Sunteti aici :: Nutritie » MAESTRII BUCATARI ITI DEZVALUIE SECRETELE UNEI SILUETE DE VIS
MAESTRII BUCATARI ITI DEZVALUIE SECRETELE UNEI SILUETE DE VIS
Nu gati cu unt!
Majoritatea aluaturilor, dar si retetele pentru fripturi sau garnituri includ untul pe lista ingredientelor. Untul da fragezime si intensifica aromele, dar nu este "aliatul" unui corp tonifiat. O lingura de unt contine peste 7g de grasimi saturate, care favorizeaza cresterea colesterolului si afectiunile cardiovasculare, precum si depozitele adipoase inestetice. Solutia bucatarilor este simpla: in loc de unt foloseste ulei de samburi de struguri. Cu numai 2g de grasimi saturate la fiecare lingura, acest ulei reduce colesterolul "rau". La fel ca si untul, uleiul de samburi de struguri are un punct ridicat de ardere, astfel ca il poti folosi atat pentru retetele rapide, cat si in cadrul preparatelor rafinate, care necesita coacere la cuptor, fara sa obtii un gust neplacut.
Un alt secret pentru eliminarea untului din retetele tale este sa adaugi nuci sau seminte atunci cand gatesti. Crocante si aromate, nucile si semintele contin grasimi sanatoase, proteine si fibre, esentiale pentru un organism puternic si o silueta armonioasa. 2-3 lingurite de seminte de dovleac intensifica aroma garniturilor pentru carnea de vita sau curcan. Semintele de floarea soarelui sunt ideale pentru saratele, paine de casa si salate de cruditati. Nucile dau o aroma aparte prajiturilor, cozonacului sau ciocolatei de casa, dar si sarmalelor sau preparatelor cu branza, cascaval si rosii.
Nucile si semintele sunt foarte satioase, asa ca te vor ajuta sa tii sub control pofta de mancare. In plus, vei avea energie toata ziua si nu iti va fi greu sa alegi portii mai mici, dar foarte gustoase. Daca vrei sa incerci preparate speciale de sarbatori, poti inlocui nucile din cozonac si prajituri cu migdale si fistic.
Uita de sosurile grase!
Legumele crude, fierte sau coapte au putine calorii si multe vitamine, insa le poti transforma in dezastre pentru silueta daca le adaugi smantana, maioneza, crutoane sau unt. Conform studiilor de specialitate, majoritatea persoanelor care se ingrasa de Craciun si Anul Nou consuma foarte des garnituri cu sosuri grase, fiind convinse ca, daca preparatul contine legume, nu le va periclita silueta. In acest an, bucatarii te invata cum sa obtii retete delicioase, evitand sosurile hipercalorice. Mango, ananasul si portocalele rosii sunt ingredientele de baza pentru un meniu aromat, care nu adauga centimetri in plus. Ananasul taiat cubulete poate fi adaugat la garniturile din legume fierte la aburi si se potriveste de minune cu somon sau carne de pui. Sucul de ananas da o savoare aparte supelor de legume, iar daca il combini cu orez brun, caise confiate si nuci macinate vei avea o garnitura perfecta pentru carnea de vita.
Piureul de mango, cu nuci si stafide este ideal pentru un mic dejun exotic, iar daca vei coace feliile de mango cu suc de lamaie, ceapa, telina si carne de curcan vei savura o friptura frageda si suculenta. Portocalele rosii pot fi combinate cu suc de lime, oregano, sare de mare si o lingurita de ulei de masline pentru a pregati un dressing rafinat, cu putine calorii. De asemenea, sucul de portocale rosii poate fi folosit pentru a marina carnea de vita sau ca sos pentru paste, combinat cu suc de tomate, putin mustar, sare de mare si doi catei de usturoi.
Foloseste puterea condimentelor!
De multe ori esti tentat sa consumi mancaruri grase, dulciuri in exces sau alimente foarte sarate tocmai pentru ca te-ai plictisit de mancarea dietetica, fara gust. Totusi, cu putina imaginatie, poti transforma o reteta obisnuita intr-un rasfat culinar. Preparatele picante sau condimentate dau savoare oricarei mese si te ajuta sa te mentii in forma, accelerand ritmul de ardere a caloriilor. Atunci cand pregatesti cozonac sau placinte, nucsoara, ghimbirul, scortisoara si cuisoarele vor intensifica aroma ingredientelor si vei putea folosi mai putin zahar. Pentru saratele, pateuri, biscuiti si fursecuri foloseste oregano, cimbru, chimen sau maghiran. Ardeiul iute este condimentul-vedeta pentru un corp tonifiat, fiind ideal pentru retetele cu legume, paste si orez. Datorita componentei active numita capsaicina, ardeiul iute impulsioneaza metabolismul, tine sub control pofta de mancare si te ajuta sa previi acumularea kilogramelor in exces.
Schinduful este condimentul de baza pentru supe sau ciorbe, dar poti adauga o jumatate de lingurita de schinduf si la placintele cu legume sau la sarmale. In ajunul sarbatorilor, experimenteaza diferite combinatii de condimente pentru a te bucura de arome deosebite, care intensifica savoarea retetelor tale preferate si te ajuta sa ai un tonus excelent.
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 50307 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii