Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam UN MAR PE ZI TE FACE MAI SANATOS SI MAI FERICIT
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
SOCUL SI SCADEREA IN GREUTATE
10 ALIMENTE CARE ELIMINA STRESUL SI ANXIETATEA
RELATIA MAMA-COPIL SI OBEZITATEA


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SEXUL, INTRE PLACERE SI SANATATE
EXERCITIUL FIZIC, CHEIA SANATATII
IMPINS CU BARA DE LA CEAFA
IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
FITNESS IN FUNCTIE DE VARSTA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » SMOCHINELE

SMOCHINELE


SMOCHINELE_91013.jpgSmochinele se numara printre primele fructe pe care le-a cunoscut omul. Aceste fructe mici, delicioase si foarte dulci erau considerate fructele preferate ale Cleopatrei si ocupau un loc foarte important in multe culturi din intreaga lume. Romanii, mari consumatori de smochine, considerau ca acestea reprezinta un dar de la zeul fertilitatii. In Orient si Asia smochinele sunt considerate afrodiziace puternice. Smochinele sunt fructe de sezon care se gasesc in partile de vest ale Asiei.

Cu toate acestea, smochinele uscate sunt intotdeauna disponibile. Smochinele au coaja neteda, seminte crocante si sunt delicioase. Ele sunt utile si ca ingrediente in preparate culinare. Culoarea fructelor variaza de la verde, violet la aproape negru. Pulpa fructului poate fi de culoare rosie, portocalie sau roz. Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude iar cele uscate se pot consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele proaspete furnizeaza o energie de 43 kcal/100g, iar cele uscate 213 kcal/100g.

Toate smochinele, uscate sau proaspete sunt foarte hranitoare. Beneficiile pentru sanatate pot fi atribuite continutului de minerale si de vitamine. Smochinele contin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu ci clor. Nu numai ca sunt gustoase, dar au si o serie de avantaje pentru mentinerea sanatatii. Acestea contin beta-caroten, flavonoide si o enzima numita ficina, care ajuta la digestie.

Sase smochine contin 891 mg de potasiu, adica aproape 20% din nevoia zilnica si de doua ori continutul de potasiu dintr-o banana mare. Unele studii au corelat nivelurile scazute de potasiu din dieta cu tensiunea arterialã crescuta. Potasiul este un mineral care ajuta rinichii sa functioneze normal. Este, deasemenea, un electrolit, o substanta care conduce electricitatea in corp, impreunã cu sodiu, clor, calciu si magneziu. Potasiul este esential functiei cardiace si joaca un rol cheie in contractia musculaturii scheletice si netede, ceea ce este important pentru functionarea normala a aparatului digestiv si muscular. Un studiu publicat in Archives of Internal Medicine, in februarie 2001, realizat pe mai mult de 17.000 de adulti, a indicat faptul ca aportul adecvat de potasiu din fructe si legume poate scadea tensiunea arteriala.

In plus, smochinele sunt o sursa importanta de calciu. Sase smochine contin la fel de mult calciu ca o jumatate de ceasca de lapte degresat. Calciul ajuta la intarirea oaselor. Oamenii care au o dieta cu un continut ridicat de calciu pot asocia si o crestere a pierderii calciului urinar. Continutul de potasiu din smochine evita acest lucru. Smochinele sunt destul de utile in diverse afectiuni respiratorii, inclusiv in astm si in tusea productiva. Deoarece acestea sunt, deasemenea, bune pentru digestie, ele ajuta in tratarea constipatiei, indigestiei. Smochinele sunt bune pentru febra, otite, abcese, boli venerice si sunt excelente pentru ficat. Pentru tratarea cosurilor cu puroi, abceselor sau furunculelor se pune la cuptor o smochina proaspata circa o jumatate de ora, se taie pe jumatate si se aplica pasta calda peste zona inflamata pentru a indeparta puroiul.

Acest fruct este un aliment foarte alcalin, prin urmare, ajuta la reglarea pH-ului corpului. Smochinele sunt bogate in polifenoli si flavonoide. Acesti compusi sunt antioxidanti, care previn daunele cauzate de radicalii liberi. Smochinele sunt cunoscute pentru proprietatile calmante si laxative si pentru continutul redus in grasimi si zahar. Ele sunt bogate in fibre alimentare, ceea ce le face foarte eficiente pentru un program de control al greutatii. Deasemenea, ajuta la cresterea in greutate dupa boala. Consumul a trei smochine furnizeaza 5 grame de fibre si ajuta astfel la functionarea sanatoasa a intestinului si previne aparitia constipatiei. Fibrele continute in smochine sunt recomandate si persoanelor obeze pentru scaderea in greutate. Aceste fibre protejeaza si impotriva cancerului de colon si de san. Smochinele sunt o sursa bogata de benzaldehida, un agent anticancerigen. Fructele contin pectina, o fibra solubila care ajuta la scaderea nivelului de colesterol.

Continutul de acizi grasi omega-3 si omega-6 ajuta la reducerea riscului de boli coronariene. Pierderea vederii la persoanele in varsta se datoreaza degenerescentei maculare. Fructele si smochinele, in general, sunt bune pentru a evita aceasta conditie. Frunzele de smochin au proprietati antidiabetice. Triptofanul, prezent in smochine, induce un somn bun si ajuta la inlaturarea unor tulburari ale somnului precum insomnia.

Smochinele sunt dulci si moi si pasta lor este folosita ca un inlocuitor pentru zahar. Retineti ca smochinele uscate au un nivel de calorii de cinci ori mai ridicat decat smochinele proaspete. Smochinele prelucrate sunt utilizate pentru a face placinte, budinci, prajituri, produse de panificatie, gemuri, jeleuri. Totusi, consumul exagerat poate provoca diaree. Smochinele uscate sunt bogate in zahar si ar putea cauza aparitia cariilor dentare.



Dr. Roxana Popescu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 103224 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(16 August 2016 10:45) Robert a spus

Pana anul trecut nu eram curios nici sa le gust dar de atunci consum smochinele ca turbatul. Sunt extrem de gustoase si hranitoare!

(8 Martie 2015 07:45) David a spus

Partea frumoasa a consumului de smochine uscate sta tocmai in continutul redus de zahar la suta de grame de fructe.Indicele glicemic este de numai 35 in comparatie cu un cartof copt ,de 100 de grame care are indice 95 ,adica de trei ori mai mult..Sa nu uitam nici faptul ca ne putem rezuma la consumul a 2-3 smochine uscate ,pe post de desert,ceea ce inseamna ca aportul de zahar ,in acest caz nu ar fi mai mare de 0,9..Evident si efectul alcalinizat s-ar reduce la numai-2,3 sau pe undeva pe acolo...Totusi de retinut ca,pentru bolnavii de cancer care doresc sa opreasca evolutia bolii,consumul smochinelor uscate este de luat in consideratie cu conditia consumarii pe tot parcursul zilei a unor ceaiuri hipoglicemiante sau a resveratrolului...Ar fi interesant sa aflam ce efect ar avea asupra sangelui vinul de smochine

(6 August 2010 17:58) Darius a spus

si ce bune sunt.....

(22 Iulie 2010 00:38) Ralu a spus

Spre rusinea mea, nu ma dau in vant dupa smochine, insa parintii mei consuma destul de des. Cred ca o sa incep si eu sa le consum mai des!


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii