Sunteti aici :: Antrenament » ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
S-ar putea sa va mire, dar in ciuda conditiilor de azi - alimentatie, suplimente nutritive, dotari de antrenament, medicina - oamenii sunt intr-o forma fizica mai proasta decat cei din antichitate. Aceasta este constatarea Dr. Harry Rossiter, cercetator in domeniul fiziologiei sportive la Universitatea Leeds din Anglia.
Dr. Rossiter a masurat rata metabolismului unor atleti care au fost pusi sa vasleasca pe o trirema ateniana reconstruita - un vas de razboi folosit in antichitate, care avea 37 metri lungime si in care incapeau 170 de vaslasi asezati pe trei randuri. Folosind analizatoare metabolice portabile, el a masurat consumul energetic al catorva atleti in timpul vaslirii la diverse viteze, pentru a constata eficienta "motorului uman" al acestor vase de razboi.
Comparand rezultatele obtinute de el, care au fost publicate in revista New Scientist, cu textele clasice care au inregistrat detalii ale rezistentei la efort, el si-a dat seama ca vaslasii din Atena, in jurul anului 500 i.C. puteau fi considerati atleti de elita, chiar si dupa standardele moderne.
"Grecii antici porneau la drum cu cate 200 de trieme, fiecare cu cate 170 de vaslasi, deci nu se pune problema unui grup restrans de barbati cu performante fizice extraordinare," spune Dr. Harry Rossiter. "Fie aveau o tehnica mai speciala si mai eficienta de vaslit, fie erau cu toti intr-o forma excelenta, comparabila cu a sportivilor de performanta din zilele noastre. Studiile mele arata ca atletii antici erau genetic mai bine adaptati la efort de anduranta decat suntem noi astazi."
Dr. Rossiter a muncit impreuna cu profesorul Boris Rankov de la Universitatea din Londra pentru a interpreta datele legate de capacitatea de efort a vaslasilor din antichitate. Se povesteste despre revolta din Mytilene, capitala de atunci a insulei Lesbos, aflata in marea Egee. Conducatorii atenieni au trimis o trirema catre aceasta insula pentru a inabusi in sange revolta si a ucide toti barbatii. A doua zi, au decis ca e o masura prea drastica si au trimis o alta trirema pentru a opri masacrul. Conform insemnarilor din acea vreme, a doua trirema ar fi trebuit sa faca acest drum in mai putin de 24 de ore, ceea ce a presupus vaslirea in schimburi, astfel incat sa calatoreasca fara oprire.
"Folosindu-ne de aceste detalii, am putut estima viteza vasului," spune Dr. Rossiter. "Apoi am folosit vasul reconstruit pentru a masura necesarul metabolic al "motorului uman" astfel incat sa se ajunga la acea viteza. Daca istoricii au dreptate, probabil ca am avea probleme in a gasi pe intreaga planeta barbati atat de in forma incat sa umplem o trirema si sa vasleasca la viteza de atunci."
Triremele au reprezentat un progres tehnologic imens, permitand atenienilor sa domine marile. Ele aveau o chila puternica, care se termina cu un varf urias, acoperit cu placi de bronz, cu care loveau si gaureau vasele inamice -o tehnica noua in razboiul maritim. Pentru ca impactul sa fie suficient de puternic ele trebuiau sa atinga o viteza foarte mare - de aceea au fost construite astfel incat sa aiba de trei ori mai multi vaslasi decat vasele mai vechi. Asezandu-i pe trei randuri, vasul putea sa aiba o greutate si lungime care sa il faca usor manevrabil.
Trirema folosita in cercetarile Dr. Rossiter - Olympias - a fost construita in 1980 si a purtat flacara olimpica la Pireu, la Olimpiada din 2004..
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 54107 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii