Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SALATA DE BOEUF
CSID - Cat trebuie sa bei
Flexii la aparat
GOANA TERIBILA DUPA BANI
SANGELE VINDECATOR


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Raluca Elena Ionescu
PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII
COPIII SI OBEZITATEA
ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
ANTRENAMENTELE IN TIMPUL SARCINII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » SUFERI DE ANXIETATE?

SUFERI DE ANXIETATE?


SUFERI_DE_ANXIETATE_13535.jpg

Stresul cotidian, anumite evenimente din trecut, anumiti factori declansatori care nu pot fi controlati, toate acestea sunt motive suficiente pentru a provoca tulburari de anxietate. Exista, bineinteles, mai multe tipuri de astfel de tulburari si se pare ca 1 din 4 oameni sufera de o forma sau alta de anxietate care necesita tratament intr-un anumit punct al vietii, si un alt procent de 25% sufera de o forma mai putin grava de anxietate. Pe scurt, jumatate din noi ne temem de singuratate sau de paianjeni, de inaltime sau de ace. Te simti ceva mai bine stiind ca nu esti singurul care trece prin astfel de tulburari?

 

Fie ca se numeste anxietate generalizata, atac de panica sau tulburare obsesiv-compulsiva, nu esti singurul care lupta cu ea. Poate ca tocmai acest gand ar putea sa reprezinte buturuga ta proprie care sa iti rastoarne carul plin cu stari anxioase si care sa te ajute sa te descatusezi o data pentru totdeauna de fricile si temerile (de cele mai multe ori) nejustificate de care suferi de ani buni. O data ce vei ajunge sa intelegi faptul ca frica este o reactie normala care te ajuta sa lupti impotriva unui pericol si o data ce vei intelege cum trebuie sa iti controlezi acele nelinisti intense care te cuprind de fiecare data cand un factor declasnator contribuie la aparitia unui nou episod de anxietate, te vei plasa cu siguranta pe drumul cel bun al vindecarii.

Anxietatea se trateaza; poate ca in cazul tau niste sedinte de pshihoterapie ar putea sa faca minuni, si ai putea sa treci prin hipnoza sau prin cateva practici similare care sa te ajute sa iti dai seama cu adevarat care sunt adevaratele motive care te fac sa te simti asa cum o faci de fiecare data cand vezi/auzi vorbindu-se despre soareci sau paianjeni, sange sau chiar singuratate. S-ar putea sa ramai putin suprins sa vezi o alaturare atat de neobisnuita de cuvinte aici; dar, in realitate, frica de singuratate, frica de a fi respins, frica de a interactiona cu altii, frica de a vorbi in public au de cele mai multe ori aceelasi manifestari ca si frica de rozatoare sau de inaltime. O senzatie de neliniste profunda care pare sa se instaleze total nejustificat in cele mai ciudate momente si care pare sa nu te paraseasca prea curand, ganduri obsesive care iti insotesc fiecare pas, o ingrijorare total nefondata, totul pare sa se regaseasca in tiparul oricarei persoane suferinde.

Dar enumerarea nu se opreste aici. Poti sa experimentezi transpiratii si tremor, extrasistole, stari de greata si chiar colaps si dificultati in respiratie. Daca ai trecut cel putin o data in viata ta printr-un astfel de atac de anxietate, e foarte probabil sa cunosti in detaliu aceste simptome.

Evitarea, gandurile distructive par sa vina pe cale de consecinta "fireasca" si se manifesta la majoritatea dintre noi. "De ce sa tin un discurs in fata a 10 oameni, cand oricum stiu ca o sa ma albesc la fata, nu o sa pot respira si probabil o sa lesin iar in fata lor?" Intrebarea ta pare justificata, dar exista un raspuns suficient de plauzibil care sa te faca sa vezi un cadru mai larg si mai pozitiv al dilemei in cate te afli: ai nevoie sa tii acel discurs care poate la fel de bine sa fie un asa-numit "sales pitch" in cadrul caruia va trebui sa te lupti sa vinzi ceva, cuiva, actiune de care e foarte probabil sa depinda o fractiune importanta a carierei sau macar a fluturasului tau de salariu (sau a comisionului lunar, de ce nu, ca tot e vorba de marketing aici).

Asadar, evitarea specifica celor care sufera de anxietate e foarte probabil sa te insoseasca si pe tine; ar fi bine totusi sa incerci sa faci o delimitare clara intre emotiile specifice vorbitului in public, de exemplu, emotia unui discurs important pentru viata ta de student sau de angajat si teama total nejustificata de a te afisa in fata unei multimi mai mult sau mai putin numeroase pentru ca esti constient de faptul ca o sa tremuri puternic, o sa ajungi undeva foarte aproape de lesin si o sa ai dificultati in respiratie. Daca ti se intampla rar, o data la cateva luni si e vorba de o stare care poate fi tinuta sub control, probabil nu suferi de anxietate; daca, dimpotriva, aceste stari tind sa isi gaseasca un corespondent permanent in viata de zi cu zi (nu raspunzi niciodata in fata clasei sau in fata profesorilor la facultate, nu intrebi niciodata nimic de teama ca toti ochii vor fi atintiti asupra ta, nu faci niciodata prezentari Power Point si te eschivezi tot timpul in a sustine ceva oral), inseamna ca anxietatea e cea resposabila de starile prin care treci si de intensificarea lor permanenta.

Din pacate, se va crea un urat cerc vicios care te va impiedica sa faci o multime de lucruri normale, in functie de tipul exact de anxietate de care suferi:

-anxietatea generalizata se refera la o frica exagerata care isi face simtita prezenta in viata cuiva vreme de 6 luni de zile si care se refera la aspecte commune cum ar fi prieteni, familie, bani, munca sau sanatate. Principalele simptome, pe langa senzatia evidenta de teama resimtita, se mai pot referi la insomnia, oboseala, irascibilitate, iritabilitate, incapacitate de concentrare.

-fobiile specifice sunt acele fobii care se refera la caini sau soareci, paianjeni, serpi, sange, ace, inaltimi, lifturi, spatii inchise si in general orice altceva care ar putea sa iti declanseze o senzatie de frica inimaginabila. Pentru cei "din afara" care nu sufera de ceva similar, manifestarile pe care le-ai putea avea ar putea sa para hilare sau nebunesti. Chiar si tu esti probabil constient de faptul ca reactionezi exagerat in astfel de momente.

 

-tulburarea de panica este strans legata de atacurile de panica ce se pot manifesta din senin, in anumite situatii, si un pacient diagnosticat cu "tulburare de panica" trebuie sa fi suferit in jur de 4 atacuri de panica pe luna, iar acestea sa fie exprimate prin frica de a suferi un nou atac de panica.

-fobia sociala este o teama care are la baza nevoia de a fi privit si judecat in mod pozitiv de semenii nostri si se manifesta asadar prin teama de a fi judecat de o maniera negativa de ceilalti, teama de a te umili in public, teama de a manca in locuri publice, teama de a merge la petreceri pentru a nu te comporta gresit sau chiar teama de a te implica in noi relatii doar pentru ca cele vechi nu au iesit deloc bine. Daca te confrunti cu astfel de stari, cu siguranta ca vei evita pe cat posibil sa mananci in oras, sa mergi la petreceri si vei evita in general toate situatiile are ti-ar putea provoca neplaceri. De aici la izolare mai e, din pacate, un pas marunt.

 

-tulburarile de stres post-traumatic sunt cele specifice unor evenimente recente sau trecute, cum ar fi accidente sau abuzuri si reactiile pacientilor sunt dintre cele mai evindente si uneori violente; socuri, suferinta, furie, incercari de suicid sunt doar cateva din manifestarile acestor oameni.

-tulburarile obsesiv-compulsive sunt caracterizate prin prezenta unor ganduri repetitive, nedorite, negative, cum ar fi teama de a fi inselat, teama de a fi uitat aragazul pornit, teama de a lua germeni (de aici si dusurile extrem de dese in fiecare zi).

Cu toate ca aceste manifesatri ale anxietatii par ciudate sau greu de tratat, exista speranta sub forma de tratament si, bineinteles, ajutor specializat. Cu ajutorul unor terapii de genul celor cognitive-comportamentale care pot sa ajute pacientii sa isi schimbe maniera de a gandi, dar si anumite expresii comportamentale care par a fi responsabile de declansarea anxietatii se pot obtine rezultate bune. Expunerea gradate este adeseori folosita in cadrul acestor sedinte, iar scopul acestor procedee este acela de a desensibiliza pacientii. Daca ai vazut filmul "Anger Management", trebuie sa iti aminetsti in ce consta managemenetul anxietatii - meditatie, exercitii de respiratie, hipnoza, tehnici de relaxare etc. Sedativele si antidepresivele sunt, bineinteles, o alta alternativa care se poate dovedi a fi viabila.


Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 23274 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii