Sunteti aici :: Nutritie » COENZIMA Q10, VERIGA LIPSA IN TRATAMENTUL CANCERULUI?
COENZIMA Q10, VERIGA LIPSA IN TRATAMENTUL CANCERULUI?
Cancerul. O boala necrutatoare, a carei frecventa e tot mai acuta, in fiecare an imbolnavindu-se milioane de oameni, dintre care foarte multi se sting din viata. O maladie care nu face distinctie intre barbati, femei si copii. O boala care te pune fata in fata cu tine, cu propriul destin, o realitate dura care ii afecteaza nu doar pe cei suferinzi, ci si pe cei apropiati, in aceeasi masura.
Odata diagnosticat, se stabileste un protocol de tratament, care poate include, acolo unde este permis, o interventie chirurgicala, urmata de iradiere sau chimioterapie. Daca radioterapia actioneaza local, cu efect benefic general, in sensul stoparii extinderii celulelor maligne, chimioterapia este benefica local, dar adversitatea citostaticelor afecteaza organismul pe de-a-ntregul intrucat actioneaza nediferentiat asupra tuturor celulelor din corp, distrugand capacitatea de inmultire a acestora. De aceea, intarirea imunitatii organismului trebuie privita ca un lucru necesar, care vine in complementaritatea tratamentului stabilit de medicul oncolog, ca o terapie de stimulare a capacitatii de aparare, de marire a gradului de suportabilitate a bolii. Din acest punct de vedere, pare oportuna o terapie naturista concomitenta citostaticelor. Un mai putin cunoscut nutrient, care face diferenta in sanatatea oamenilor, la a carui administrare pare sa raspunda aceasta boala adeseori fatala este Coenzima Q10.
Ce este Coenzima Q10 (CoQ10)
CoQ10 este o substanta liposolubila cu caracteristici asemanatoare vitaminelor, prezenta in fiecare celula a organismului, cu preponderenta la nivelul inimii. Ea indeplineste o functie majora: aceea de producere a energiei la nivel celular, fiind, totodata, un puternic antioxidant.
CoQ10 a fost descoperita in anul 1957, izolarea sa facandu-se din inima unei bovine de catre Frederick Crane de la Enzyme Research Center din cadrul Universitatii Wisconsin, Statele Unite ale Americii. Un an mai tarziu, a fost determinata structura sa chimica exacta, ulterior fiind sintetizata artificial printr-un proces de fermentatie. Coenzima Q10 a inceput sa fie utilizata clinic in Japonia, in 1960, la aceea vreme doar in tratarea problemelor de natura circulatorie. In urmatorii zece ani s-a procedat la studierea atenta a proprietatilor acestei substante, a problemelor cauzate de deficienta acestei coenzime si a efectelor sale benefice in alte domenii. In 1961 Peter D. Mitchell de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, a identificat rolul CoQ10 in mecanismul de producere a energiei celulare, in 1978 acordandu-i-se Premiul Nobel pentru studiile sale care vizau aceasta descoperire.
Din punct de vedere biochimic, CoQ10 are rol de generator si regulator de energie la nivelul mitocondriilor - acele "motoare" energetice ale celulelor unde sunt sintetizate moleculele de acid adenozintrifosforic. Ea joaca un rol deosebit intr-o serie de procese fiziologice, ocupand un loc important in lantul respirator, prin transportul interenzimatic al electronilor, sursa de energie a celulelor. Apare ca fiind indispensabila organismului deoarece nici o celula nu ar putea produce energie daca aceasta substanta nu ar exista in corp.
Coenzima Q10 este sintetizata in organism dintr-un aminoacid numit tirozina, in urma unui proces complex de biosinteza interna in care sunt implicate opt vitamine, printre care vitamina B3, B6 si acidul folic. Organismul produce aceasta substanta intr-o cantitate suficienta pana in jurul varstei de 30 de ani, dupa care scade progresiv odata cu inaintarea in varsta, iar aceasta scadere a fost asociata cu aparitia diverselor tipuri de cancere.
Studiile clinice arata ca aceasta substanta este foarte eficienta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi, contracarand efectele nocive ale acestora. Oamenii de stiinta au considerat inca din anii ’70 ca aceasta coenzima ar putea fi constitui un adjuvant in tratamentul impotriva cancerului, un nivel optim al acestei vitamine-enzime avand potential anticancerigen.
Unii cercetatori au sugerat ca actiunea de stimulare a sistemului imunitar, prin rolul pe care CoQ10 in acest sens, ar fi utila in tratamentul cancerului, deoarece aceasta substanta ofera protectie impotriva actiunii cardiotoxice a unor citostatice precum Doxorubicina, stiut fiind faptul ca citostaticele actioneaza avand un grad ridicat de agresivitate.
Inca de prin anii ’60-’70 s-a determinat prezenta in sangele bolnavilor de cancer a unor valori scazute de CoQ10. In studii clinice efectuate asupra unor persoane diagnosticate cu cancer, s-a observat ca pacientii care au primit CoQ10 alaturi de tratamentul conventional au aratat o imbunatatire a rezultatelor terapiei. Cercetarile efectuate in New England Institut au dovedit eficienta CoQ10 in reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei care se administreaza in acest tip de boala. Aceasta deoarece Coenzima Q10 are proprietatea de a combate stresul oxidativ, de a intari muschiul cardiac, asupra caruia se rasfrange efectul advers al citostaticelor, de a imbunatati imunitatea organismului.
In 1993 Dr. Folkers a testat prima administrare clinica a CoQ10 intr-o clinica din Copenhaga, Danemarca. Echipa acestuia a tratat 32 de pacienti cu cancer de san intr-un stadiu avansat, 6 dintre acestia prezentand o regresie tumorala partiala.
Surse alimentare:
O cantitate redusa de Coenzima Q10 se regaseste in alimente precum peste, carne de vita, organe animale (inima, ficat, rinichi), dar si in oua, spanac, broccoli, alune. Prin transformare termica, prin gatire, acest antioxidant este insa inactivat.
Continut de CoQ10 al alimentelor:
Aliment CoQ10 (mg/100gr.)
Peste 0,55-6,4
Carne 2,1-4,1
Fasole 1,71
Oua 0,37
Coenzima Q10 este comercializata ca supliment alimentar. In acest caz, provine din frunzele de tutun sau din fermentarea sfeclei ori a trestiei de zahar. Nu a fost aprobata de FDA (Food and Drug Administration), nefiind considerata un medicament. Ca supliment alimentar, este disponibila, in general, sub forma de capsule de 10, 30, 50, 100 mg. Fiind liposolubila, este mai bine absorbita de organism daca se administreaza concomitent cu alimente bogate in grasimi, precum uleiul de masline.
Doza zilnica recomandata:
Nu este prevazuta o asemenea doza. In testele clinice s-au folosit cantitati de 50-300 mg. Aportul suplimentar pe durate lungi trebuie discutat cu medical curant, sub atenta observatie a unui specialist.
Suzana Kudor
Acest articol a fost vizualizat de 58046 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...