Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam VORBE DE FACUT PLACERE
CALCULATOR PENTRU MARATON SI SEMIMARATON - RITM SI TIMP
PREVENIREA BOLILOR PRIN DIETA SI NUTRITIE
EXERCITII PENTRU ARDEREA CALORIILOR
NOUA DIETA NORDICA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CSID - Un mic dejun sanatos va poate scapa de kilogramele in plus
BENEFICIILE SARUTULUI ASUPRA SANATATII
ZERUL
Dietele
EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS

VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS


VITAMINA_C_UN_REMEDI_2349.jpgGuturai? Febra? Dureri in gat? Ne lovim adesea de ele, mai ales in anotimpul rece. Trece iarna, apare astenia de primavara, impreuna cu astmul indus de polen. Daca aveti capilarele fragile, odata cu venirea verii va apar angiectazii pe tot corpul. Sau poate traiti intr-un oras poluat si vreti sa tineti piept elementelor chimice nocive. Care e legatura intre gripa, alergii, rezistenta peretelui vascular si lupta cu toxinele din mediu? Raspunsul e unul singur: vitamina C.

 

Ce trebuie sa stim despre vitamina C?


Poate cea mai cunoscuta vitamina, acidul ascorbic are o mare varietate de proprietati, intervine in procesele metabolice celulare, influenteaza buna functionare a majoritatii sistemelor din organism. Printre cele mai importante functii alei vitaminei C se numara:

- este cel mai puternic antioxidant

- creste rezistenta vaselor sanguine

- creste asimilarea fierului, prevenind aparitia anemiilor

- are proprietati antitoxice si tonifiante

- are efect antiinfectios prin stimularea sistemului imun

- scade incidenta aparitiei trombilor

- contribuie la formarea eritrocitelor, dintilor, oaselor

- efect antiaterogen

- efect antialergic prin activitate antihistaminica

- intarzie aparitia cataractei la varstnici

- asigura buna functionare a celulelor hepatice

- incetineste progresia complicatiilor microangiopatice la cei cu diabet zaharat (neuropatie, nefropatie, retinopatie diabetica)


Aportul de vitamina C e indicat in toate bolile febrile, in starile de surmenaj fizico-psihic, anemii, anorexie, alergii, arsuri, epistaxis (hemoragii nazale), raceala si gripa, gingivite, sinuzite, astenii, astm, cicatrizarea ranilor. Necesarul zilnic de vitamina C este de 75 mg la adulti, 100 mg la gravide si 1.5 mg/ kg la copii. Aceste valori trebuie adaptate in functie de alte statusuri asociate: trebuie crescute la varstnici, in boli infectioase, la sportivi in perioadele de antrenament, la cei care lucreaza in mediu cu lacuri si vopsele. Si fumatorii au nevoie de mai multa vitamina C, intrucat o tigara distuge 25-50 mg de acid ascorbic. Cele mai importante surse naturale sunt fructele si legumele proaspete, in special citricele, gogosarii, broccoli, varza, patrunjelul.


Cum pastram alimentele pentru a beneficia de intreaga cantitate de vitamina C? Dintre toate vitaminele, acidul ascorbic e cel mai usor distrus in contact cu factorii de mediu. Gatirea legumelor determina pierderea a 50-70% din continutul initial de vitamina C, acelasi efect avandu-l si expunerea indelungata la lumina sau chiar contactul cu aerul. Fiind o vitamina hidrosolubila, acidul ascorbic se pierde si prin spalarea fructelor sau a legumelor, in procente variabile. Congelarea nu scade cantitatea de vitamina C, dar dupa decongelarea lenta alimentele trebuie consumate repede, pentru ca decongelarea fortata distuge moleculele de vitamina C. Din fericire, cantitatea de vitamina C din alimente e de obicei suficienta pentru a asigura necesarul zilnic chiar si dupa preparare.


Surplusul de vitamina C nu e de obicei toxic pentru ca se elimina din organism pe cale renala. Cele mai frecvente manifestari sunt cele digestive: greata sau diaree (vitamina C e un puternic laxativ natural), dar poate cauza si iritatii ale pielii, usturimi la urinat, depletie de cupru si aparitia calculilor urinari (efect controversat). Excesul de acid ascorbic poate interfera cu anumite teste sanguine (valoarea bilirubinemiei, creatinemiei).


Cum actioneaza vitamina C?


Acidul ascorbic e necesar pentru cresterea si repararea tesuturilor din tot corpul. E necesar pentru formarea colagenului, proteina ce intra in alcatuirea pielii, tendoanelor, ligamentelor, vaselor de sange. Colagenul e implicat in formarea tesutului cicatricial. In urma interventiilor chirurgicale masive, unii medici obisnuiesc sa administreze postoperator atat antibiotice si antialgice, cat si vitamina C, pentru cicatrizarea mai rapida a plagii.


Alaturi de vitamina E si â caroten, vitamina C e un cunoscut antioxidant, care impiedica formarea radicalilor liberi, ce determina afectarea membranelor celulare prin procesele de peroxidare a lipidelor. Reactiile determinate de radicalii liberi sunt raspunzatoare pentru procesele de imbatranire celulara si determina aparitia a diverse afectiuni: boli inflamatorii, boli cardiovasculare, cancer. Fiind implicate in producerea colagenului, vitamina C previne aparitia ridurilor. Datorita acestui fapt, alaturi de proprietatile antioxidante, se vorbeste de un efect antiaging al acidului ascorbic. In plus, vitamina C creste expresia genelor care determina aparitia celuleor stem similare celor embrionare, intarzie imbatranirea si apoptoza celulara. Antioxidantii scad toxicitatea celulara indusa de fumul de tigara: vitamina C creste capacitatea eritrocitului de a fixa oxigenul si de a-l transporta la celule.


Vitamina C are si un rol anti-infectios. Ea activeaza sistemul imun prin cresterea productiei de leucocite, de imunoglobuline si interferon, substante implicate in apararea anti-infectioasa. De asemenea creste motilitatea neutrofilelor, chemotactismul si capacitatea de fagocitare a particulelor straine de catre acestea. Prin efectul antioxidant, celulele sistemului imun sunt protejate de stresul oxidativ.


Se vorbeste de un rol al acidului ascorbic in prevenirea aparitiei cancerului. Explicatiile posibile ar fi date de efectul antioxidant, activarea sistemului imun si scaderea toxicitatii fumului de tigara. In plus, s-a demonstrate ca vitamina C scade rata de aparitie a aberatiilor cromozomiale, creste activitatea enzimelor de detoxifiere din ficat si scade transformarea nitrilor din alimente in nitrozamine, care au actiune carcinogenetica.


Vitamina C are rol protector cardiovascular prin vasodilatatie, scaderea tensiunii arteriale si scaderea procesului aterosclerotic. Se pare ca scade si nivelul acidului uric din sange, de aceea i se atribuie si un rol in preventia gutei.


"Boala marinarilor"


Poate cea mai importanta indicatie de utilizare a vitaminei C este preventia si tratamentul scorbutului. In vreme ce vitamina C a fost descoperita la inceputul secolului al XX-lea, despre manifestarile scorbutului se stia inca de pe vremea lui Hipocrate. Boala a devenit foarte cunoscuta in Evul Mediu, aparand frecvent la membrii expeditiilor indelungate pe mare, care nu aveau destule fructe si legume proaspete de consumat. De aici si denumirea de "boala marinarilor". Ei au gasit si un mod de preventie: se aprovizionau cu butoaie mari de limonada. Abia cateva secole mai tarziu s-a demonstrat legatura intre o structura chimica din sucul de lamaie si scorbut. Hipovitaminoza C se manifesta prin: oboseala, fragilitate capilara, echimoze, hemoragii gingivale, purpura cutanata, paradontoza (uneori mergand pana la pierderea dintilor), par friabil, hipercolesterolemie, dureri osoase, miastenie (oboseala musculara), umflarea incheieturilor. Toate acestea se explica prin alterarea sintezei colagenului, structura care intra in constituirea oaselor, a peretelui vascular, a dintilor, a tesutului cicatricial. In prezent scorbutul e o afectiune rara, care se intalneste predominant la alcoolici, malnutriti sau varstnici. Interesant este ca vitamina C se pierde prin pasteurizarea laptelui, de aceea prodsele pentru sugari contin suplimente de vitamina C. Cu toate acestea, daca nu e pastrat in conditii optime, acidul ascorbic din lapte se poate distruge. Laptele matern, pe de alta parte, protejeaza impotriva scorbutului.


Chiar daca unele proprietati miraculoase ale acidului ascorbic, cum ar fi preventia cancerului si efectul antiaging, nu au fost cercetate in studii ample, e suficient sa stim ca vitamina C scurteaza durata racelii, vindeca astenia de primavara, imbunatateste oxigenarea celulara la fumatori, e un bun tonifiant, face pielea mai supla si vasele mai rezistente. Si, ca sa parafrazez o veche zicala, "o portocala pe zi tine scorbutul la distanta."



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii