Home  |  Sitemap  |  Contact
Iti recomandam DIABETUL ZAHARAT SI CULTURISMUL
Emisiunea Topsport - Stretching asistat
EXERCITII CU GREUTATI PENTRU BRATE
BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON
Concurs BEBE set de vase emailate


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole ALEGE ALERGAREA!
ALIMENTATIA CORECTA - O PROVOCARE
INTOLERANTA LA LACTOZA
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
CU CE NE AJUTA FRUCTELE EXOTICE?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » ACTIVITATEA FIZICA LA PERSOANELE CU DIZABILITATI

ACTIVITATEA FIZICA LA PERSOANELE CU DIZABILITATI


ACTIVITATEA_FIZICA_L_21043.jpgIn fiecare zi, tot mai multe persoane sunt constranse sa ramana in scaunul cu rotile din cauze de cele mai multe ori traumatice. La inceput viata pare ca s-a terminat dar mai apoi, dorinta de a merge mai departe si puternicul instinct de autoconservare ii impulsioneaza pe cei cu handicap sa ofere o mai mare atentie aspectului lor fizic plecand de cele mai multe ori de la lucruri simple. Unul dintre elementele antrenante in aceste cazuri ar putea fi activitatea fizica si in mod special lucrul cu greutatile.


Istoria competitiilor pentru atletii cu handicap incepe inca din 1948. In acest an, in Stoke Mandeville, in Anglia, se desfasoara primele competitii sportive pentru atletii cu handicap, in aceeasi zi in care s-a desfasurat si ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice care a avut loc in acel an la Londra.


Lumea sportului pentru cei cu handicap ii este consacrata lui Sir Ludwig Guttman, neurochirurg englez care in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, pe langa activitatea de ingrijire a ranitilor, a inceput sa puna pe acestia la intrecere prin diferite modalitati, cu scopul de a le intari constitutia fizica, dar mai ales pentru a le antrena starea de spirit.


Patru ani mai tarziu, o alta competitie pentru atletii cu handicap este organizata in Olanda, competitie care a stat la originea miscarii Paraolimpice.


De atunci, manifestari de asemenea gen au luat amploare tot mai des, referindu-se fie la numarul de participanti fie la desciplinele practicate. Atletii paraolimpici au inceput sa se bucure de o consideratie si de o credibilitate diferita in raport cu trecutul.


La inceput publicul i-a primit cu sentimente de compasiune, dar imediat lucrurile au luat un curs nou. Atletii cu dizabilitati au inceput sa transmita emotii adevarate care tin de suspansul competitiei si de placerea divertismentului.


Dupa un moment de ezitare, chiar si sponsorii au inceput sa priveasca cu o mai mare atentie lumea competitiei persoanelor cu handicap. In cele din urma, competitiile Paraolimpice au inceput sa fie considerate a fi in egala masura asemenea celor Olimpice.


Astazi, atletii cu dizabilitati vin apreciati in primul rand pentru calitatile lor atletice si de abia in plan secund pentru ca sunt indivizi cu handicap, insa doar in sensul strict al termenului. In teorie - persoane poate putin mai ghinioniste sub aspect fizic dar fara indoiala un exemplu de forta, tenacitate si determinare, in practica - o sinteza a tot ceea ce trebuie sa ne invete sportul inainte de a fi o simpla competitie sportiva in care se masoara abilitatile personale din diferite discipline.


Una dintre ultimile figuri ale acestui fenomen este Oscar Pistorius, sud-african de nationalitate si detinator al recordului in lume pentru cei cu handicap pe 100, 200 si 400 de metri. Pe cand avea mai putin de un an, lui Oscar i s-au amputat ambele picioare din cauza unei malformatii congenitale, fiind nascut fara oasele gambei.


Cand vorbeste despre el insusi, Oscar nu se defineste ca fiind o persoana cu handicap, ci o persoana fara picioare. Astazi, obiectivul sau este sa alerge impreuna cu cei normali din punct de vedere fizic.


In ultimii ani, odata cu disciplinele clasice, a inceput sa aiba cautare printre atletii paraolimpici ridicarea de greutati, o activitate deschisa celor aflati in scaun cu rotile cat si celor amputati sau celor cu afectiuni la nivelul capului.


Cand se sufera de oarecare dizabilitate fizica, unul dintre aspectele negative este debutul bolii, secundar handicapului, si anume depresia psihica care lasa subiectul total astenic, demotivat si lipsit de vointa.


Din aceasta cauza, activitatea fizica indeplineste un rol fundamental in vindecarea si ingrijirea persoanei, permitand recastigarea increderii in sine insusi si reincadrarea in mediul social comunitar.

Bineinteles, in acest scop este nevoie de un mediu adecvat, un ambient favorabil care sa ofere stimuli si adevarata motivatie pentru recuperare.

Multumita programelor si tehnicilor de antrenament speciale, persoana cu dizabilitati poate sa-si recastige propria viata prin intermediul antrenamentului dur cu greutati. Obiectivul este accentuarea potentialului ramas, dezvoltand spre exemplu musculatura bratelor si a trunchiului, pentru a obtine rezultate superioare celor oferite de fizioterapia regulata.


Pe langa sporturile clasice precum inotul, alergatul, tragerea cu arcul, este acceptat si chiar indicat lucrul in sala de forta pentru imbunatatirea conditiei fizice si psihice generale.

Pentru practica culturismului este nevoie de tenacitate, perseverenta si rabdare, toate aceste calitati pe care o persoana cu handicap trebuie sa le potenteze pentru a putea infrunta incercarile permanente pe care viata i le va oferi.


Activitatea desfasurata in sala, se adreseaza tuturor acelor persoane care nu-si doresc neaparat participarea la concursuri sau manifestari sportive ci acelora care vor sa practice un sport care sa-i ajute intr-un mod fizic sau psihic.


Cand se vorbeste despre persoane cu handicap se face referire la toate categoriile, incluzand si pe nevazatori.


Activitatea in sala de sport are urmatoarele obiective:

Ø Remotivarea persoanei, ajutand-o sub aspect psihologic, cu rol de reintegrare sociala

Ø Intarirea musculaturii, permitant, sub aspect fizic, un control mai intens si o imagine de sine mai bine structurata


Pentru solutionarea primei probleme se poate demonstra utila formarea de grupuri sub supraveghere specializata, in cadrul caruia se va discuta si examina drama, evitand astfel claustrarea ei.

In ceea ce priveste al doilea obiectiv, se va incerca antrenarea musculaturii reziduale pentru a completa recuperarea psiho-fizica.


Programul de antrenament fizic are drept scop intarirea musculaturii si se va concretiza prin:

Ø Cresterea si imbunatatirea fortei fizice

Ø Optimizarea coordonarii miscarilor

Ø Optimizarea capacitatii motorii si senzoriale

Ø Optimizarea capacitatii respiratorii si cresterea capacitatii de rezistenta la efort

Inainte de a se incepe lucrul, se va tine cont de tipul si nivelul de dizabilitate si se va planifica programul de antrenament in baza posibilitatilor individuale. Este de asteptat ca unele exercitii sa nu poata a fi practicate iar altele de asemenea, vor putea fi efectuate intr-o maniera mai buna.

Persoanele in scaun cu rotile nu vor putea cu siguranta sa execute genuflexiuni cu bara la piept sau indreptari cu haltera, insa pentru a compensa efectul metabolic oferit de aceste 2 exercitii, se pot face tractiuni la bara fixa sau tractiuni la scripete in toate variantele posibile (priza pronatie, priza supinatie sau paralela).


Alegerea va tine cont doar de tipul de handicap. Indivizii cu amputatii ale membrelor inferioare vor putea efectua exercitiul fie la bara fie la scripete, cat pentru persoanele afectate de paralizia sirei spinarii va fi mai simplu initierea cu scipetele si de abia apoi, in baza cazului specific, se poate incerca la bara.


Genuflexiunile si indreptarile cu haltera nu sunt exercitii miraculoase insa sunt cele mai bune miscari care pe langa faptul ca antreneaza muschii coapselor si ai spatelui, declanseaza un extraordinar efect metabolic realizand astfel o adevarata crestere generala asupra intregului corp. Acest lucru se intampla deoarece coapsele sunt muschii cei mai voluminosi ai corpului iar in ordine descrescatoare in ceea ce priveste marimea, este spatele ( 2/3 din greutatea corporala este distribuita pe coapse si spate).


In cazul persoanelor care nu se pot folosi de picioare, posteriorul este partea corpului cu cea mai mare musculatura.


In caz de imobilitate, capacitatea respiratorie este adeseori compromisa. Astfel, pentru a creste capacitatea respiratorie se poate practica impins cu gantere sau la aparat cu bala culisanta, din culcat.

Activitatile aerobe sunt mult mai dificil de executat. Din aceasta cauza, exercitii precum impinsul devin si mai importante, atata timp cat realizeaza o stimulare generala buna asupra trunchiului si simultan extind cutia toracica.

Pentru nevazatori, situatia este cu siguranta mult mai simpla. O data familiarizat cu mediul de lucru, acestia au liber la efectuarea tuturor exercitiilor, atata timp cat indeplinesc cerinta de mentinere a conditiei de echilibru fizic, fundamental pentru siguranta tuturor miscarilor din picioare.


In locul genuflexiunilor cu bara se va prefera antrenamentul la presa pentru picioare, precum si impins de la ceafa cu bara, ramat din aplecat cu bara sau ramat din aplecat cu bara T.


Pentru nevazatori, culturismul este poate una dintre activitatile fizice cele mai simple de practicat sub aspect practic. Chiar daca culturismul se prezinta sub forma unui sport individual, in cazul nevazatorilor este chiar indicata alegerea unui coleg de antrenament. Acest lucru va garanta pe langa impulsul motivatiei si o mai mare siguranta in timpul antrenamentului.


Inainte de a incepe activitatea cu greutatile, va fi necesara efectuarea unor examene clinice precum:

Ø Examen medical, inclusiv istoricul medical, masuratori antropometrice la care se adauga, in cazul nevazatorilor, un examen oftalmologic special

Ø Electrocardiograma efectuata in repaus, dar si test de efort

Ø Examenul de urina, care la persoanele cu leziuni la maduva spinarii (cum ar fi tetraplegia, paraplegia) trebuie completat cu mai multe teste specifice, de tipul azotemiei, creatinemiei

Primul avantaj in ceea ce priveste activitatea fizica este ca aceasta nu face rau. Toate activitatile care se desfasoara la sala trebuie sa plece de la acest principiu, atingerea rezultatelor fiind subordonata acestui principiu.

In cazuri particulare, precum acelea ale unor dizabilitati fizice puternice, va fi necesara o legatura stransa intre instructor si medicul ingrijitor.


Alt moment important va fi senzatia post-antrenament care alerteaza individul. Un antrenament efectuat corect nu trebuie sa fie finalizat niciodata cu dureri ci doar cu o lejera oboseala legata de cumulul de toxine si produse reziduale de dupa activitatea fizica inregistrata. Durata lor poate varia de la cateva ore la cateva zile.

Precautia si intuitia sunt elemente esentiale pentru un antrenament in siguranta.

Pe langa lucrul desfasurat in sala cu greutati, va fi util a se rezerva cateva ore activitatilor de grup, precum Pilates sau Yoga deoarece astfel de activitati prevad o puternica componenta psihologica. Muschii se misca pentru a da substanta exercitiilor insa doar in cazul in care este atins un nivel inalt de concentrare. De cele mai multe ori, subiectii nevazatori sunt mai predispusi la acest tip de lucru deoarece reusesc sa mentina un nivel de concentrare mult mai inalt pe parcursul lectiei, exercitiile Pilates venind in primul rand vizualizate si in cele din urma executate.


Antrenament program de baza pentru nevazatori :

· Bicicleta, 10 minute de incalzire

· Presa pentru picioare, 2 serii a cate 15 repetari, pauza 120 sec

· Tractiuni la scripete, 2 serii a cate 10 repetari, pauza 90

· Impins de la piept, 2 serii a cate 10 repetari , pauza 90

· Impins cu gantere din sezand, 2 serii a cate 10 repetari, pauza 60

· Extensia bratelor la scripete, 2 serii a cate 10 repetari, pauza 60

· Crunch, 3 serii a cate 15 repetari, pauza 60

· Bicicleta, 8 minute de relaxare


Antrenament program de baza pentru persoanele cu probleme de deplasare :

  • Exercitii obisnuite de miscare pentru membrele superioare, 5 minute de incalzire
  • Tractiuni la scripete sau la bara, 3 serii a cate 15 repetari, pauza 90, variind priza la fiecare sesiune
  • Impins de la umeri cu gantere sau la aparat din asezat, 2 serii a cate 10 repetari, pauza 90 - un exercitiu extraordinar pentru cutia toracica si pentru cresterea capacitatii respiratorii
  • Intindere la cablu din sezand, 3 serii a cate 10 repetari, pauza 90
  • Flexii usoare cu ganterele din asezat, 2 serii a cate 8 repetari, pauza 90
  • Impins de la piept/umeri/ceafa la bara din asezat, 2 serii a cate 8 repetari, pauza 60
  • Impins frantuzesc cu ganterele, 2 serii a cate 8 repetari, pauza 60
  • Crunch la cabluri din asezat, 3 serii a cate 15 repetari, pauza 60
  • Stretching si exercitii obisnuite de mobilitate, 8 minute de relaxare


Maria Paduraru

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 71011 ori.Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(18 Septembrie 2016 14:58) Valeria Ex a spus

Este greu sa ajungi la sala ca persoana cu dizabilitati . Sunt multe limitari in Romania. Iti doresti o viata mai buna , iti doresti sa fii inteleasa si ajutata ... Intrebarea este unde sa ies ? ... poate in parc ... prefer netul ... online pot sa ajung oriunde ... Am si un loc preferat www.dizabil.eu unde am gasit si informatii si o mica comunitate...

(27 Mai 2015 21:21) virtosu cristian a spus

Persoanele cu dizabilitati pot sa consume shake-uri proteice la fel ca orice alt om obisnuit pentru a spori cresterile in masa musculara ?

(2 Aprilie 2010 17:39) Badescu Alexandru a spus

Ca ai adus vorba de culturism si la inceputul articolului ai pomenit si numele unui sportiv cu dizabilitati, un alt caz impresionant este cel al lui Ricky Welling, un culturist orb din nastere, campion la amatori.


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14


Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii