Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam HAMBURGERI DIN CARNE TOCATA
Despre suplimentele nutritive
COSTUL DIETELOR COMERCIALE AMERICANE
EXERCITII CU GREUTATI PENTRU ABDOMEN
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PRAJITURA CU NUCI
VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea
Irina Enea
10 TREBURI CASNICE CARE ARD CELE MAI MULTE CALORII
PROTEINELE DIN ZER IMBUNATATESC ACTIVITATEA MENTALA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?
Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » COENZIMA Q10, VERIGA LIPSA IN TRATAMENTUL CANCERULUI?

COENZIMA Q10, VERIGA LIPSA IN TRATAMENTUL CANCERULUI?


COENZIMA_Q10_VERIGA__80832.jpgCancerul. O boala necrutatoare, a carei frecventa e tot mai acuta, in fiecare an imbolnavindu-se milioane de oameni, dintre care foarte multi se sting din viata. O maladie care nu face distinctie intre barbati, femei si copii. O boala care te pune fata in fata cu tine, cu propriul destin, o realitate dura care ii afecteaza nu doar pe cei suferinzi, ci si pe cei apropiati, in aceeasi masura.


Odata diagnosticat, se stabileste un protocol de tratament, care poate include, acolo unde este permis, o interventie chirurgicala, urmata de iradiere sau chimioterapie. Daca radioterapia actioneaza local, cu efect benefic general, in sensul stoparii extinderii celulelor maligne, chimioterapia este benefica local, dar adversitatea citostaticelor afecteaza organismul pe de-a-ntregul intrucat actioneaza nediferentiat asupra tuturor celulelor din corp, distrugand capacitatea de inmultire a acestora. De aceea, intarirea imunitatii organismului trebuie privita ca un lucru necesar, care vine in complementaritatea tratamentului stabilit de medicul oncolog, ca o terapie de stimulare a capacitatii de aparare, de marire a gradului de suportabilitate a bolii. Din acest punct de vedere, pare oportuna o terapie naturista concomitenta citostaticelor. Un mai putin cunoscut nutrient, care face diferenta in sanatatea oamenilor, la a carui administrare pare sa raspunda aceasta boala adeseori fatala este Coenzima Q10.


Ce este Coenzima Q10 (CoQ10)


CoQ10 este o substanta liposolubila cu caracteristici asemanatoare vitaminelor, prezenta in fiecare celula a organismului, cu preponderenta la nivelul inimii. Ea indeplineste o functie majora: aceea de producere a energiei la nivel celular, fiind, totodata, un puternic antioxidant.


CoQ10 a fost descoperita in anul 1957, izolarea sa facandu-se din inima unei bovine de catre Frederick Crane de la Enzyme Research Center din cadrul Universitatii Wisconsin, Statele Unite ale Americii. Un an mai tarziu, a fost determinata structura sa chimica exacta, ulterior fiind sintetizata artificial printr-un proces de fermentatie. Coenzima Q10 a inceput sa fie utilizata clinic in Japonia, in 1960, la aceea vreme doar in tratarea problemelor de natura circulatorie. In urmatorii zece ani s-a procedat la studierea atenta a proprietatilor acestei substante, a problemelor cauzate de deficienta acestei coenzime si a efectelor sale benefice in alte domenii. In 1961 Peter D. Mitchell de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, a identificat rolul CoQ10 in mecanismul de producere a energiei celulare, in 1978 acordandu-i-se Premiul Nobel pentru studiile sale care vizau aceasta descoperire.


Din punct de vedere biochimic, CoQ10 are rol de generator si regulator de energie la nivelul mitocondriilor - acele "motoare" energetice ale celulelor unde sunt sintetizate moleculele de acid adenozintrifosforic. Ea joaca un rol deosebit intr-o serie de procese fiziologice, ocupand un loc important in lantul respirator, prin transportul interenzimatic al electronilor, sursa de energie a celulelor. Apare ca fiind indispensabila organismului deoarece nici o celula nu ar putea produce energie daca aceasta substanta nu ar exista in corp.


Coenzima Q10 este sintetizata in organism dintr-un aminoacid numit tirozina, in urma unui proces complex de biosinteza interna in care sunt implicate opt vitamine, printre care vitamina B3, B6 si acidul folic. Organismul produce aceasta substanta intr-o cantitate suficienta pana in jurul varstei de 30 de ani, dupa care scade progresiv odata cu inaintarea in varsta, iar aceasta scadere a fost asociata cu aparitia diverselor tipuri de cancere.


Studiile clinice arata ca aceasta substanta este foarte eficienta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi, contracarand efectele nocive ale acestora. Oamenii de stiinta au considerat inca din anii ’70 ca aceasta coenzima ar putea fi constitui un adjuvant in tratamentul impotriva cancerului, un nivel optim al acestei vitamine-enzime avand potential anticancerigen.


Unii cercetatori au sugerat ca actiunea de stimulare a sistemului imunitar, prin rolul pe care CoQ10 in acest sens, ar fi utila in tratamentul cancerului, deoarece aceasta substanta ofera protectie impotriva actiunii cardiotoxice a unor citostatice precum Doxorubicina, stiut fiind faptul ca citostaticele actioneaza avand un grad ridicat de agresivitate.

Inca de prin anii ’60-’70 s-a determinat prezenta in sangele bolnavilor de cancer a unor valori scazute de CoQ10. In studii clinice efectuate asupra unor persoane diagnosticate cu cancer, s-a observat ca pacientii care au primit CoQ10 alaturi de tratamentul conventional au aratat o imbunatatire a rezultatelor terapiei. Cercetarile efectuate in New England Institut au dovedit eficienta CoQ10 in reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei care se administreaza in acest tip de boala. Aceasta deoarece Coenzima Q10 are proprietatea de a combate stresul oxidativ, de a intari muschiul cardiac, asupra caruia se rasfrange efectul advers al citostaticelor, de a imbunatati imunitatea organismului.


In 1993 Dr. Folkers a testat prima administrare clinica a CoQ10 intr-o clinica din Copenhaga, Danemarca. Echipa acestuia a tratat 32 de pacienti cu cancer de san intr-un stadiu avansat, 6 dintre acestia prezentand o regresie tumorala partiala.


Surse alimentare:


O cantitate redusa de Coenzima Q10 se regaseste in alimente precum peste, carne de vita, organe animale (inima, ficat, rinichi), dar si in oua, spanac, broccoli, alune. Prin transformare termica, prin gatire, acest antioxidant este insa inactivat.


Continut de CoQ10 al alimentelor:


Aliment CoQ10 (mg/100gr.)

Peste 0,55-6,4

Carne 2,1-4,1

Fasole 1,71

Oua 0,37


Coenzima Q10 este comercializata ca supliment alimentar. In acest caz, provine din frunzele de tutun sau din fermentarea sfeclei ori a trestiei de zahar. Nu a fost aprobata de FDA (Food and Drug Administration), nefiind considerata un medicament. Ca supliment alimentar, este disponibila, in general, sub forma de capsule de 10, 30, 50, 100 mg. Fiind liposolubila, este mai bine absorbita de organism daca se administreaza concomitent cu alimente bogate in grasimi, precum uleiul de masline.


Doza zilnica recomandata:


Nu este prevazuta o asemenea doza. In testele clinice s-au folosit cantitati de 50-300 mg. Aportul suplimentar pe durate lungi trebuie discutat cu medical curant, sub atenta observatie a unui specialist.



Suzana Kudor


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 58689 ori.



Cum alegi un nutritionist bun in Bucuresti?

22 Aprilie 2025

Menținerea unei stări optime de sănătate și prevenirea afecțiunilor cronice presupun, în mod esențial, adoptarea unui regim alimentar echilibrat. Pentru a obține rezultate sustenabile și adaptate nevoilor proprii, este indicată consultarea unui expert în nutriție. Deși în București există numeroși profesioniști în acest domeniu, identificarea celui mai potrivit poate deveni o sarcină dificilă fără un set clar de repere.

Acest material îți oferă câteva direcții utile pentru a facilita procesul de selecție. În primul rând, este esențial să te asiguri că nutriționistul are o pregătire academică solidă și o practică relevantă în domeniu. Un dietetician calificat este, de regulă, absolvent al unei instituții de învățământ superior din aria științelor medicale, cu specializare în Nutriție și Dietetică. Acesta este capabil să interpreteze rezultatele analizelor clinice și să conceapă planuri nutriționale personalizate, în funcție de particularitățile fiziologice ale fiecărui individ.

Totodată, este recomandabil să alegi un specialist care deține experiență practică în aria ta de interes – fie că urmărești reducerea greutății corporale, dezvoltarea masei musculare sau controlul unei patologii specifice, cum ar fi diabetul. Un profesionist competent va solicita evaluări medicale înainte de a propune o intervenție alimentară, evitând dietele dezechilibrate sau soluțiile extreme. Un plan nutrițional eficient trebuie să fie realist, sustenabil și integrat stilului tău de viață.

Evaluarea opiniilor altor pacienți poate constitui, de asemenea, un criteriu valoros. Recenziile disponibile online sau recomandările directe pot oferi indicii relevante despre seriozitatea, empatia și eficiența specialistului. În plus, este important să iei în calcul amplasarea cabinetului, disponibilitatea programărilor și opțiunile de consiliere la distanță – mai ales în contextul actual, în care telemedicina este tot mai frecvent utilizată.

Pentru a simplifica alegerea, îți recomandăm Centrul Medical Superfit, unde vei găsi o echipă de profesioniști cu experiență și acces la tehnologii de ultimă generație, pregătiți să te sprijine cu soluții personalizate și eficiente. Îi poți contacta telefonic la 0722 61 67 85 sau poți face o vizită la sediul din Str. Moise Nicoară 20, sector 3, București.


Remedii Naturale pentru Sănătatea Articulațiilor

3 Aprilie 2025

Pentru a ne menține articulațiile sănătoase, e important să le folosim corect și să le protejăm de suprasolicitare. Mișcarea regulată, cum ar fi mersul pe jos, înotul sau yoga, ajută la menținerea flexibilității și la întărirea mușchilor care susțin articulațiile.

Hidratarea joacă și ea un rol esențial, deoarece lichidul sinovial din articulații are nevoie de apă pentru a le menține lubrifiate. Alimentația echilibrată contribuie și ea la sănătatea articulațiilor. Alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, nucile și semințele, reduc inflamația, iar colagenul și vitamina C din citrice, ardei sau supa de oase ajută la regenerarea cartilajului. E bine să evităm excesul de zahăr și alimentele ultraprocesate, care pot favoriza inflamația și rigiditatea articulară.

Greutatea corporală are un impact mare asupra articulațiilor, mai ales asupra genunchilor, șoldurilor și coloanei vertebrale. Dacă avem kilograme în plus, presiunea asupra acestor articulații crește, ceea ce poate duce la uzură și dureri. Menținerea unei greutăți sănătoase printr-o alimentație echilibrată și mișcare regulată poate preveni multe probleme.

Nu în ultimul rând, postura corectă și evitarea mișcărilor bruște sau repetitive pot preveni accidentările. Dacă stăm mult timp la birou, e bine să facem pauze pentru a ne mișca, iar dacă ridicăm greutăți, trebuie să folosim tehnici corecte pentru a proteja coloana și articulațiile. Cu puțină grijă și atenție, ne putem menține articulațiile sănătoase și flexibile pentru mai mult timp!


Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


Articole din aceeasi categorie

CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...
ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...


MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...
MASA DUPA ANTRENAMENT
Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii