Sunteti aici :: Psihologie » DE CE NU RENUNTI LA FUMAT?
DE CE NU RENUNTI LA FUMAT?
Unii o fac pentru a se simti in rand cu lumea, altii o fac pentru a se da mai "rotunzi" decat sunt in realitate, unii o fac pentru ca li se pare un gest elegant sau care denota maturitatea, altii o fac pentru ca se plictisesc, unii o fac pur si simplu pentru ca din ziua in care s-au apucat, simt ca nimeni si nimic nu ii mai poate opri. Vorbesc, desigur, despre fumat, si despre variile motive pentru care majoritatea indivizilor nu renunta la acest viciu. Si nu e numit viciu degeaba, caci cu greu se scapa de el, iar sanatatea sau, mai bine zis, periclitarea acesteia sunt la ordinea zilei. Daca esti fumator sau cunosti pe cineva care pune in practica acest viciu in fiecare zi, ar trebui sa citesti cu atentie acest articol. Vei afla ca, in mod oficial, viata fara tigari este mult mai vesela si mai satisfacatoare, contrar ideilor pe care le-ai putea avea acum in minte, dar si ca s-ar putea sa existe sanse sa nu te ingrasi subit, in caz ca decizi sa te lasi o data pentru totdeauna de fumat, asa cum probabil planuiesti de ceva timp.
Cei care se lasa de fumat sunt mai fericiti ca si fumatorii
Poate crezi ca ceea ce tocmai ai citit suna hilar, dar afirmatia este de fapt parte a rezultatelor unui studiu realizat de catre un cercetator de la Scoala de Medicina si Sanatate Public a Universitatii din Wisconsin. O viata neinvaluita in fumul albastrui de tigara nu este una trista sau deprimanta, si nici macar plictisitoare. Dimpotriva, renuntarea la fumat te poate face sa te simti mult mai sanatos si mai fericit atat la 1 an, cat si la 3 ani de la data la care ai reusit sa renunti definitiv la acest viciu. "Mai sanatos" si "mai fericit" in comparatie cu ce? Cu viata si starea celor care continua sa fumeze, bineinteles. Lucrarea realizata de catre cercetatorii americani vine sa arunce lumina asupra starii de bine la nivel psihologic pe care renuntarea la fumat poate sa o creeze. Pe langa efectele evidente care se refera la imbunatatirea considerabila a sanatatii generale aproape din clipa in care cineva allege sa se lase de fumat, mai trebuie sa stii ceva: calitatea vietii unui mefumator nu se va inrautati, asa cum majoritatea celor care planuiesc sa intre in randul celor c plamani curati se tem ca se va intampla. Dimpotriva, cercetatorii si rezultatele studiilor clinice ale acestora au aratat faptul ca ti se vor intampla doar lucruri positive, in caz ca alegi sa nu mai fumezi. Au fost evaluate atat calitatea vietii in termini de aspecte legate de sanatate, emotii negative versus emotii pozitive, satisfactia in cadrul relatiilor sentimentale si aparitia factorilor de stres. Studiul a fost realizat pe 1,504 subiecti care au acceptat sa renunte la fumat si sa se lase monitorizati pe 2 perioade diferite, de 1 an, respectiv, de 3 ani de la data renuntarii la fumat. Filozofiile de viata, relatiile romantice sau cele de prietenie, standardele de viata, relatiile cu cei mici, cu rudele, relatiile la locul de munca, sanatatea, relatii cu restul semenilor, toate acestea simbolizeaza elemente care definesc ceea ce poarta numele de "calitatea vietii". Imbunatatiri semnificative ale calitatii vietii au fost asadar notate de catre acesti cercetatori in urma studiului antementionat, iar notele obtinute de subiecti in comparatie cu cele atribuite fumatorilor au fost implicit mai bune. Emotii pozitive, o sanatate imbunatatita si o stare generala de bine au fost raportate atat la finele primului an al studiului, cat si la finele celui de al treilea an, cand au fost observate de asemenea modificari de ordin pozitiv in ceea ce priveste factorii de stres care s-au diminuat considerabil.
Pe viitor, renuntarea la fumat nu va conduce la ingrasare
Suna bine, nu? Daca cele citite pana acum te-au bucurat, dar nu suficient de mult incat sa te convinga 100% ca ai absolut toate motivele din lume sa te lasi de fumat, urmatoarele dat s-ar putea sa te aduca si mai aproape de reusita. Se pare ca, potrivit unui grup talentat de cercetatori de la Scoala de Medicina Yale, exista poibilitatea dezvoltarii unui medicament care sa poata sa ajute atat fumatorii, cat si nefumatorii sa se mentina la o greutate normala; ideile lor vin ca un raspuns la o alta descoperire care se refera la abilitatea nicotinei de a suprima apetitul. Asa se explica de ce nu simti nevoia sa mananci foarte mult, in caz ca te numeri printre fumatorii planetei, si de ce ai tendinta de a te ingrasa de fiecare data cand incerci macar sa te lasi de acest viciu. S-ar parea ca nicotina activeaza un set de neuroni dintr-o regiune a hipotalamusului care semnalizeaza atunci cand corpul a primit suficienta mancare. Nicotina reuseste sa activeze un set diferit de receptori situati la suprafata neuronilor (nu pe cei care activeaza nevoia de a fuma).
In alte cuvinte, da, e adevarat, fumatul te ajuta sa te mentii mai slab, sau sa nu te ingrasi, si acesta este probabil unul din motivele pentru care nu te-ai lasat pana acum de fumat. Totusi, un anumit medicament folosit de regula in tratarea depresiilor s-a dovedit a fi benefic in acest sens; cercetarile efectuate pe cobai au aratat faptul ca acei cobai care au fost supusi tratamentului cu acest medicament au mancat mai putin, in comparative cu cei carora nu li s-a administrat medicamentul respective. Pe viitor, aceste date vor sta la baza dezvoltarii unui medicament nou care sa poata fi folosit pentru a combate ingrasarea specifica renuntarii la fumat. Asadar, vesti bune si foarte bune ai primit, tot ce iti ramane sa faci e sa iei putin avans si sa te lasi de fumat cat mai repede - cercetatorii americani nu vor intarzia sa iti ofere solutia de a nu lua in greutate pe tava.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 20089 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii