Sunteti aici :: Sanatate » SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR » ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
POLIENOLII, FENOLII si FLAVONOIZII formeaza o grupa foarte mare de substante ce poseda atat proprietati antioxidante cat si prooxidante. Dintre acestia flavonoizii se utilizeaza deja sub forma de medicamente (Troxevasin, Glivenol, Rutozid), desi potentialul lor terapeutic este doar in mica parte cunoscut.
Flavonoizii, produsi de diverse plante, constituie o grupa heterogena ca proprietati, adesea contradictorii, din care mentionam :
-
capacitate antioxidanta
-
potenteaza si protejeaza acidul ascorbic
-
stimuleaza si protejeaza colagenul de oxidare degradativa
-
inhiba activarea hidrocarburilor cancerigene si altor hepatotoxice
-
inhiba fagocitoza limfocitelor si exercita efecte antiinflamatorii
-
inhiba fosfodiesterazele dependente de nucleotide ciclice
-
stimuleaza biosinteza Pg G2
-
efecte antilipemiante si de scadere a colesterolului sangvin
-
stimuleaza epurarea amoniacului la pacientii uremici
PROPOLISUL, unprodus secretat de albine, contine mari cantitati de flavonoizi si fenoli. Marea complexitate a compozitiei impiedica standardizarea unor preparate, desi sub forma de extracte partial purificate propolisul este utilizat mai ales pentru uz extern. Propolisul are pe langa un puternic efect antioxidant si proprietati bactericide, bacteriostatice, cicatrizante si antiinflamatorii.
Lista medicamentelor cu proprietati AO, aparent neinrudite este destul de mare. Astfel, medicamnetele antiinflamatoare de tipul aspirinei, diclofenacului, indometacinului, fenilbutazonei exercita un efect AO evident. Capacitatea lor de a inhiba producerea de RLO in cursul fagocitozei leucocitelor PMN este direct legata de proprietatea lor antioxidanta si de "scavanger" de RL. Aceleasi efecte AO si de micsorare a eliberarii RLO le exercita si medicamente de tipul tamoxifenului, piroxicamului, primaquinei.
O alta clasa de medicamente AO o constituie donorii de grupari SH, cum sunt PENIClLAMINA, N-ACETILCLSTEINA, cu utilizare terapeutica mai restransa, dar cu actiune detoxifianta.
Desferioxamina, ca si acidul salicilic complexeaza ionii de Fe, proprietate utilizata in tratamentul artritei reumatoide .
ALOPURINOLUL este cel mai cunoscul si mai folosit AO (este un inhibitor specific al xantinoxidazei) atat in tretamentul gutei, dar si in asociatie cu citostatice, pentru a micsora aparitia hiperuricemiei produsa prin distrugeri tisulare, necroze. Producerea unei depresii medulare si a nefrotoxicitatii a limitat utilizarea larga a acestui medicament.
In concluzie AO actioneaza continuu, in primul rand prevenind efectele nocive ale RL. De aceea, AO exogeni, medicamente, extracte de plante sau cei sintetici trebuie administrati continuu, in doze mici. Administrarea lor in doze mari poate determina efecte secundare nocive, deoarece si ei pot fi metabolizati prin ficat, determinand o inductie enzimatica, ce poate interfera cu metabolizarea altor substante.
Un regim alimentar echilibrat nu impune administrarea unor cantitati suplimentare de AO exogeni, organismul dispunand de rezerve. Adrninistrarea AO este utila insa in stari subnutritive, diete alimentare dezechilibrate, expunere la noxe sau primavara cand organismul iese din iarna cu deficite de factori alimentari naturali. In stari patologice, depasirea nivelului AO poate avea loc in cursul debutului bolii sau pe parcurs, constituind un factor de agravare; in aceste cazuri, tin��nd seama de specificul bolii, administrarea AO poate avea un efect benefic.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 9064 ori.
E bine sa consumi alimente alcaline?
30 Ianuarie 2023Printre atatea diete si regimuri care te imbie cu promisiuni de tot felul, dieta alcalina iese in evidenta prin atentia pentru sanatate, in primul rand, nu doar pentru slabit.
Dar cat este insa adevar si cat mit cand vine vorba de beneficiile sale? Cat de utile sunt alimentele alcaline pentru sanatate si pentru slabire?
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!

Antioxidantii neenzimatici sunt reprezentati de o grupa foarte mare de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii