiente. Este citat ca exemplu in literatura de specialitate suplimentul numit Gugulmax.
Pe langa alte functii, hormonii tiroidieni ajuta la reglarea nivelului lipidelor din sange, ca de exemplu colesterolul plasmatic. Pe masura ce activitatea tiroidiana scade cu varsta, nivelele naturale de colesterol cresc. Multi doctori au observat ca prescriptia medicamentelor tiroidiene conduce la scaderea nivelelor sangvine de colesterol. Vechii indieni, practicanti ai medicinii Ayurvedice prescriau extracte similare la compozitie cu actualul Gugulmax, pentru a trata cresterea grasimilor din sange, desi ei nu stiau mecanismul de actiune al prescriptiilor lor. Cercetatorii stiu acum ca aceste extracte faciliteaza conversia formei relativ inactive de hormon tiroidian T4, in forma activa T3. Aceasta explica de ce extractele actuale scad nivelul lipidelor din sange si in acelasi timp optimizeaza activitatea glandei tiroide. Gugulmaxul nu va conduce la o activitate tiroidiana toxica, asa cum o fac medicamentele tiroidiene si va optimiza sinteza naturala tiroidiana. Se administreaza in trei doze de 25 de miligrame pe zi.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 46183 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022
Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022
Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii