Sunteti aici :: Antrenament » IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
IMPINS DE LA PIEPT PE PLAN DECLINAT - CELE DOUA FETE ALE MONEDEI
Dezvoltarea pectoralilor este un punct-cheie in programul de antrenament al oricarui sportiv amator sau profesionist. Exercitiile care se adreseaza pieptului sunt impartite in doua mari categorii: impins si fluturari. Impinsul de la piept se poate executa cu haltera sau cu gantere, pe diverse planuri de inclinare. Dintre acestea, impinsul de la piept pe plan declinat poate pune unele probleme de natura medicala, pe care as vrea sa le subliniez in continuare.
In primul rand este vorba de hipertensiunea arteriala. Desi poate multi cred ca acesta este o boala pe care o fac doar oamenii in varsta, realitatea este ca exista o forma numita hipertensiune arteriala esentiala, care se instaleaza chiar la adultul tanar. In prima faza, aceasta boala poate fi complet asimptomatica, adica persoana nu stie ca este bolnava daca nu isi masoara regulat tensiunea arteriala. Riscul apare la culturistii care au tensiune mare si se antreneaza cu greutati mari, eventual tinandu-si respiratia atunci cand imping greutatea. Unii dintre ei pot avea un anevrism arterial la nivel cerebral, adica o dilatare locala a unui vas de sange cu subtierea peretelui vascular. Acest anevrism se poate rupe atunci cand tensiunea creste excesiv si se produce hemoragie cerebrala, cu potential letal. De aceea este bine ca din cand in cand sa va masurati tensiunea arteriala sau sa mergeti la medicul de familie pentru aceasta. Chiar daca sunteti tineri si (aparent) sanatosi, sanatatea nu este vesnica. Din pacate...
Impinsul din declinat poate pune probleme de acest gen, deoarece pozitia in care capul este mai jos decat corpul favorizeaza stagnarea unei cantitati mai mari de sange la nivel cerebral. Cred ca oricine a facut acest exercitiu, mai ales cu greutate mare, s-a simtit ametit sau a avut urechile infundate sau o senzatie de presiune in cap, atunci cand s-a ridicat dupa o serie de repetari.
O alta posibila problema legata de impinsul declinat este afectarea articulatiei umarului, datorita unghiului la care se lucreaza. Presiunea exercitata de greutate poate provoca compresia unor structuri locale, prin impingerea capului humerusului (osul bratului) in acromion (acea portiune a omoplatului care formeaza "acoperisul" articulatiei umarului). Structurile afectate pot fi tendonul comun al rotatorilor umarului (rotund mare, rotund mic, infraspinos si subscapular), tendonul bicepsului si bursa humerala. Rezultatul este durerea locala. O alta situatie neplacuta este "ciupirea" tendonului rotatorilor in spatele articulatiei umarului. Cea mai buna atitudine atunci cand apare durere la un exercitiu, este sa nu mai faceti acea miscare, fiindca totdeauna exista alternative. In multe cazuri durerea trece in cateva saptamani si veti putea relua exercitiul.
Pana aici am prezentat doar aspectele negative ale acestui exercitiu, si sper sa nu trageti concluzia ca ar trebui sa il evitati. Din contra, este un exercitiu foarte eficient pentru dezvoltarea pectoralilor mari, a deltoizilor, a tricepsului si dintatului anterior. Impinsul pe plan declinat solicita cu precadere portiunea inferioara si mediala a pectoralilor, care au originea pe coaste si stern. Am spus "cu precadere" fiindca si portiunea superioara este implicata in miscare, insa intr-o mai mica masura.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 55010 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Muschii si articulatiile umerilor permit o gama larga de miscari, ...

Deoarece vara incepe sa vina si pe la noi, va ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii