Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Ridicari pe varfuri (pe un picior)
STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
CUM ITI ALEGI ECHIPAMENTUL POTRIVIT
Exercitii pentru muschii abdominali


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole SHIATSU, ATINGEREA CARE VINDECA
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE
CINE TE AJUTA SA SLABESTI?
BIOLOGIA OBEZITATII
10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Slabire » STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE

STRATEGII DE SCADERE IN GREUTATE


STRATEGII_DE_SCADERE_71595.jpgNici n-a plecat bine Mos Craciun, nici nu s-au stins de tot artificiile din noaptea de Anul Nou, ca oglinda a si inceput sa ne dea batai de cap. Dupa atatea bunatati traditionale a venit momentul sa dam ochii cu cantarul. Ce facem, ne schimbam garderoba? Sau ne chinuim sa revenim la silueta dinaintea sarbatorilor cu cele mai copioase mese din an?

De unde incepem?

Primul pas care trebuie facut in lupta cu kilogramele in plus este obtinerea unei motivatii solide. Ganditi-va putin la intrebarea "De ce vreau sa slabesc?". Oare doar ca sa va cuprinda o rochie noua? Sau ca sa le placeti mai mult celorlalti? Sau poate ca sa aveti mai mult respect de sine? Da, da si da. Dar pe langa toate astea, nu neglijati beneficiul pe care o greutate normala, alaturi de o alimentatie echilibrata si de exercitiul fizic regulat, il are asupra sanatatii: respirati mai usor si obositi mai greu, preveniti aparitia unor boli a caror aparitie e strans legata de dezechilibrele ponderale: dislipidemia, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare. In afara de a intelege pe deplin beneficiile pe care pierderea in greutate le aduce asupra organismului si a imaginii despre propria persoana, un alt element al motivatiei solide este constientizarea ca un corp zvelt si tonifiat nu se poate obtine peste noapte. Asadar, nu abandonati inca dinainte de a incepe! Poate ca silueta visata se lasa mai mult asteptata, sau curba ponderala se incapataneaza sa ramana in platou, dar perseverati! Odata ce lasati deoparte pesimismul ("toate curele de slabire sunt un esec pentru mine") si mentineti o activitate fizica moderata, alaturi de lipsa aportului caloric excesiv, rezultatele vor aparea, mai devreme sau mai tarziu, in functie de metabolismul fiecaruia.

Inamicul din farfurie

De cele mai multe ori dusmanul siluetei nu sta in cantitatea alimentelor, ci in calitatea lor. Asadar, conteaza ce mancam, si mai putin cat mancam. Spre exemplu, o portie de friptura de porc cu cartofi prajiti face mai rau decat cinci mese la care mancam numai fructe si legume. Procentul de obezi din populatie e in continua crestere, fapt datorat atat numarului mare de restaurante, fast-food-uri, cafenele, dar si supraalimentarii cauzate de stres sau depresie. Orice plan de pierdere in greutate incepe cu controlul dietei. Nu ar strica sa incercati unul din variatele regimuri de slabit propuse de nutritionistii de pretutindeni, in functie de ritmul in care vreti sa slabiti, de preferintele culinare si de eventualele afectiuni asociate. Dar daca nu va simtiti pregatiti pentru un "meniu" strict puteti opta pentru o dieta libera, avand insa grija sa respectati cateva principii.


Primul principiu este cel al orarului meselor. Chiar daca mancatul la ore fixe este de cele mai multe ori imposibil, ideal ar fi ca intervalul intre mese sa fie cat mai constant, pentru a nu stimula excesiv centrul foamei pe parcursul unei pauze prea lungi. In mod normal sunt necesare trei mese pe zi, dintre care cina trebuie sa fie cea mai putin consistenta si niciodata cu mai putin de trei ore inainte de culcare. Somnul ingreuneaza digestia; si invers, daca stomacul nu e golit, nici somnul nu va fi odihnitor.


Al doilea principiu este cel al renuntarii. La ce, mai precis? In primul rand la sare. Aceasta nu trebuie eliminata complet, in afara cazurilor cand anumite boli sau medicamente administrate o cer, dar ideal este ca adaosul de sare la gatit sa fie diminuat. Hipertensivii, cei cu insuficienta venoasa cronica sau boli de rinichi vor avea cel mai mare beneficiu de pe urma regimului hiposodat. Aportul excesiv de sare duce la retentie hidrosalina si edeme; prin urmare, si cantarul se va incapatana sa arate mai mult. Si mai periculoase decat sarea sunt grasimile si zaharurile. Daca vreti sa pierdeti in greutate, principiul alimentar pe care trebuie sa se bazeze dieta zilnica este reprezentat de proteine. Reduceti cat mai mult consumul de lipide (inclusiv fructe oleaginoase - nuci, alune, migdale), dar si de carbohidrati (incepand cu scoaterea zaharului din alimentatie). De asemenea, nu va bazati dieta pe proteinele din carnea de porc, preferati-le pe cele din lactate si carnea de pui. Ceea ce ne duce la ultimul principiu - al substitutiei.

Nu trebuie sa renuntati complet la mici placeri culinare (de exemplu, dulciurile) si nici sa va transformati in vegetarieni doar pentru ca grasimile si glucidele sunt inamici in lupta cu pierderea in greutate. Puteti face mici schimbari extrem de utile: inlocuiti carnea rosie cu carnea alba, prajiturile cu o salata de fructe si sucurile cu apa plata sau minerala. Economisiti astfel un numar impresionant de calorii.

Exersati, exersati...

...exersati pierderea caloriilor. Nu numai prin reducerea aportului alimentar, ci si prin antrenamente regulate. Scuzele folosite pentru lipsa de activitate fizica sunt de la serviciul epuizant pana la distanta mare a salii de gimnastica fata de casa, de la lipsa de timp pana la rusinea de a expune un corp plinut in haine de antrenament. Dar ce scuza aveti pentru a folosi liftul in loc de a urca pe scari? Sau pentru a va relaxa in fata calculatorului sau televizorului in loc sa va plimbati sau sa alergati o ora prin parc? Iar daca frica de caini va impiedica sa faceti jogging, de ce nu exersati pe o banda de alergat, la sala sau acasa? De cele mai multe ori, numai determinarea e cea care lipseste; optiunile de antrenament sunt pentru toate gusturile si pentru orice conditie fizica. Incepeti de la exercitii simple, cum ar fi mersul pe jos, si progresati spre activitati cat mai complicate; evident, in functie de timpul disponibil si posibilitatile fizice ale fiecaruia. Daca luati autobuzul, coborati cu o statie mai devreme si continuati drumul pe jos; daca aveti caine, iesiti cat mai mult cu el la plimbare; daca nu vreti sa iesiti din casa, cumparati-va o bicicleta medicinala. Sau dati o fuga pana la patinoar, sau inscrieti-va la cursuri de dans - cine spune ca exercitiul fizic trebuie sa fie chinuitor si nu poate fi distractiv in acelasi timp? In plus, orele petrecute antrenandu-va va iau gandul de la mancare. Iar daca va obisnuiti sa faceti cat mai multa miscare, odata ce pierdeti in greutate, va asigurati ca nu veti pune kilogramele la loc.

Pare greu? Strategia pierderii kilogramelor se rezuma la trei pasi: stabiliti-va un obiectiv pe care sa-l urmariti cu determinare (un corp mai frumos si mai sanatos), revizuiti-va dieta si practicati mai mult sport. Chiar daca nu puteti contempla rezultatele din prima luna, nu va dati batuti! Aveti destul timp pentru ca pana la viitoarea petrecere de Anul Nou sa aveti o silueta de vis.



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(28 Martie 2015 22:33) nn a spus

Lactate si pui=estrogen mult. Prefer oricând porc cu legume si lactate deloc. Migdalele si nucile sunt extrem de sănătoase, recomandarea de a renunța la ele o consider foarte eronata. Cred ca ar trebui sa va mai documentati.

(5 Februarie 2010 23:51) Aura a spus

Functia carnitinei este de a arde acizii grasi din organism, ceea ce produce o cantitate de energie. Este vorba, insa, de energie metabolica, necesara pentru procesele biochimice celulare. Stai linistit, nu are nici o legatura cu "energia" care nu te lasa sa adormi.
Cel mai bine ar fi sa iei carnitina inainte de a incepe antrenamentul, pentru a actiona sinergic cu exercitiul fizic in ce priveste arderea grasimilor. Cu toate astea, eficienta carnitinei in pierderea kilogramelor la supraponderali e controversata.
Nu o sa iti creasca masa musculara, nici nu se va topi testutul adipos peste noapte. Cu sau fara carnitina, antrenamentul regulat te va ajuta sa-ti indeplinesti ambele scopuri: si sa pierzi din stratul de grasime, si sa-ti tonifici musculatura. Dar e nevoie de ceva perseverenta.

(5 Februarie 2010 20:54) Bogdan a spus

As fi interesat sa aud parerea unui specilist in privinta modului in care se utilizeaza l-carnitina.

Am auzit exemple ca ar trebui sa se ia in fiecare dimineata si cu jumate de ora inainte de antrenament si nu dupa.

Sau sa se ia dimineata si seara. Dar citeam undeva a nu se lua prea tarziu fiindca iti produce energie si nu vei putea dormi.

Eu acum m-am apucat de sport am 24 de ani 80 kg si m-am ingrasat in ultimul an 8 kg. As vrea sa pun atat muschi, cat si sa pierd din stratul de grasime.

Care e cea mai buna varianta?
Se ia si in zilele fara antrenament?

Va multumesc.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii