Sunteti aici :: Antrenament » SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
Doi jucatori, doua rachete, un teren si o minge...nu, nu este vorba de tenis, ci de squash. Destul de putin cunoscut la noi in tara, squash-ul este o metoda dinamica de petrecere a timpului liber si in acelasi timp de mentinere intr-o forma de invidiat. Unul dintre motivele pentru care squash-ul este mai putin popular in randul romanilor este acela ca inchirierea unui teren costa destul de mult, incat nu toata lumea isi permite sa joace.
Cum a aparut squash-ul ?
Acest sport isi are originile in anii 1500, cand copiii de pe strazile Parisului se jucau lovind cu mingea de un perete. Cinci secole mai tarziu, squash-ul ajunge sa fie practicat in peste 188 de tari. Mai mult, squash-ul ajunge sa se gaseasca pe lista sporturilor care sa fie incluse in Jocurile Olimplice din 2012 sau, cel mai probabil, 2016.
Squash-ul s-a dezvoltat dintr-un joc numit raquets, joc care la randul sau provine din alte 5 discipline sportive. In secolul al XVII-lea, raquets a devenit foarte popular in Anglia, nascandu-se astfel squash-ul la Scoala Harrow din afara Londrei. La inceputul anului 1990 era 12 milioane de jucatori de squash la nivel global, iar astazi sunt in jur de 50 de mii de sali de joc.
Regulile de baza ale squash-ului
Desi ca structura este asemanator tenisului, squash-ul are cateva elemente diferite. Terenul este format din patru pereti. Cel din fata are o linie de out la inaltimea de 4.57 m, orice minge care depaseste acest semn de demarcatie fiind considerata in afara suprafetei de joc. Terenul are doua jumatati in partea posterioara. Se serveste dintr-o jumatate, iar mingea trebuie sa ajunga in jumatatea cealalta. In momentul in care se serveste, mingea trebuie sa loveasca peretele din fata peste un marcaj, indiferent de cati alti pereti a atins in prealabil.
Rachetele sunt mult mai mici si mai usoare, deoarece ritmul de lovire este mult mai frecvent ca in tenis. Insa, este bine de stiut ca o racheta prea usoara (sub 130 de grame) nu este nici pe departe cea mai buna alegere, pentru ca iti solicita prea mult incheietura mainii in timpul loviturilor.
Tipul de minge utilizat depinde de nivelul jucatorilor. Astfel, cei care joaca squash la un nivel avansat vor avea mingii de culoare galbena ce au o mobilitate mai scazuta, in timp ce incepatorilor li se recomanda o minge rosie sau albastra, ceva mai elastica, care va sari mai mult, dandu-i timp jucatorului sa ajunga la ea.
Un rol important in acest joc il are echipamentul, in special pantofii. Adidasii pentru alergat nu sunt buni atunci cand joci squash pentru ca nu ofera destula protectie laterala. Astfel, risti sa te accidentezi la glezna. Pentru a evita o astfel de situatie, cumpara-ti o pereche de pantofi sport speciali pentru squash. De asemenea, nu uita de ochelarii de protectie. Sunt extrem de importanti atunci cand joci squash.
Inainte de inceperea jocului este recomandata o sesiune de incalzire si streching, pentru evitarea accidentarilor.
Squash-ul imbunatateste starea generala de sanatate
Pe langa faptul ca este un sport relaxant si distractiv, squash-ul are o serie de beneficii asupra organismului. Alaturi de efectele pozitive imediate (tonifierea corpului la nivelul bratelor si picioarelor), squash-ul constituie una dintre cele mai bune practici pentru a combate sedentarismul si obezitatea. Intr-o sedinta de 30 de minute de joc, poti arde in jur de 600 de calorii spre deosebire de alergatul pe o banda sau in parc pentru care iti trebuie ceva mai mult timp pentru a arde cele 600 de calorii. De asemenea, practicarea acestui sport ajuta la mentinerea unei greutati normale, imbunatateste coordonarea, flexibilitatea si agilitatea, ajuta la eliberarea energiilor negative, te binedispune si te energizeaza.
Atentie ! Practicarea acestui sport nu este recomandata persoanelor in varsta sau care se confrunta cu probleme cardiace.
Sa recapitulam..
- Squash-ul este un sport sanatos.
- O ora de squash te ajuta sa arzi in jur de 1000 de calorii, ceea ce este cu 70% mai mult decat o partida de tenis.
- Dezvolta agilitatea si viteza de reactie.
- Poate fi jucat atat pentru relaxare, cat si pentru mentinerea in forma.
- Ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului prin complexitatea miscarilor si viteza lor.
- Squash-ul poate fi practicat atat individual, cat si in echipa.
- Ajuta la eliberarea stresului si a energiilor negative.
- Nu este recomandat persoanelor in varsta sau care au boli de inima.
- Squash-ul prezinta un grad scazut de accidentare si poate fi practicat indiferent de vreme.
Te-am convins sa practici squash vara aceasta ?
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 64443 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 9 comentarii.
Si in BraÄ™ov avem un teren de Squash in adevăratul sens al cuvântului. Din MAI 2014 vor fi in total 3 terenuri la aceeaÄ™i locatie | We Play | str.Turnului nr.5.Ne găsiți si pe weplay.ro sau la 0721248008.Tot acolo veți găsi pentru moment 2 terenuri de badminton si din MAI vor fi 4.Pe lângă faptul ca exista terenurile avem si antrenori certificati in ambele discipline. | Keep Playin |
Eu am fost in bucuresti prin vitan la o sala de squash , este super acolo au 3 terenuri bune , pret mic si personal de treaba te ajuta, joaca cu tine , iar vestiarele sunt curate poti sa faci dush sa te cantaresti ,chiar m-am distrat incercati si voi !
Locatia din Sema Parc se numeste Activ Squash si are doua terenuri de squash. Pentru mai multe informatii, puteti sa-i vizualizati site-ul: www.activ-squash.ro .
Teren de squash nu de mult s-a deschis la Sema Parc,unde am fost si eu si este foarte fain,au si site,vestiare,dusuri..este chiar ok,pret acceptabil,nu este scump
In Cluj s a deschis in cartierul Gruia primele terenuri de squash din oras pe str. Augustin Bunea nr. 1 www.squashcluj.ro
Incercati pe str Carpatilor 93 la SquashBrasov ,au 2 sali , vestiare cu dusuri , parcare mare ,mingi si rachete incluse in pret,personalul e foarte amabi.Merita sa incercatil , www.squashbrasov.ro
Buna,
In Brasov se joaca squash pe strada Avram Iancu
Site: www.squashpower.ro
In Bucuresti se poate juca squash la World Class Health Academy, la Hotel Class ÅŸi la Clubul Francez. Cluburi de squash mai exista si in Timisoara, Brasov si poate chiar si in alte zone
dar unde jucam si noi in romania?

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii