Sunteti aici :: Slabire » MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
MEDICAMENTELE CARE TE INGRASA
Multe dintre medicamentele pe care ni le administram contin principii active care au, de regula, efecte secundare. Printre acestea, se numara frecvent si cresterea in greutate.
Cresterea in greutate este provocata, in principal, de medicamentele care iti stimuleaza pofta de mancare, ceea ce duce la consumul de alimente in cantitati mai mari decat inainte de tratament. Un alt efect secundar este retentia de apa in urma administrarii unor medicamente, ceea ce duce, din nou, la cresterea in greutate. Medicamentele care iti provoaca uscarea gurii si iti dau senzatia de sete stimuleaza si ele cresterea in greutate, mai ales daca iti potolesti setea cu bauturi carbogazoase, bogate in zahar, astfel aportul caloric marindu-se considerabil.
S-a constatat, de altfel, ca anumite medicamente iti pot modifica gustul, avand tendinta de a manca mai mult pentru a scapa de senzatia neplacuta din gura. Acest lucru este valabil mai ales in cazul antibioticelor.
Cum trebuie sa reactionezi? Iata medicamentele fata de care trebuie sa fii vigilent si solutiile pentru a evita amenintarea cantarului.
Siropurile
Nimeni nu scapa de siropuri. Din cauza faptului ca acopera multe domenii terapeutice, de la vindecarea tusei la durerile de stomac, trecand prin antibiotice, toata lumea le-a luat sau le va lua intr-o buna zi. Problema este ca, pentru a le elimina gustul amar, toate laboratoarele obisnuiesc sa le incarce cu zahar. Drept rezultat, fiecare lingurita inghitita calmeaza poate durerea de gat, dar coboara repede si se aseaza pe burta sau coapse.
Solutia: anumite siropuri poseda o versiune light, indulcita cu aspartam sau zaharina. Trebuie doar sa te adresezi doctorului care iti prescrie reteta.
Anticonceptionalele
In acest domeniu, lucrurile au evoluat mult. Acum 30 de ani, contraceptivele orale provocau ingrasarea la anumite femei. Astazi, noile pilule au redus problema. Dozele de estrogeni si progesteron sunt mult mai mici si acumularea de kilograme este limitata. Totusi, daca situatia te ingrijoreaza, trebuie sa discuti cu ginecologul.
Solutie: supravegheaza-ti alimentatia, limitand grasimile, zaharul si alcoolul si fa si cateva exercitii fizice. De asemenea, ginecologul poate sa adapteze contraceptia si sa iti propuna si un alt mijloc.
Tranchilizantele
Multe dintre aceste produse actioneaza la nivelul creierului asupra hipotalamusului, mai precis asupra centrilor nervosi regulatori ai foamei si ai setei. Drept urmare, totul se deregleaza. Iata de ce, atunci cand iei tranchilizante, mananci excesiv. Si apare surplusul de kilograme!
Solutia: trebuie sa elimini la maximum consumul acestor medicamente dar, atentie, fiecare intrerupere trebuie efectuata sub supraveghere medicala. Le poti inlocui cu succes cu alte retete mai "blande" precum: homeopatia, yoga, etc.
Stimulentele
Destinate fortificarii starii generale sau facilitarii unei convalescente, de multe ori reusesc sa remedieze anumite carente. Raioanele farmaciilor sunt pline de aceste produse, dar multi medici le pun la indoiala eficacitatea. Pot fi comprimate vitaminizante sau revitalizante. De multe ori, le poti cumpara fara reteta. Trebuie stiut ca multe dintre ele contin zahar sau chiar alcool si ca stimuleaza apetitul.
Solutia: daca le iei, poti fi sigur ca iti va fi foame in mod inutil putin mai tarziu. Sportul, somnul si o igiena mai buna de viata ar fi mult mai eficace. Iar daca suferi cu adevarat de oboseala, consulta un medic. Nu te trata singur!
Cortizonul
Intr-o utilizare pe termen scurt, medicatiile pe baza de cortizon nu sunt periculoase. Dar intr-o doza ridicata si pe durata lunga, inseamna un tratament greu, destinat vindecarii unor afectiuni grave. Actiunea sa poate aduce complicatii serioase: diabet, hipertensiune arteriala, tulburari psihice, etc. Unul dintre numeroasele efecte este cresterea greutatii. La inceput este vorba despre cateva kilograme, apoi acestea devin de ordinul zecilor.
Sfat: trebuie discutat clar cu medicul, pentru ca de multe ori acest medicament este prescris in mod abuziv. Trebuie sa urmezi un regim dietetic, cu o alimentatie bogata in carne, legume verzi si citrice si fara sare, zahar, grasimi sau faina.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 62599 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii