Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
VARICOCELUL
MICOZELE CUTANATE
CHIFTELE DE PESTE
LA CE E BUN UN INSTRUCTOR PERSONAL?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CUM PREVENIM RAHITISMUL
INFLUENTA RECLAMELOR LA MANCARE ASUPRA COPIILOR
Ridicarea bratelor in lateral cu gantere, din stand, cu trunchiul aplecat
AnaMaria Palade
SCADEREA IN GREUTATE IMBUNATATESTE CALITATEA VIETII SEXUALE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » ECHITATIA, SPORTUL MINTII SI AL SUFLETULUI

ECHITATIA, SPORTUL MINTII SI AL SUFLETULUI


ECHITATIA_SPORTUL_MI_36316.jpgSportul calariei, pe scurt, sau modul in care se calareste corect un cal de calarie, echitatia este unul dintre cele mai nobile forme de sport pe care putini au ocazia sa-l practice, dar de care toti se indragostesc din clipa in care incep sa o faca. Diferentiindu-se in principal prin echipamentul si stilul pe care le implica, echitatia este unul dintre cele mai frumoase sporturi care implica animale, dar si o legatura puternica intre om si cal.

Fiind considerata mult mai mult decat o insiruire de miscari executate in mod automat, echitatia naste trairi interioare greu de imaginat; sentimentele de libertate deplina resimtite in clipa in care cel aflat pe un cal de calarie porneste intr-o aventura care dureaza cateva minute sau zeci de minute intr-un spatiu deschis, verde, in aer curat si il poarta dintr-un loc in altul prin miscari specifice fac acest sport sa fie diferit de oricare altul.

Daca englezii isi au propriul echipament si stil traditional de calarie si propriul lor sport de societate ("hunting cross") care implica lovirea unei mingi cu ajutorul unei crose in timp ce jucatorii calaresc, iar spaniolii sau arabii prefera alte tipuri de echipament specific si alte tipuri de jocuri, stilul american (sau western) al cowboy-ilor este arhicunoscut si cu siguranta continua sa nasca multe oftaturi printre privitorii filmelor de gen.

Ceea ce atrage atentia in primul rand la acest sport nobil este conexiunea puternica dintre om si animal, dintre om si cal; e lesne de inteles ca in lipsa unei comunicari prin gesturi si trairi un om nu ar putea sa stapaneasca un cal atat de bine incat sa fie capabil sa ii dicteze diferite comenzi pe care acesta sa le execute temeinic, fara ezitare si fara a pune in pericol viata omului. Bineinteles ca e nevoie de o oarecare stapanire de sine, de o anumita doza de curaj si de multe ore de practica in spate pana ca o persoana sa poata sa spuna ca stapaneste echitatia pana la cele mai inalte culmi ale sale. E nevoie si de un echipament special, si de insusirea unor tehnici mai simple sau mai complexe, si toate acestea se dobandesc in spatii special amenajate, cu ajutorul unor cai de calarie dresati si sub atenta supraveghere a unor persoane autorizate, cel putin la inceput. Dar, odata deprinse aceste tehnici minunate de a te purta departe pe saua unui cal minunat, si considerand ca iti poti permite sa mergi cel putin o data pe luna intr-o astfel de aventura in aer liber, cu siguranta te vei bucura enorm ca ai descoperit o maniera noua de a face miscare si de a-ti mentine spiritual tanar.

BENEFICIILE ECHITATIEI

Pe langa beneficiile minunate mentionate pana cum, echitatia are si alte efecte miraculoase asupra organismului in general. De exemplu, te poate ajuta sa te relaxezi foarte mult dupa o zi sau o saptamana istovitoare la birou, ingropat in hartii si constrans intre patru pereti. Echitatia iti ridica moralul si te ajuta sa iti dezvolti musculatura, in special cea a picioarelor, abdomenului si spatelui, dar si a bratelor. Copiii care practica echitatia de mici sunt predispusi sa aiba un corp dezvoltat armonios, iar postura lor va fi cu siguranta una de invidiat. Aceste idei sunt general valabile si in cazul adultilor care practica acest sport. Pe langa o doza mare de concentrare, echitatia necesita o forma fizica de invidiat; nu doar muschii, ci si articulatiile au de castigat de pe urma unor sedinte de echitatie. Exista persoane care sufera de scleroza multipla si care sunt de parere ca echitatia are efecte miraculoase asupra mobilitatii si echilibrului lor. Reprezentantele sexului frumos spun de asemenea ca au observant faptul ca li s-a alungit musculatura picioarelor, iar stomacul sau coapsele au devenit mult mai ferme tot ca un rezultat al acestor sedinte. Poti sa pierzi pana la 600 de calorii in cadrul unei sedinte de echitatie, sau mai putin, in functie de intensitatea antrenamentelor. In plus, durerile de spate ar trebui sa te paraseasca la finalul unei sedinte.

Caracteristicile echitatiei

Chiar daca exista mai multe stiluri diferite, echitatia e general definita ca si modul corect in care un calaret se prezinta calare pe un cal, si capacitatea lui de a-si controla si prezenta calul prin intermediul unor comenzi specifice. Silul si echipamentul de tip englezesc vin sa evidentieze cel mai bine echitatia, fiind cel care a stat la baza inventarii sportului ecvestru modern de performanta, existent la nivel mondial. Dresajul clasic, proba completa sau sariturile peste obstacole sunt parti esentiale ale echitatiei. Pozitia corecta in sa (asezat, cu picioarele asezate de o parte si de alta a seii, cu genunchii flexati si bine fixati de pulpanele seii, tinand pingeaua talpilor bine infipta in scarite si avand calcaiele putin coborate, bazinul usor inclinat, pieptul scos, spatele drept, privirea inainte si tinand dalogii in maini pentru a avea contact permanent cu gura calului) sau prezentarea si controlarea corespunzatoare stilului ales sunt absolut necesare pentru buna desfasurare a sedintelor de antrenament.

E nevoie de un cal destul de bland pentru primele sedinte de echitatie, iar prezenta unui instructor este de asemenea imperioasa. Trebuie sa inveti comenzile de baza si sa respecti in permanenta ceea ce iti spune instructorul: trebuie sa inveti sa te urci in sa, sa mergi la trap, galop, sa inveti sa executi stopul si chiar sa iti recompenezi calul cu niste morcovi deliciosi si proaspeti.

E foarte important sa nu te sperii si sa nu increci sa executi miscari bruste sau prea spectaculoase pentru propriile puteri si posibilitati; ia-o incet si cu timpul vei reusi sa realizezi tot ceea ce ti-ai propus. E foarte usor sa cazi si sa te lovesti, iar lipsa unui echipament adecvat va insemna cel mai probabil ca niste rani usoare nu-ti vor fi straine.



ECHIPAMENT SI MISCARI SPECIFICE

E nevoie de o pereche de cizme de calarie, niste colanti albi, un sacou lung, pe talie si niste manusi din piele. Calul tau trebuie de asemenea sa poarte echipamentul adecvat: saua adecvata, scarile si hamul trebuie sa fie bine unse si asezate corespunzator.

Pentru comanda "la pas" e nevoie sa stai urcat in sa si sa reusesti sa tii calul in frau. La inceput, instructrul va fi cel care va realiza acest lucru, iar plimbarea specifica va fi una foarte lenta, concentrandu-te pe mentinerea echilibrului si a stomacului strans de fiecare data cand capul calului se va deplasa in stanga sau in dreapta.

In continuare, trapul presupune un mers in fuga al calului, care va insemna ca animalul va pasi in acelasi timp cu piciorul in fata si cu piciorul de dinapoi opus acestuia. Galopul inseamna o stapanire de sine si o experienta superioare, cu sedinte in care calul va merge foarte repede si va executa mai multe sarituri succesive; corpul tau va fi usor aplecat in fata, pentru echilibru.

La galop vei merge doar cand esti extrem de experimentata. Calul va merge foarte rapid, intr-o succesiune de salturi, iar pozitia corpului tau va fi usor aplecata in fata, pentru a-ti pastra echilibrul.



Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 85777 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(12 Mai 2015 12:08) Doina a spus

Foarte frumos articolul. Cred ca pentru a incepe acest sport iti trebuie multa rabdare si multa increde.De asemenea trebuie sa cunosti si comportamentul cailor.Pentru aceste informatii puteti accesa http://caisiechitatie.com/comportament.html

(15 Martie 2012 13:32) Laura costa a spus

Articolul tau m-a linistit si entuziasmat in egala măsura , pentru ca e adevărat si sensibil! E nevoie de mult antrenament si chiar si atunci, sunt momente când te descurajeaza faptul ca trebuie sa faci atâtea chestii in acelaÈ™i timp! Dar, iubind calul cu adevărat, sper ca pana la urma o sa reuÈ™esc sa mă descurc, chiar dacă am o vârsta...:)


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii