Sunteti aici :: Sanatate » VIROZELE RESPIRATORII
VIROZELE RESPIRATORII
Virozele respiratorii sunt asa zise "boli de sezon" si au drept origine, dupa cum arata si numele, o serie de virusuri. Ele apar indeosebi odata cu instalarea sezonului rece, cand exista mai multa umezeala si alternante de temperatura. Ele debuteaza initial ca un sindrom gripal sau ca un simplu guturai.
Cum poti recunoaste virozele inca din faza incipienta ?
Cele mai intalnite simptome sunt : rinoree (curge nasul), lacrimare, respiratie greoaie, raguseala, dureri oculare, dureri musculare, dureri in gat, dureri de cap, stranuturi frecvente, toate acestea fiind insotite frecvent de febra sau, mai rar, de sufocare.
Cum ar trebui sa te feresti de virozele respiratorii ?
- sa eviti aglomeratiile
- sa eviti trecerea brusca de la aer cald la aer rece si invers
- sa nu consumi lichide foarte reci sau foarte calde
- sa consumi vitamine si alte suplimente nutritive
- sa te hidratezi
- sa faci vaccinul antigripal dar atentie, in presezon
- sa te speli pe maini ori de cate ori ai ocazia
- sa folosesti servetele pentru a-ti acoperi gura cand tusesti sau stranuti
- sa mananci sanatos si sa dormi bine
- sa bei multe lichide
- sa faci gargara, de cateva ori pe zi, cu apa calduta in care dizolvi o lingurita de sare sau sa consumi ceaiuri calde cu miere si lamaie pentru a atenua durerile de gat si a potoli tusea
- foloseste picaturi pentru nas, in special cele pe baza de apa de mare care nu irita mucoasa si nu provoaca dependenta.
Daca totusi te-ai pricopsit cu o viroza respiratorie ce nu-ti mai da pace, trebuie sa stii ca tratarea lor inca din faza incipienta da rezultate mai rapide, opreste boala sau o face macar sa se maifeste intr-o forma mai usoara.
Iti ofer acum cateva remedii naturiste de mare eficienta :
Plantele picante : ajuta la diminuarea sau chiar distrugerea focarelor de infectie, mai ales de la nivelul gatului sau al nasului, inca din primele ore ale aparitiei virozei. Iti recomand sa prepari urmatorul ceai : cate un varf de cutit de scortisoara, cuisoare si piper plus o jumatate de lingurita de anason si de fenicul pe care le oparesti intr-o cana cu apa clocotita. Se face o infuzie vreme de 15 minute dupa care se filtreaza. Se adauga miere dupa gust si se bea cat mai fierbinte. Acest remediu desfunda aproape instantaneu caile respiratorii.
Baile fierbinti : intr-un lighean cu apa fierbinte adauga 5-6 linguri de sare, de preferinta gronjoasa, si amesteca bine. Tine apoi talpile picioarelor in aceasta apa vreme de 15-20 minute dupa care incalta-te cu sosete groase. Pentru o mai mare eficienta, adauga in apa fierbinte si cateva picaturi de ulei de cimbru. Acest tratament poate fi aplicat si pentru maini, tratament ce duce la incalzirea intregului corp, desfundand caile respiratorii superioare si activeaza, in general, circulatia sanguina, in zona capului si gatului, ceea ce ajuta organismul sa lupte eficient impotriva infectiei.
Sucul de lamaie : se obtine prin stoarcerea lamailor bine coapte. Se foloseste pentru vitaminizare si pentru incetinirea febrei. Este util, de asemenea, pentru desfundarea nasului, impiedicand infectia respiratorie sa evolueze. Pune in fiecare nara cate 2-3 picaturi de suc stors, de 3-4 ori pe zi. Poti, de asemenea, sa bei suc de lamaie sau ceai. Coaja de lamaie are efect imunostimulent, reducand febra, durerile de cap, inviorand organismul si psihicul.
Frectiile : studii recente arata ca stimularea tactila care apare in timpul frectionarilor energice, precum si preluarea prin piele a unor ingrediente din preparatele aplicate au un efect puternic de combatere a bolii. Iti recomand frectiile cu alcool camforat sau un "Aromaplant" - un unguent pe baza de uleiuri volatile. Preparatul se intinde pe zona spatelui si a toracelui, masandu-l energic cu palmele, mereu in sens ascendent, in directia inimii.
Inhalatiile : speli coaja unui cartof, il tai marunt si il pui intr-un litru de apa clocotita. Mai adaugi 4 picaturi de ulei volatil de menta si 2 picaturi de ulei volatil de cimbru. Iti pui un prosop deaspura vasului in care se afla infuzia si inspiri pe nas aburii emanati, vreme de 5 minute. Imediat dupa efectuarea acestei proceduri, trebuie sa te feresti de frig si de curent. Acest tratament desfunda caile respiratorii superioare, atenueaza durerile de cap si de sinusuri, usureaza respiratia.
Suplimentele nutritive : produsele ce contin minerale, vitamine, antioxidanti, diverse extracte din plante sunt utile atat pe durata bolii, cat si in perioada de convalescenta, cand organismul tau are nevoie de nutrienti suplimentari pentru a se reface mai repede si fara urmari. Astfel poti lua vitamina C, extract din scoarta de salcie alba (cu efecte similare aspirinei), gheara matei si zinc pentru stimularea imunitatii si extract de mangosteen, ca antioxidant.

Acest articol a fost vizualizat de 87094 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/

Te-ai gandit vreodata ca exista popoare care nu sunt predispuse ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii