Sunteti aici :: Psihologie » LA CHEREMUL SULTANULUI
LA CHEREMUL SULTANULUI
Putem spune pasa sau putem spune sultan. Oricum l-am denumi, ne referim de fapt la o pozitie sociala, la putere. Orice pasa, orice sultan are prestigiu si putere si drept recunoscut de a avea mai multe femei.
Favorurile pasei
Se spune ca sultanul are un comportament codificat in raport cu lumea femeilor lui. De obicei, ele, femeile, stau impreuna, fiecare cu copiii ei, daca-i are. Cine n-are nu o duce stralucit, nici fata de sultan si nici fata de celelalte femei, pentru ca un copil facut cu sultanul este un copil de sultan, iar femeia devine mama copilului sultanului. Deja, este altceva decit o femeie din harem. Sultanul se rasfata, el are capricii, el imparte favoruri, cum ii vine, cind ii vine si cu cine-i vine. Daca vrea sa-si petreaca noaptea cu una dintre femeile lui, el nu-si comunica intentia verbal, ci-si lasa papucii la usa ei. Ea este cea aleasa. Ea va sti ce inseamna acest lucru. Dar si celelalte vor sti cine este favorita acelei nopti. Femeilor din harem nu le ramine altceva decit sa astepte ca sultanul sa le acorde altadata aceeasi favoare. Ele intra in universul sperantelor. Asteapta invidioase. Puterea femeii sta deci in numarul de vizite, favoritismul se masoara in nopti.
Si astazi, multi barbati functioneaza asa. Altfel nu putem intelege de ce un fost barbat, fost iubit nu concepe adesea ca altcineva sa obtina favorurile de care el dispunea cindva. Si tot aici se pare ca isi are radacinile gelozia cotidiana a multor barbati care se simt amenintati de pierderea dreptului la cherem. Simplul fapt ca ai fost cindva la dispozitia unui barbat, cu sau fara copil, poate deveni un permanent cosmar, pentru ca el nu va intelege ruptura si se va instala in permanenta. Asa ca si cum o proprietate nu poate fi luata de altul, instrainata, chiar daca o lasi in paragina.
Dar, desi femeile din harem asteapta si se simt onorate de faptul ca sultanul le poate lua in consideratie cindva - cine stie cind, daca sint multe, nici el nu stie! -, exista si femei a caror devotiune si supunere sint liber consimtite, dorite si nicidecum controlate.
Citeste restul articolului AICI

Acest articol a fost vizualizat de 20390 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii