Sunteti aici :: Slabire » PORTIILE MARI CONDUC LA SUPRAALIMENTARE
PORTIILE MARI CONDUC LA SUPRAALIMENTARE
Cred ca va aduceti aminte cum in copilarie bunica sau mama va spunea ca nu trebuie sa lasati nimic in farfurie daca vreti sa va faceti mari. Conform unui studiu recent, cei mai multi oameni consuma tot din farfurie, indiferent cat de mare si de plina este portia.
Acest studiu a fost condus de catre dr. Barbara Rolls, autoarea unei cartii despre metode de slabire "Volumetrics", in care explica conceptul de densitate calorica si recomanda sa ne potolim foamea consumand supe, fructe si legume, si sa evitam consumul alimentele ce contin carbohidrati rafinati, cum ar fi pastele fainoase. Din pacate, prea putini respecta aceste indicatii. Dr. Rolls a aratat in acest studiu ca cei care au primit portii mari pe o perioada indelungata de timp au inceput sa consume mai multa hrana decat in mod normal si dupa incheierea studiului si au mentinut acest obicei prost timp indelungat. Cercetatorii au emis ideea ca la aceste persoane, semnalele biologice care controleaza senzatia de foame si satietate nu mai puteau regla aportul alimentar. Studiul si-a indreptat atentia si asupra efectelor consumului de portii mari pe perioade mari de timp. Rezultatele au fost prezentate la intalnirea anuala a Societatii Americane pentru Studiul Obezitatii.
"Traim in epoca supraalimentarii, a portiilor uriase si a cantitatilor mari de hrana. Studiul nostru a dorit sa sublinieze necesitatea de a controla atat CE, dar si CAT mancam," spune dr. Rolls. Cercetatorii au urmarit cantitatea de hrana consumata de 23 de participanti la studiu si le-au monitorizat aportul energetic de-a lungul a 11 zile. S-a constatat ca subiectii au consumat mai multa hrana atunci cand li s-au oferit portii mai mari... cu exeptia legumelor... Dr. Rolls e de parere ca portiile supradimensionate au un efect nedorit asupra aportului caloric, chiar si in cazul celor care nu mananca tot din farfurie. La sfarsitul studiului s-a constatat ca participantii au consumat cu 15% mai multe calorii pe zi in timpul perioadei cat le-au fost oferite portii mari. Mai mult decat atat, dupa incetarea studiului, acestia au continuat sa manance excesiv, deci nu se poate vorbi de o limitare a consumului pentru a compensa perioada de abuz alimentar.
Aportul in exces a insumat un total de 4500 kcal in timpul studiului, ceea a insemnat o crestere in greutate cu mai mult de jumatate de kilogram (in conditiile in care consumul caloric prin efort fizic a ramas constant). O alta observatie foarte importanta si interesanta: mai putin din 25% dintre subiecti au observat ca au primit mai multa mancare ca de obicei.
Concluzia este foarte clara: trebuie sa fim atenti la cantitatea de alimente pe care le consumam, iar daca vrem sa slabim, micsorarea portiilor este o prima strategie care da roade.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 37273 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023
"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023
Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii