Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam YOGILATES, O COMBINATIE INTRE YOGA SI PILATES
OBOSEALA OCULARA, SFATURI PRACTICE SI REMEDII NATURALE
CUM ITI ALEGI ECHIPAMENTUL POTRIVIT
Expercitii pentru muschii lombari 2
DHEA - dehidroepiandrosteron


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole GRASIMEA ABDOMINALA
Inozina si colina
PIEPT PUTERNIC, SPATE SOLID
Ridicarea bratelor in lateral cu gantere, din stand
URZICA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » ANTRENAREA CREIERULUI

ANTRENAREA CREIERULUI


ANTRENAREA_CREIERULU_59536.jpgAntrenarea creierului. Poate ca ai mai auzit de acest concept pana acum, dar l-ai tratat cu o oarecare superficialitate, gandindu-te ca e vorba de realizarea unor activitati ce presupun dezvoltarea abilitatilor cognitive sau de dezvoltare intelectuala. Cu alte cuvinte, metode de imbunatatire a nivelului intelectual. Totusi, aici este vorba de un alt tip de antrenament - cel care presupune mentinerea in forma a creierului pentru a-l pastra sanatos pentru cat mai multi ani. Consolele de jocuri si aplicatiile care invadeaza mediul virtual, puzzle-urile, problemele de aritmetica simpla, jocurile de Sudoku sau sah, spanzuratoare sau "Vrei sa fii milionar?"chiar si un mic dejun copios sau exercitiile de tip fizic au o influenta deosebita asupra creierului. Iata o serie de activitati pe care ar fi bine sa le urmezi pentru a-ti creste sansele sa ai o batranete cat mai fericita.

SA NE JUCAM!

Creierul reactioneaza foarte bine la jocuri cum ar fi "Brain Challenge" sau "Brain Age: Train Your Brain in Minutes a Day". Acesta din urma contine o varietate de puzzle-uri Sudoku sau intrebari din matematica destinate a mentine active anumite regiuni ale creierului. Pana in martie 2011 s-au vandut aproximativ 19 milioane de copii ale jocului in intreaga lume, cifra venind sa dovedeasca succesul rasunator al acestui joc. A primit de asemenea numeroase premii si distinctii pentru calitate si inovatie. O multime de neurologi recomanda acest joc pentru prevenirea dementei si a bolii Alzheimer. S-a realizat un studiu ce a implicat 600 de studenti scotieni impartiti in doua grupuri diferite: in primul grup au fost inclusi cei care au jucat "Brain Age" pentru circa 20 de minute zilnic, timp de 9 saptamani, iar in cel de-al doilea grup era compus din studenti care invatau in mod normal, in cadrul facultatilor pe care le urmau. Studentii au fost testati la inceputul si la finele studiului. La final s-a dovedit ca cei are au jucat "Brain Age" si-au imbunatatit rezultatele testelor cu circa 50%. In plus, timpul necesar pentru completarea testelor in cadrul jocului a scazut cu 5 minute, si aceasta imbunatatire a fost una de doua ori mai buna in comparatie cu cea obtinuta de celalalt grup.

Un alt studiu care a implicat un grup compus din 67 de copii in varsta de 10 ani nu a gasit nicio dovada ca care sa sustina faptul ca jocul "Brain Age" ar imbunati functia cognitiva mai bine decat un orice alt mijloc menit sa imbunatateasca functia creierului. Exista asadar o multime de "guri rele" care spun ca jocurile de acest gen nu sunt altceva decat o inselatorie in cazul in care sustin ca ar avea o influenta dovedita stiintific asupra creierului uman. Aceleasi guri sustin ca daca iti ajuti copilul la teme, daca citesti, te joci scrabble, tetris sau Sudoku sau chiar urmaresti documentare la televizor poti sa obti performante cel putin de bune, daca nu chiar superioare celor obtinute daca ai juca "Brain Age".

1 + 1 = CREIER SANATOS

Banala artimetica, dar si puzzle-urile clasice sau virtuale, rebusurile, integramele sau jocurile de sah pot de asemenea sa isi aduca o contributie deosebita in mentinerea sanatatii creierului si imbuntatirea performantei acestuia.

ALERGAREA SI MERSUL PE BICICLETA TE MENTIN IN ALERTA
Cu toate ca probabil nu te-ai fi asteptat sa auzi asta, chiar si exercitiile fizice reprezinta un foarte bun stimul de ordin intelectual. Activitati cum ar fi alergarea, inotul sau mersul pe bicicleta (care implica o anumita coordonare ochi-membrelor) pot sa imbunatateasca functiile cognitive, dar si sa reduca riscul aparitiei dementei. Ai observant probabil ca dupa o sesiune reusita de jogging pari sa ai mintea mai limpede si sa gasesti mai usor solutii la unele probleme si framantari cotidiene. Cu alte cuvinte, dupa efort fizic, gandesti mai bine, deoarece creierul iti e mai bine oxigenat si stimulat.

MICUL DEJUN AL CAMPIONILOR

Nu degeaba a curs atata cerneala pe tema importantei micului dejun. S-ar parea ca un mic dejun imbelsugat ar avea o influenta foarte buna asupra activitatii creierului. Cei care nu ezita in a bea sucuri acidulate si a manca dulciuri sub forma unui mic dejun "plin de energie" au rezultate mai slabe la testele de memorie si atentie, in comparatie cu cei care au grija la ce isi pun in farfurie in fiecare dimineata.

MAI PUTIN TELEVIZOR

S-a dovedit stiintific faptul ca atunci cand ne uitam la televizor, crierul intra intr-un fel de stare vegetativa; undele alfa descresc, intrand intr-o stare pasiva. Asadar, incearca sa limitezi pe cat posibil privitul la televizor si concentreaza-ti atentia pe invatarea unui lucru nou. Cauta informatii despre subiectele care te intereseaza si profita din plin de internet si de tehnologia rapida din ziua de azi.

Alte sfaturi utile ar fi sa incerci sa executi anumite activitati cu mana stanga, in cazul in care esti dreptaci. Incearca sa iti perii parul sau sa te speli pe dinti folosind mana stanga si iti vei stimula astfel creierul mult mai bine; inchide ochii cand esti in interiorul cabinei de dus si incearca sa ghicesti unde se afla sapunul sau buretele - creeaza o harta mentala a cabinei de dus si antreneaza-ti astfel creierul. Poti sa faci acelasi lcuru in timp ce esti in tramvai sau in metrou, incercand sa ghicesti itinerariul pe care te afli. Atunci cand tii ochii deschisi si ai parte de itinerariul tau obisnuit, creierul intra pe pilot automat, primind prea putini stimuli. Inchizand ochii, incearca sa iti dai seama unde anume te afli la un moment dat. Urmand un traseu necunoscut, vei reusi sa iti pui cortexul si hipocampusul in miscare, identificand si memorand noi zgomote, mirosuri si imagini.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 29515 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA MEDITATE ASUPRA STILULUI DE VIATA
Ca oameni aflati sub spiritul vremilor, cum spune cronicarul, auzim ...
CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA? CINE MI-A FURAT ADOLESCENTA?
"Toata lumea spune ca adolescenta e cea mai frumoasa varsta. ...


EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI EFECTELE ALCOOLULUI ASUPRA PSIHICULUI
In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv ...
CE ITI DORESTI MAI MULT: SA FII SLABA SAU SUPLA? CE ITI DORESTI MAI MULT: SA FII SLABA SAU SUPLA?
La aceasta intrebare, astazi, raspunsul tau nu este greu de ...


Alte articole despre Psihologie






« 1 2 3 4 »
Pagina 3 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii