Sunteti aici :: Psihologie » VREAU SA MA SCHIMB, DAR NU POT
VREAU SA MA SCHIMB, DAR NU POT
"Vreau sa fiu mai slaba; sa fac mai mult sport; sa fiu mai curajoasa; sa fiu mai afirmativ; sa imi schimb jobul; sa mananc mai sanatos; sa fiu mai ordonat; sa fiu mai deschisa spre a incepe o relatie, dar... nu pot!" Sunt cuvinte pe care un psihoterapeut le aude frecvent in cabinetul sau si, probabil, pe care le-ai auzit si tu printre cei cu care interactionezi. Poate ca uneori ti-a fost dificil sa intelegi ce face sa fie atat de grea o schimbare, vazuta din exterior ca pe ceva la indemana. De ce este greu sa iti stabilesti un program regulat in care sa faci putin sport? De ce este greu sa incepi o dieta? De ce este greu sa iti depui C.V.-ul la alte companii? Uneori poti fi critic si judicativ la adresa acestor persoane dar daca esti sincer si atent in ceea ce te priveste, vei observa ca si tu ai dorinte de schimbare pe care le abandonezi cu dezamagire.
Ce se afla in spatele lui "nu pot"?
De cele mai multe ori sunt temeri cu efect mai puternic in mentinerea unor tipare blocante decat motivatia de a lua atitudine in vederea obtinerii schimbarilor dorite. Temeri care te impiedica sa actionezi in directia indeplinirii dorintelor care isi asteapta randul de atata timp. Iata cateva dintre ele:
>> Teama de a-ti asuma responsabilitatea pentru propria viata si pentru schimbare: A accepta ca sta in puterea ta sa te schimbi inseamna a recunoaste ca tot tu esti cel care a ales pana acum sa se mentina intr-o stare neplacuta. A da vina pe soarta, ghinion, mediu (familie, colegi, sefi, societate, sistem) sau pe gene elimina sentimentele de culpabilitate cu care te-ai confrunta in ceea ce priveste propriile tale alegeri. Beneficiile sunt legate si de relatiile cu ceilalti: cand localizezi cauza disconfortului in exteriorul tau si te autoetichetezi ca "victima", obtii grija, compatimirea, atentia celor din jurul tau. Constientizarea ca esti autorul propriei vieti vine si cu un sentiment inconfortabil de singuratate. A accepta ca tu esti responsabil de alegerile, deciziile din viata ta inseamna renuntarea la credinta si speranta ca exista altcineva care sa actioneze, sa te protejeze, in mainile caruia te poti abandona.
Nu sugerez ca tu esti responsabil pentru tot ce ti se intampla in viata; cu siguranta insa tine doar de tine modul in care alegi sa (re)actionezi in fata experientelor. Atitudinea ta, trairile si modul de a intampina conjuncturile vietii precum si deciziile asupra viitorului stau toate in mainile tale.
Asa cum afirma Fritz Perls, parintele gestalt-terapiei: "Fiecare simptom e alegerea noastra." In psihoterapie, primul pas in obtinerea schimbarii dorite de clienti este acceptarea propriei responsabilitati si pregatirea pentru actiunile adecvate.
>> Teama de a fi dezamagit: Atunci cand ai un nivel scazut al self-esteem-ului te astepti sa ai parte de esec in demersul tau spre o viata sau un aspect mai placut. Atata timp cat nu iti pui sperante prea mari nici dezamagirea ta sau a celor din jur nu va fi mare. Mentinerea intr-o stare de disconfort dar cunoscuta te protejeaza de un posibil esec ce ar intari si mai mult neincrederea in propriile capacitati.
>> Teama de necunoscut: situatia in care te afli de ceva timp iti este deja cunoscuta, ai un control asupra ei. Cei din jurul tau te cunosc in acest mod si stilul vostru de a interactiona are legatura cu stilul tau de viata din prezent. A face o schimbare atrage dupa sine aspecte indirecte la care va fi nevoie sa te adaptezi. Perspectiva unui stil de viata nou, chiar daca este dezirabil, atrage dupa sine trairi de anxietate, teama de a pierde controlul si de a intampina greutati de adaptare, teama de imprevizibil etc.
>> Teama de a renunta la alternative: orice alegere implica si o renuntare. Uneori, pentru a face o schimbare in viata ta e nevoie sa renunti la anumite aspecte ce aduceau confort, securitate sau placere.
Sigur ca iti doresti sa devii mai afirmativ in fata colegilor tai de servici dar nu e deloc usor sa renunti la siguranta pe care ti-o ofera un rol pasiv, lipsit de conflicte.
Vrei sa ai un stil de viata mai sanatos dar iti vine greu sa renunti la confortul si comoditatea cu care te-ai obisnuit, la placerile culinare si chiar la recunoasterea grupului de prieteni cu care imparti obiceiuri nu tocmai favorabile pentru organismul tau.
Asadar, schimbarile acelea pe care promiti, la fiecare inceput de an, ca le faci, nu sunt prea usor de realizat. Si acestea sunt doar cateva mecanisme ce tin de temerile tale ascunse in spatele lipsei de vointa si motivatie. Alaturi de ele pot sta asteptari nerealiste, conjuncturi nefavorabile, o structura de personalitate nerezonanta cu noile atitudini, un control slab al pulsiunilor etc.
Nu am scris acest articol pentru a te descuraja si a te face sa renunti la planurile tale. Nu vreau nici sa iti ofer justificari in fata cunoscutilor care te tot intreaba, critic : "Ce este atat de greu...?" Ceea ce am urmarit este sa te fac un pic mai constient de mecanisme ce te pot impiedica sa-ti urmezi dorintele si astfel, cunoscandu-le, sa poti actiona asupra lor, facandu-ti drumul catre un "nou tu" mai eficient si mai confortabil.
Psih. Oana Mihalcea

Acest articol a fost vizualizat de 29209 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii