Fiecare sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de antrenament. Ce stim insa despre masa pe care ar trebui sa o luam dupa efort fizic? De multe ori sunt intrebat acest lucru si de aceea am pregatit acest articol in care sper sa gasiti raspunsurile pe care le asteptati. Masa dinainte de antrenament are rolul de a asigura depozite adecvate de glicogen muscular pentru ca organismul sa fie pregatit pentru efortul ce va urma, in timp ce masa dupa antrenament este critica pentru recuperare si ameliorarea capacitatii de antrenare.
Ce si cand ar trebui sa mancam dupa antrenament este un subiect adesea discutat de catre cei ce fac sport. Majoritatea opteaza pentru alimente bogate in carbohidrati, in ideea refacerii depozitelor de glicogen. Cercetatorii au aratat ca asigurarea unui aport optim de carbohidrati in intervalul de 2 ore ce urmeaza antrenamentului (in special cel de anduranta) este esential pentru a "umple" muschii cu glicogen. Depasirea acestui interval de 2 ore conduce la un rezultat mai putin dorit: peste 50% din capacitatea muschilor de a depozita glicogen nu va fi utilizata.
Studii recente au aratat ca o combinatie de proteine cu carbohidrati administrata in intervalul de 2 ore dupa exercitii, aproape dubleaza raspunsul insulinic, ceea ce conduce la cresterea cantitatii de glicogen muscular. Raportul optim intre carbohidrati si proteine este de 4 grame de carbohidrati pentru fiecare gram de proteine. Consumarea unei cantitati mai mari de proteine are un impact negativ, deoarece incetineste rehidratarea si refacerea glicogenului. In concluzie, dupa un antrenament, mai ales daca este preponderent aerob, ar trebui sa luati o portie dintr-un supliment care contine in jur de 20-25% proteine si restul carbohidrati (spre exemplu, Nutrifort). Studiile efectuate pe sportivi care au consumat un astfel de supliment au demonstrat ca acestia au acumulat cu pana la 100% mai mult glicogen decat cei care au consumat numai carbohidrati. De asemenea, nivelul insulinei a fost mai mare la cei din prima categorie.
Proteinele din supliment au si alte calitati, pe langa cele bine cunoscute, de refacere a tesuturilor distruse in timpul exercitiilor intense; ele vor creste absorbtia apei din intestine si vor ameliora hidratarea musculaturii. De asemenea vor stimula sistemul imunitar, ceea ce va face sportivul mai rezistent la imbolnaviri.
In concluzie, daca sunteti in cautarea celei mai bune metode de refacere dupa efort intens, folositi cu incredere o combinatie 4:1 de carbohidrati si proteine. Evident, puteti sa consumati alimente care sa contina un astfel de raport de nutrienti, insa va va fi mult mai usor daca veti opta pentru un supliment nutritiv.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 63248 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023
Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023
Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii