Sunteti aici :: Sanatate » CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
CAPACITATEA OXIDATIVA A MUSCHILOR
Antrenamentul cardio da dependenta. Ei, nu luati chiar in serios aceasta afirmatie. Vroiam doar sa spun ca unii oameni percep aceasta activitate sportiva ca fiind atat de placuta, incat devine o necesitate psihica la care nu pot renunta. Si este foarte bine ca nu renunta, pentru ca asa cum a fost demonstrat in numeroase studii, exista o multime de beneficii, care se rasfrang asupra tuturor sistemelor organismului.
Omul este o fiinta care incearca permanent sa concureze cu cei din jur, dar si cu sine. Aceasta dorinta de autodepasire a condus de-a lungul timpului la progres si la evolutie. Chiar daca nu e vorba de sportivi de performanta, efortul cardio si adaptarile ce survin in urma antrenarii organismului prin metode specifice sufera o serie de limitari, care sunt determinate atat de factori externi, cat si de factori interni. Unul dintre acesti factori, care la un moment dat poate sa intervina in drumul fiecaruia catre performanta este capacitatea maxima a muschilor de a utiliza oxigen. In urma cercetarilor fiziologice s-a ajuns la concluzia ca acest parametru este determinat si influentat de catre:
activitatea enzimatica - deoarece reactiile metabolice necesare oxidarii presupun existenta unui aparat enzimatic bine pus la punct, potentialul oxidativ este determinat si de cantitatea de enzime prezente in muschi
tipul de fibre (compozitia muschilor) - fibrele cu contractie lenta au o capacitate aeroba mai mare decat fibrele cu contractie rapida, datorita concentratiei crescute de mitocondrii si enzime oxidative. In consecinta, cu cat exista mai multe fibre cu contractie lenta in muschi, cu atat e mai mare capacitatea oxidativa. S-a constatat ca antrenamentul de rezistenta mareste capacitatea oxidativa a tuturor fibrelor, in special a celor cu contractie rapida (creste cantitatea de mitocondrii si de enzime oxidative, precum si capacitatea de a extrage energie din lipide)
 aportul de oxigen - este cel mai important determinant al metabolismului oxidativ. In repaus, nevoia organismului de ATP este redusa si deci si necesarul de oxigen e redus. Pe masura ce intensitatea efortului creste, nevoia de ATP se mareste si deci si necesarul de oxigen. Pentru a face fata cerintelor, organismul se va adapta marind frecventa si amplitudinea respiratiilor, ameliorand schimburile de gaze la nivel pulmonar, crescand frecventa cardiaca (pentru a duce mai mult sange oxigenat la muschi). Organismul uman are o capacitate redusa de a inmagazina oxigen, de aceea cantitatea de oxigen ce trece prin plamani este direct proportionala cu cea utilizata de tesuturi pentru metabolismul oxidativ..
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 50204 ori.
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI
26 Martie 2024
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?
Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?
Cea mai USOARA dieta de slabire
18 Martie 2024
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!
Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.
Beneficiile consumului de aronia
11 Martie 2024
Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?
Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.
Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii