Sunteti aici :: Antrenament » PLEDOARIE PENTRU EXERCITII IN AER LIBER
PLEDOARIE PENTRU EXERCITII IN AER LIBER
Capricioasa cum e, timida si cu aproximativ o luna intarziere, vremea da semne ca e gata sa faca loc primaverii. Trebuie sa recunosti ca pe langa schimbarea garderobei sau aparitia unor fructe si legume de sezon, cresterea temperaturii si un soare care iti face cu ochiul zilnic iti schimba in bine pana si starea de spirit. Daca toata iarna ai cam stat cu nasul lipit de geam si ai regretat ca nu poti sa iesi la o plimbare din cauza viscolului sau a temperaturilor mult sub 0, a sosit "clipa razbunarii": plimba-te prin parc, mergi in drumetii, fa jogging, da-te cu rolele, cu bicicleta, joaca tenis, volei, fotbal, baschet, orice iti face placere si la care esti priceput cat de cat.
Acasa, la sala sau in parc?
Daca toamna si iarna cele mai potrivite antrenamente par cele de la sala sau din intimitatea propriului camin, primavara si vara ar trebui sa iti schimbe "decorul", si nu numai datorita timpului frumos - iata cateva argumente pro si contra ambelor tipuri de locatii.
Pro si contra "exercitii de interior"
-Un mediu stabil incurajeaza si usureaza o rutina de exercitii zilnice. Cand te antrenezi la sala sau acasa este destul de usor sa intri intr-o rutina. Nu ai probleme nici daca afara e prea frig sau prea cald, daca ploua sau ninge, daca s-a intunecat sau nu. Daca esti genul de om care are nevoie de un set de exercitii stricte pentru a nu deraia de la obiectivul propus, probabil ca antrenamentele de interior sunt cele mai potrivite pentru tine.
-Antrenamentele de interior te ajuta sa socializezi si te motiveaza mai mult, deoarece ofera beneficiile interactiunii cu altii. Cand vezi alte persoane care se antreneaza langa tine, esti mai motivat sa depui un efort mai mare la randul tau si sa ai performante mai bune. In plus, partenerii de antrenamente se pot dovedi confidenti buni cu care iti poti chiar crea noi relatii.
-Antrenamentele de acasa iti pot distrage atentia. Sa zicem ca suna telefonul fix, bate un vecin la usa, trebuie sa hranesti cainele sau sa-l ajuti pe cel mic la o tema, Toate pun un X rosu pe toata intentia ta buna de a face ceva miscare. Acasa esti tentat in permanenta sa faci alte lucruri, poate si inconstient, vrand sa amani cat mai mult ora exercitiilor epuizante.
-Daca te antrenezi la sala, mai mult ca sigur iti ia ceva timp sa te deplasezi pana la sala de sport. Unde mai pui traficul, nervii...
Pro si contra "exercitii de exterior"
-Cand faci miscare in aer liber, te poti bucura de frumusetea naturii, chiar daca stai intr-un oras mare - exista parcuri suficiente, respiri aer curat (pe cat posibil, inconjoara-te de vegetatie cat mai multa), iti oxigenezi mai mult creierul, te bucuri de o baie de soare, principala sursa naturala de vitamina D in organism.
-Daca nu te simti foarte sociabil intr-o zi sau pur si simplu vrei sa-ti limpezesti gandurile, in natura e cel mai potrivit s-o faci. Daca te antrenezi in mod regulat sa zicem intr-un parc, avand un program fix, vezi probabil fete cunoscute, dar avantajul e ca poti sa treci pe langa persoanele respective fara sa interactionati.
-Exista diferente de ordin biomecanic sau din punct de vedere al consumului energetic intre miscarea in natura si cea de la sala. Gandeste-te numai la banala alergare "veritabila" in natura, in comparatie cu cea de la sala, unde te ajuta o banda sa initiezi miscarea: de exemplu, elasticitatea suprafetei de alergare determina socuri ceva mai reduse la nivelul principalelor articulatii, totusi alergarea excesiva poate da nastere unor probleme la nivelul gleznei si genunchiului. Acest lucru este determinat din cauza contactului mai mare al piciorului cu banda rulanta, in comparative cu alergarea in aer liber. In plus, frecventa pasilor este ceva mai mare in cazul alergarii pe banda, dar mai dificil de controlat.
-Mediul ambient (temperatura, umiditatea) influenteaza sistemul de termoreglare al organismului. In acelasi timp, conditiile meteo nefavorabile sau obstacolele fizice de genul pavaje instabile si nu tocmai plate pot deveni scuze bune de a ramane acasa.
Orice locatie ai alege, este esential sa nu uiti pentru ce esti acolo: grija ta numarul unu este sa faci cat mai multa miscare, iar rasplata nu va intarzia sa apara sub forma unei sanatati cat mai bune. Daca te-ai hotarat sa optezi pentru varianta in aer liber, iata cateva sugestii de activitati/sporturi pe care le poti practica:
MERSUL PE JOS - beneficiaza din plin de cea mai banala si simpla forma de a face exercitii fizice. Poti sa-ti impui un ritm mai alert de a pasi, poti sa alternezi perioade de alergat cu perioade de mers, depinde de tine si corpul tau.
MERSUL PE BICICLETA, ROLE, SKATEBOARD - iti antrenezi multe grupe de muschi cand te dai pe bicicleta, in special cele din partea inferioara a corpului. Profita de bandele pentru biciclisti daca stai intr-un oras mare, da o tura pe o straduta mai putin circulata sau prin parc. Studiile au demonstrat ca plimbatul cu rolele reprezinta o metoda completa de aerobic, implica toti muschii corpului si ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Intr-o ora de mers pe role consumi in medie 400 de calorii si iti tonifici musculatura. Daca ai un skateboard si stii cum sa-l folosesti, evident, poti sa te simti bine, sa-ti impresionezi poate prietenii cu ceva sarituri si sa-ti lucrezi picioarele in acelasi timp. Grija mare totusi la orice obstacol intalnit si la cum calci pe placa, accidentarile sunt destul de frecvente in acest sport.
ALERGATUL - un exercitiu cardio foarte bun, ai grija totusi sa nu te accidentezi si sa-ti protejezi cat mai mult incheieturile, incaltand o pereche confortabila si potrivita de adidasi.
TENIS, BADMINTON - sporturi care presupun multa miscare si iti solicita mult muschii bratelor, umerii, muschii abdominali si incheieturile.
VOLEI, BASCHET - iti lucreaza mai multe categorii de muschi (bicepsi, tricepsi, umeri, iar sariturile antreneaza toata partea de jos a trupului). Aruncarile de la baschet iti solicita bratele si umerii, dar si pieptul si picioarele. Voleiul iti solicita destul de mult incheieturile, asa ca ai grija daca esti predispus la accidentari sau daca ai probleme cu acestea.
FOTBAL - daca te mai simti in forma, da niste telefoane si aduna-ti suficienti prieteni cat sa incropiti 2 echipe (va puteti juca "de amorul artei", nu e musai sa faceti echipe complete). Alergi, iti folosesti din plin picioarele la pase, mai faci niste intinderi sa prinzi mingea...distractie garantata. Totusi ai grija sa faci 5 minute de incalzire inainte.
Daca mai tii cont si de un studiu care spune ca exercitiile in aer liber ard cu 30% mai multe calorii decat aceleasi exercitii facute la sala sau acasa, probabil esti la un pas de a-ti pune adidasii si de a iesi in parc. Bucura-te de primavara!
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 47973 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Din categoria antrenamentelor sau exercitiilor fizice distractive, relaxante si eficiente ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii