A fi in forma are o interpretare diferita in randul publicului larg si in randul specialistilor in fiziologie sportiva. Ati fi uimiti sa aflati cate formul de calcul exista pentru a ajunge la concluzia, de aceasta data stiintifica, ca o persoana este in forma. Pana nu de mult performantele sportive ale femeilor erau judecate folosind formule de calcul destinate barbatilor, pentru ca se presupunea ca din punct de vedere fiziologic femeile sunt aproape indentice cu barbatii. Mai nou, cercetatorii au conceput formule si grafice special pentru femei, bazandu-se pe un model care urmeaza caracteristicile specifice ale acestora.
Un cardiolog de la Northwestern Memorial Hospital a creat o nomograma (adica un grafic care face legatura intre trei parametrii) specifica pentru femei. Aceasta nomograma pe care o gasiti si aici poate fi utilizata pentru a prezice capacitatea de efort fizic pe care ar trebui sa o aiba o femeie in functie de varsta.
Un studiu publicat in New England Journal of Medicine, arata ca femeile au o capacitate de efort ceva mai redusa decat a barbatilor si in plus aceasta scade mai rapid odata cu varsta decat in cazul barbatilor (aproximativ un procent din capacitatea de rezistenta la efort pe an). Studiul a evidentiat faptul ca persoanele care s-au incadrat sub optimul de rezistenta la efort fizic au prezentat un risc mai crescut de moarte prematura (cele cu valori sub 85% din maximul dorit au prezentat un risc dublu de deces in urmatorii opt ani).
Nomograma pe care v-o prezint aici se bazeaza pe o unitate de masura a intensitatii activitatii fizice, numita echivalent metabolic (MET). 1 MET reprezinta cantitatea de energie sau oxigen pe care o persoana o consuma intr-un minut stand pe scaun, fara sa miste sau sa vorbeasca.
Exista cateva formule de calcul de prezicere al valorii MET pentru o anumita varsta (exprimata in ani) in functie de sex.
Pentru femei:
Valoarea MET prezis = 14,7 - (0,13 x varsta)
Pentru barbati sedentari:
Valoarea MET prezis = 16,6 - (0,16 x varsta)
Pentru barbati activi:
Valoarea MET prezis = 18,7 - (0,15 x varsta)
De exemplu, o femeie de 25 de ani ar trebui sa sustina fara probleme un efort fizic de 11,45 MET.
Multe aparate pentru antrenament cardio arata valoarea MET a activitatii efectuate in acel moment. Daca va veti uita pe monitorul unei benzi de alergat moderne, veti observa ca este afisata si valoarea MET in momentul respectiv. In tabel gasiti valoarea MET pentru cateva activitati fizice.
Iata cum sa va verficati capacitatea de efort. Calculati-va valoarea MET prezis cu formulele de mai sus sau folosind nomograma - trageti o linie de la varsta, prin valoarea 100% si veti afla valoarea MET. Acum alegeti o activitate fizica din tabel care sa se apropie de valoarea MET prezis si verificati daca sunteti in stare sa sustineti acea activitate minim 10 minute.
Puteti proceda si invers - suiti-va pe banda de alergat sau pe bicicleta si observati la ce valoare maxima a MET puteti sustine efortul fara mari probleme. Acum trageti o linie intre valoarea MET si varsta si vedeti unde va incadrati.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 49471 ori.
Cum depasesti perioadele de stagnare in sport
15 August 2022
Cand mergi la antrenamente, simti ca iti lipseste energia, oboseala apare prea repede, iar rezultatele din concursuri nu sunt cele asteptate? Fie ca faci sport la nivel profesionist sau doar ca hobby, poate te-ai confruntat cu momente cand stagnezi si, orice ai face, nu reusesti sa iesi din aceasta perioada lipsita de progres. Indiferent de nivelul la care te afli, poti sa treci prin astfel de situatii de cumpana, care te descurajeaza si te seaca de motivatie; cauzele pot fi numeroase, atat fizice, cat si mentale.
In acest clip vei afla ce trebuie sa faci ca sa depasesti aceste perioade de stagnare!
Beneficiile consumului de quinoa
8 August 2022
Ai incercat vreodata un preparat pe baza de quinoa?
Daca nu, atunci ar trebui sa experimentezi gustul acestei pseudocereale care se consuma pe scara larga in America de Sud. Nu este un aliment-minune asa cum tind sa creada unele persoane, insa este un produs foarte hranitor, cu o multime de beneficii pentru sanatate.
In acest clip vei gasi inclusiv cateva idei de pregatire pentru quinoa!
Painea ingrasa?
4 August 2022
Unele persoane care vor sa slabeasca iau decizia de a renunta la paine, considerand-o un aliment nepotrivit cand esti la dieta. Ce te faci insa daca adori mirosul de paine calda, textura crocanta si gustul atat de bun?
Oare chiar ingrasa asa rau precum se crede? Cat ar trebui sa consumam in mod obisnuit si cat atunci cand urmam o cura de slabire?
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii