Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Exista trucuri care ascund alcoolul din organism?
EFEDRINA + COFEINA + ASPIRINA = COMBINATIE REUSITA IN ELIMINAREA MASEI ADIPOASE SI IN DEZVOLTAREA MUSCULARA
MEDICAMENTUL QNEXA
UN EXERCITIU PENTRU TONIFIEREA MUSCHILOR TRUNCHIULUI
Valori nutritionale bauturi alcoolice


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole YOGILATES, O COMBINATIE INTRE YOGA SI PILATES
6 STRATEGII CARE TE REVIGOREZA IN SEZONUL ESTIVAL
SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
Extensia bratului cu gantera
Dana Serbanescu
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta! Fierbinte
Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR » ANTIOXIDANTI NEENZIMATICI

ANTIOXIDANTI NEENZIMATICI


Antioxidantii neenzimatici sunt reprezentati de o grupa foarte mare de substante, foarte variate ca structura si compozitie, care intervin in diferite etape ale formarii si evolutiei RL.

Glutationul

Glutationul este un tripeptid (L--glutamil-L-cistcinil-glicocol) considerat a fi principalul antioxidant neenzimatic. Glutationul redus este principalul transportor al gruparilor SH (sulfhidril) libere. Datorita marii reactivitati a gruparii SH, care are capacitatea de a ceda o pereche de electroni, realizand astfel combinatii electrovalente sau covalente, reversibile sau ireversibile, glutionul este implicat in foarte multe reactii si procese, multe inca necunoscute. Gruparile SH din structura glutationului sau cisteinei constituie prima "tinta" a radicalilor liberi :

2GSH +2R* ----------------> GSSG +2RH*

GSH actioneaza drept coenzima si in alte enzime, ca peroxidaza si reductaza implicate in apararea nespecifica. GSH este necesar si in alte functii celulare cum sunt mentinerea integritatii membranelor, structura citoplasmatica, conformationarea proteinelor, biosinteza ADN si ARN. GSH intervine si drept componenta a unor enzime permitand detoxifierea xenobioticelor pe calea biosintezei acizilor mercapturici.

Concentratiile relativ mari de GSH (1-5mM) din ficat si din alte organe sunt suficiente pentru toate aceste solicitari. Biosinteza acizilor mercapturici si alte implicatii in detoxifiere produc, in cazul unei intoxicari acute, o scadere pana la epuizare a GSH intracelular. Scaderea GSH este un proces dinamic, reversibil cu conditia ca substantele care au produs-o sa nu inhibe si GSSG reductaza necesara refacerii GSH. Daca acest lucru se intampla, se va acumula GSSG intracelular.

Din considerente osmotice, GSSG va fi expulzat din celula cu ajutorul unei translocaze dependenta de ATP si localizata in membrana celulara. Masurarea continutului de GSSG din efluxul provenit din ficat constituie o masura a intensitatii toxicitatii, deoarece depletia ireversibila a GSH intracelular duce la leziuni necrotice hepatice si infiltrare grasa hepatica.

ANTIOXIDANTI_NEENZIM_29028.jpg
Aceste leziuni hepatice sunt prevenite de administrarea unor compusi care doneaza grupari SH in vivo, asa cum sunt cistita, metionina, cistamina. Scaderea GSH nespecifica intervenind si in infectii sau in insuficienta hepatica de diferite grade. Exista o legatura directa intre scaderea GSH si cresterea transaminazei, ca indicator al lizei celulare.De asemenea, cresterea lizei hematiilor, strans legata de procesele de peroxidare ale membranelor este corelata cu cresterea transaminazelor.

In prezent se studiaza utilitatea determinarii gruparilor SH libere plasmatice la pacientii cu insuficienta hepatica. Gruparile plasmatice libere din plasma apartin atat GSH, cat si albuminei in cea mai mare parte (aproximativ 85%). In functie de severitatea insuficientei hepatice, are loc o scadere fata de valorile fiziologice de 410 15 mmoli/ml. Determinarea acestor grupari SH libere plasmatice este un test ieftin, destul de rapid si care poate indica aparitia unor metastaze hepatice, aparitia unor efecte toxice in cursul tratamentului cu citostatice.

Datorita solicitarilor multiple, GSH are un turn-over variabil cu specificul organului si intensitatea proceselor metabolice: o ora in rinichi, 5-7 zile in hematii, creier, splina, plamani. Biosinteza GSH este catalizata de doua sintetaze; dar in conditiile unei mari solicitari (stres oxidativ), disponibilitatea cisteinei si, indirect, a metioninei constituie factorul limitant si esential al supravietuirii.

Vitamina E (-tocoferol)

Vitamina E este considerata a fi cel mai important antioxidant neenzimatic liposolubil, al carei rol de baza este pastrarea integritattii membranelor celulare.

Deficitul in aceasta vitamina este greu de realizat la om, in schimb s-a demonstrat ca in boala lui Batten (lipofuscinoza ceroida neuronala) caracterizata printr-o deficienta mentala progresiva datorita unor leziuni cerebrale si depuneri masive de pigmenti lipofuscinici exista o crestere a valorilor tocoferolului. De notat ca nou-nascutii au valori scazute ale tuturor AO, in special ai celor enzimatici, de doua ori fata de normal. Acest fapt favorizeaza producerea icterului si a consecintelor cresterii peroxidarii lipidelor nesaturate.

In cazurile de deficit de vitamina E (cu foarte mari variatii individuale) se constata o sensibilitate la hemoliza, stress oxidativ medicamentos sau toxic.

Ram�����ne inca controversata utilizarea terapeutica a vitaminei E, deoarece aceasta vitamina a fost administrata in aproape toate bolile cu rezultate foarte variabile. La copiii prematuri, administrarea tocoferolului (25 mg/kg i.m.) micsoreaza substantial icterul si previne complicatiile pulmonare (displazie bromhopulmonara). S-a mai administrat vitamina E in ulcer duodenal, stari toxice hepatice, boli de piele, dischinezie biliara, boli cardiovasculare.

Vitamina E este o tinta pentru oxigenul singlet si pentru alti RL si este un inhibitor eficient al evolutiei lantului oxidativ. In contact cu RL, vitamina E este rapid oxidata intr-un RL (Vit. E - O*), proces care are loc in membrana conform reactiei :

(1) Vit. E - OH + ROO* ----------------> Vit. E - O* - ROOH

Radicalul Vit. E - O* (cromanoxil) format in urma unui transfer electronic are o viata lunga mai ales in ficatul cu infiltrare grasa, si se descompune in diversi produsi sau este transformat de alti AO neenzimatici in ascorbat, urat, GSH (AH).

(2) Vit. E - O* + AH ----------------> Vit. E - OH + A

Marele avantaj al vitaminei E consta in posibilitatea neutralizarii pe calea reactiei (1) folosind o mare varietate de RL, peroxizi, O2 , care actioneaza in mediul lipofilic din membrane. Continua regenerare a tocoferolului pe calea transferului H din reactia (2) mareste eficienta acestui AO ce actioneaza in stari patologice in care are loc liza celulara.

Acidul ascorbic (vitamina C)

Acidul ascorbic este o vitamina cu rol antiinfectios, detoxifiant si nu in ultimul rand antioxidant.Vitamina C are urmatoarele roluri:

- rolul antiinfectios se bazeaza pe efectele modulatoare ale acidului ascorbic in imunitatea celulara prin stimularea fagocitozei prin intermediul limfocitelor, PMN si a transformarii blastice a limfocitelor. Ingerarea a 1-3 g vitamina C pe zi determina cresterea motilitatii PMN si a sensibilitatii limficitelor la mitogeni. S-a dedus astfel ca efectul asupra imunitatii de tip celular depinde de nivelul plasmatic al vitaminei; la nivele crescute de concentratie acidul ascorbic influenteaza regenerarea altor AO, protejeaza lipoproteinele LDL si accelereaza biosinteza colagenului. Totusi administrarea unor cantitati crescute de vitamina C produce leziuni gastrice.

- rolul detoxifiant se bazeaza pe faptul ca acidul ascorbic accelereaza metabolizarea substantelor xenobiotice de catre sistemul hidroxidant microzomial din ficat dar si din alte organe. Efectul este totusi controversat deoarece pe de alta parte acidul ascorbic intensifica si bioactivarea substantelor precancerigene, de tip benzopiren.

- rolul antioxidant al acidului ascorbic este foarte controversat, existand date atat asupra posibilitatii acestuia de a capta 1O2, OH* sau inhibitori ai peroxidarii, dar si argumente privind rolul prooxidant al vitaminei.

Rolurile controversate ale vitaminei C ar putea fi partial explicate, atat prin influenta concentratiei (admitand efecte diametral opuse in multe procese) cat si a interactiei cu alti AO. In privinta interactiei vitaminelor E si C, desi actioneaza in medii diferite, regenerarea lor reciproca este posibila, mai ales la interfetele membranelor celulare si a particulelor LDL

Acidul ascorbic are posibilitatea de a interactiona cu o gama larga de RL, atat ai oxigenului cat si ai unor compusi organici; in acest sens s-a observat ca in sangele fumatorilor exista un nivel crescut de vitamina C. Acidul ascorbic reactioneaza cu diferiti RL conform reactiilor de tipul :

ROO* + ascorbat ----------------> ROH +semidehidroascorbat

Radicalul semidehidroascorbat are o mica reactivitate si sufera reactia;

2semidehidroascorbat ------------- disproportionare ----------------> ascorbat + dehidroascorbat

dehidroascorbat ----------- neenzimatic ----------------> oxalat, treonat si alti produsi

Ultima reactie are loc numai daca nu intervine alt AO care sa regenereze acidul ascorbic.

Nivelul fiziologic al acidului ascorbic este foarte variabil, scazand rapid in infectii, efort fizic, graviditate, intoxicatii, boli mentale. Administrarea unor doze mari de vitamina ridica probleme; organismul necesita 60-125 mg/zi, iar concentratiile ce depasesc acest nivel de saturare sunt partial stocate in leucocite, pentru ca la doze de peste 3g/zi sa creasca eliminarea sub forma de oxalati.

Seleniul

Seleniul este prezent in centrul activ al GSH peroxidazei, dar poate actiona si ca antioxidant sau in asociatie cu vitamina E. Implicarea Se in detoxifiere presupune legaturi atat cu biosinteza citocromului P 450, ca o componenta a GSH peroxidazei, dar si ca agent reglator al metabolismului gruparilor SH.

In organism Se exercita efecte benefice intr-o zona de concentratie foarte redusa (0.5-3.5 g/kg), astfel ca la extreme predomina aspectele deficitare sau toxice. In cazul deficitelor de Se se produce o imunosupresie,cu afectarea calitativa a neutrofilelor, proliferarea limfocitelor B si T, producerea de anticorpi si limfokine. Aceste modificari imunologice dispar prin suplimentarea cu saruri de Se.

Administrarea in limite tolerabile a Se imbunatateste performantele imunologice prin cresterea chemotactismului si a rezistentei la infectii de tip bacterian si virotic, micsorand reactia la sensibilizare de tip intarziat. La aceste efecte se adauga si cresterea capacitatii de a respinge celulele canceroase de catre limfocitele NK (natural killer).

Numeroase studii au confirmat atat inhibarea dezvoltarii cancerului indus chimic prin administrare de Se, dar si existenta unei corelatii inverse intre frecventa cancerului si continutul de Se in sange.

Carotenii si vitamina A

Aceste doua grupe de substante de origine vegetala, cunoscute mai ales datorita efectelor anticancerigene, au si puternice efecte antioxidante. Prin structura lor (catena formata din acid fitic cu 9 duble legaturi conjugate) acesti compusi pot juca un rol eficient AO in mediu lipidic sau in membranele celulare. A fost demonstrata capacitatea acestor substante de a bloca propagarea peroxidarii precum si rolul de captator al 1O2.

Carotenii interactioneaza cu RL sau 1O2 prin transfer de energie, devenind temporar radicali :

R* sau 1O2 + __ caroteni __ caroteni __ caroteni + caldura

Conform acestei reactii, carotenii pot absorbi energia ridicata a RL, transformandu-se intr-un RL mai putin reactiv, care elibereaza surplusul de energie sub forma de caldura.

Utilizarea carotenilor pentru tratamentul cancerului are la baza urmatoarele efecte ale acestora :

=>blocarea fazei precanceroase a proliferarii celulare(faza G 1);

=>efecte antimutagene (prin inductori chimici si retrovirusuri);

=>scaderea cancerogenezei induse chimic prin compusi foarte variati;

=>efecte antioxidante la nivelul microzomilor hepatici;

=>cresterea capacitatii distructive a limfocitelor fata de tumori.

Alti antioxidanti

Au fost evidentiati si alti antioxidanti, testati mai ales in vitro, dar care pot avea comportare dubla, pro si antioxidanta in functie de concentratie dar si de alte conditii. Multi dintre acestia sunt naturali, iar capacitatea AO este secundara altor roluri.

ACIDUL URIC

Prin experimente in vitro s-a demonstrat ca acidul uric, cat si unele purine, capteaza RLO inhiband peroxidarea acizilor grasi polinesaturati, protejeaza hematiile de atacul 1O2 hemoglobina de stress oxidativ cu nitrit si oxidarea degradativa a acidului hialuronic.

BILIRUBINA

Acest produs al catabolizarii hemului are avantajul de a fi lipofil, astfel incat in concentratii micromolare, inhiba peroxidarea acizilor grasi polincsaturati si capteaza 1O2.

METALOTIONEINE

Sunt proteine cu masa moleculara mica, continand in jur de 70 aminoacizi, bogate in cisteina si fara a avea punti disulfurice si aminoacizi aromatici. Exista trei clase de metalotioneine (MT), specifice plantelor, microorganismelor si mamiferelor, caracterizate prin deosebita afinitate pentru legare cu metale de tipul Zn, Cd, Cu. Concentratia MT in ficat si rinichi creste in urma expunerii la astfel de metale, dar si in boli congenitale cum este boala Willson. Cum melalele tranzitionalc (Fe, Co, Cd, Cu) sunt puternic prooxidante, MT pot fi incluse in categoria AO.ANTIOXIDANTI_NEENZIM_80085.jpg

Ceruloplasmina (feroxidaza) este o proteina transportatoare de Cu (8 atomi/molecula) si principala oxidaza plasmatica. Pe langa actiunea detoxifianta sanguina ceruloplasmina are activitate dismutazica (mai mica decat SOD), inhiba peroxidarea AGPN (demonstrata in vitro) si actioneaza imunologic. Agentii hepatotoxici (inclusiv etanoluI) determina o scadere a niveIului sangvin al enzimei, fara a se cunoaste exact mecanismul.

ALBUMINA

Albumina poate fi inclusa printre AO, atat prin capacitatea ei de a stinge formarea 1O2, dar mai ales prin legarea sau complexarea unor metale ca Fe si Cu. Tinand seama de concentratia ei plasmatica si de capacitatea de legare, aportul albuminei poate fi important, cu atat mai mult cu cat in insuficienta hepatica, biosinteza ei fiiind micsorata, sensibilitatea la stressul oxidativ creste, relatie demontrata in ciroza si hepatite .

AMINOACIZI cum sunt histidina si taurina captatori de 1O2, dar ca si albumina pot lega sau complexa ioni metalici prooxidanti.

Lista AO endogeni mai poate fi completata cu porfirine, carnosina, estrogeni, acid dihidrolipoic, coenzima Q, poliamine si acizi grasi saturati si mononesaturati. Proprietatea AO a acestor substante pare sa fie insa secundara altor roluri in organism.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 11121 ori.



Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!

17 Februarie 2025

Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.

Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.

Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.


5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă

27 Ianuarie 2025

Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.

Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.

La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.


Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti

20 Ianuarie 2025

Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.

De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.


Articole din aceeasi categorie

ANTIOXIDANTI CU UTILIZARE TERAPEUTICA
POLIENOLII, FENOLII si FLAVONOIZII formeaza o grupa foarte mare de ...






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii