Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA
Anca Irimia
CATE POZE LE FACI COPIILOR?
MINTE VERSUS CORP
SUCUL NATURAL DE PORTOCALE REDUCE TENSIUNEA ARTERIALA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Abductia piciorului la sol
CONCURS!
LEGATURA DINTRE BOLI SI VIATA INTRAUTERINA
GENETICA IN LUPTA CU OBEZITATEA INFANTILA
METABOLISMUL MEU ESTE INCETINIT
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ESTI IN FORMA?

ESTI IN FORMA?


A fi in forma are o interpretare diferita in randul publicului larg si in randul specialistilor in fiziologie sportiva. Ati fi uimiti sa aflati cate formul de calcul exista pentru a ajunge la concluzia, de aceasta data stiintifica, ca o persoana este in forma. Pana nu de mult performantele sportive ale femeilor erau judecate folosind formule de calcul destinate barbatilor, pentru ca se presupunea ca din punct de vedere fiziologic femeile sunt aproape indentice cu barbatii. Mai nou, cercetatorii au conceput formule si grafice special pentru femei, bazandu-se pe un model care urmeaza caracteristicile specifice ale acestora.

Un cardiolog de la Northwestern Memorial Hospital a creat o nomograma (adica un grafic care face legatura intre trei parametrii) specifica pentru femei. Aceasta nomograma pe care o gasiti si aici poate fi utilizata pentru a prezice capacitatea de efort fizic pe care ar trebui sa o aiba o femeie in functie de varsta.

Un studiu publicat in New England Journal of Medicine, arata ca femeile au o capacitate de efort ceva mai redusa decat a barbatilor si in plus aceasta scade mai rapid odata cu varsta decat in cazul barbatilor (aproximativ un procent din capacitatea de rezistenta la efort pe an). Studiul a evidentiat faptul ca persoanele care s-au incadrat sub optimul de rezistenta la efort fizic au prezentat un risc mai crescut de moarte prematura (cele cu valori sub 85% din maximul dorit au prezentat un risc dublu de deces in urmatorii opt ani).

Nomograma pe care v-o prezint aici se bazeaza pe o unitate de masura a intensitatii activitatii fizice, numita echivalent metabolic (MET). 1 MET reprezinta cantitatea de energie sau oxigen pe care o persoana o consuma intr-un minut stand pe scaun, fara sa miste sau sa vorbeasca.

Exista cateva formule de calcul de prezicere al valorii MET pentru o anumita varsta (exprimata in ani) in functie de sex.

Pentru femei:

Valoarea MET prezis = 14,7 - (0,13 x varsta)

Pentru barbati sedentari:

Valoarea MET prezis = 16,6 - (0,16 x varsta)

Pentru barbati activi:

Valoarea MET prezis = 18,7 - (0,15 x varsta)

De exemplu, o femeie de 25 de ani ar trebui sa sustina fara probleme un efort fizic de 11,45 MET.

Multe aparate pentru antrenament cardio arata valoarea MET a activitatii efectuate in acel moment. Daca va veti uita pe monitorul unei benzi de alergat moderne, veti observa ca este afisata si valoarea MET in momentul respectiv. In tabel gasiti valoarea MET pentru cateva activitati fizice.

Iata cum sa va verficati capacitatea de efort. Calculati-va valoarea MET prezis cu formulele de mai sus sau folosind nomograma - trageti o linie de la varsta, prin valoarea 100% si veti afla valoarea MET. Acum alegeti o activitate fizica din tabel care sa se apropie de valoarea MET prezis si verificati daca sunteti in stare sa sustineti acea activitate minim 10 minute.

Puteti proceda si invers - suiti-va pe banda de alergat sau pe bicicleta si observati la ce valoare maxima a MET puteti sustine efortul fara mari probleme. Acum trageti o linie intre valoarea MET si varsta si vedeti unde va incadrati.
ESTI_IN_FORMA_97127.jpg


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 58357 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

AR FI POSIBIL SA DEVENIM IMUNI LA ACCIDENTARI ?
NU ! Aceasta asa zisa "imunitate" ar presupune ca atletul ...
CE AR TREBUI SA STIE ORICE CULTURIST DESPRE TRATAMENTUL MICILOR TRAUMATISME
Micile traumatisme reprezinta o realitate in existenta fiecaruia dintre noi ...


A PREVENI ESTE MAI USOR DECAT A TRATA
Probabil ca va este destul de cunoscuta aceasta expresie : ...
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
Cat de simplu se poate sfarsi o cariera sportiva si ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 12 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii