Sunteti aici :: Antrenament » STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
Ani de zile steroizii anabolizanti au fost folositi de sportivi in scopul imbunatatirii performantei prin cresterea masei si fortei musculare si de cei exteriori competitiei sportive pentru un aspect fizic de invidiat. Interzicerea lor pentru cei ce participa la competitii sportive nu a redus insa cu mult numarul utilizatorilor. Toti vor dincolo de umerii sacoului si gulere albe sa fie mai ceva ca Popeye. Cu ce risc insa?
Efectele negative ale administrarii de durata a acestor potentatori de forta intrec cu mult rezultatele pozitive. Steroizii anabolizanti sunt derivati sintetici ai hormonului testosteron. El se produce in mod natural la ambele sexe in cantitati reduse, ceva mai mult la barbati la nivelul testiculelor si mai putin la femei, in ovare. O cautare rapid pe internet va afisa inca de la prima pagina nenumarate cai rapide de a procura direct, prin posta, pastilele magice. Steroizii anabolizanti se pot administra pe cale orala, injectabil intramuscular sau aplicati direct pe piele sub forma de gel sau crème. De obicei se prefera administrarea lor pe perioade fixe de timp, alternand cu pauze, in cicluri. Cei mai cunoscatori asociaza tipuri variate de steroizi in cadrul aceluiasi episod de terapie, prin metoda piramidei, incepand de la un singur tip de steroid si adaugand pe parcurs unul cate unul, pana la un varf, continuand apoi cu eliminarea lor pana la stadiul incipient. Astfel se crede ca se va obtine un efect cumulativ, cu rezultate mult mai vizibile asupra volumului muscular.
Care sunt de fapt efectele directe? Aceleasi cu ale testosteronului: androgen si anabolizant. Androgen presupune exact modificarile de natura fizica pe care orice tanar le experimenteaza la pubertate si sunt responsabile de cea mai mare parte a efectelor negative. Termenul de anabolic, anabolism, se traduce prin cresterea masei oricarui tesut, in special cel muscular pentru ca acesta detine receptorii de testosteron, prin acumularea de masa proteica.
In mod legal, prescrierea acestora se face pentru cei cu disfunctii testiculare, cancere de san, numar redus de eritrocite in cadrul unor afectiuni sangvine, pubertate intarziata si stari de slabiciune organica si functionala cauzate de afectiunile prelungite. Utilizarea lor se regaseste si in practica veterinara pentru cresterea in greutate, imbunatatatirea aspectului blanii, anemie la animale. Dozele prescrise curent sunt insa de 10 pana la 100 de ori mai mici fata de cele administrate ilegal.
Asa ca cel mai util pentru voi, cei care doriti sa va bucurati de efectele unui corp bine modelat prin efort si medicamente deopotriva, sa aflati care sunt efectele adverse minore si majore ale steroizilor anabolizanti.
In primul rand, la exterior, acestia determina virilizare, acnee si pierderea parului. Intern ei duc la feminizare, risc cardiovascular, modificari ale afectului, ginecomastie, cefalee, probleme de natura renala, hepatica, deficiente ale sistemului imun, cresterea valorilor tensiunii arteriale mai ales prin retentie de apa, disconfort digestiv.
Efectele adverse vizibile la exterior sunt cu mult mai putin periculoase decat cele interne. Pielea ramane organul cel mai responsiv la modificarile androgenice. Tegumentele isi pierd textura fina si se acopera de acnee. Modificarile de volum muscular determina intinderea si ruperea fibrelor elastice cu aparitia vergeturilor. Nu veti cheli imediat ce le consumati, dar se va accentua procesul de pierdere al firelor de par. Aceasta deoarece steroizii sunt redusi la dehidrotestosteron, hormon cu rol cheie in aparita alopeciei.
La nivel intern, la femei ei sunt metabolizati in precursori de estrogeni determinand accentuarea depozitelor adipoase pe coapse sau scaderea spermatogenezei si ginecomastie la barbati. Ea poate fi impiedicata numai prin medicatie antiandrogenica.Crestera masei muscular afecteaza si miocardul, ceea ce duce la tahicardie, angina pectorala si insuficienta cardiaca. La toate acestea se adauga cresterea nivelului lipidelor si accentuarea aterosclerozei. Modificarile hidroelectrolitice afecteaza functia normala a rinichilor, modifica distribuitia apei in organism si cresc valorile tensiunii arteriale. Cefaleea este rezultatul direct al modificarilor de presiune. In special la cei care iau tratament anticoagulant, steroizii pot creste riscul de sangerare. Pot modifica toleranta la glucoza si induce astfel diabet zaharat iatrogen. S-au inregistrat si cazuri de tumori hepatice benigne, androgen dependente, care au regresat imediat ce a fost discontinuata medicatia anabolizanta. Prostata este de asemenea sensibila la efectul androgenilor, mai ales la cei care sunt redusi in tesutul prostatic la dehidrotestestosteron. Se stimuleaza cresterea masei de tesut si hiperplazia benigna de prostata. In cazul cancerului de prostata, tumora extrem de responsiva negativ la stimularea hormonala ei sunt complet interzisi. Cresterea prostatei afecteaza vezica urinara, duc la retentie de urina si secundar la afectare renala.
Vorbim astfel despre niste compusi care pot fi atat inger cat si demon. Cand isi pierd interesul medical se rupe legatura cu siguranta. Numai medicul poate decide, functie de circumstantele medicale, daca merita incercata o portie din spanacul acesta. Poate, mai bine facem frumos ceea ce am primit de la nastere, numai prin exercitiu fizic constant. Sa lasam pe adevaratii specialisti in modelare corporala sa isi faca treaba. Drumul spre abuz este foarte scurt.
Dr. Ioana Simian

Acest articol a fost vizualizat de 51298 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
Produsele gen suplimente alimentare chiar ajuta, dar este important sa facem miscare fizica consistenta.
Eu iau Probolan 50 si ma ajuta la rezistenta.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii