Sunteti aici :: Antrenament » SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
SPRINTURILE IMBUNATATESC PERFORMANTA AEROBA
Este un lucru binestiut ca daca vrei sa iti imbunatatesti performanta aeroba trebuie sa iti antrenezi sistemul cardiovascular. Recomandarile clasice ne spun ca pentru a ne ameliora capacitatea de efort aerob trebuie sa facem cel putin trei antrenamente pe saptamana, cu durata de minim 20-30 de minute fiecare. Noile cercetari au aratat ca exista si alte modalitati de a obtine rezultate, in unele cazuri intr-o perioada de timp mai scurt decat in antrenamentele clasice.
Antrenamentul cu sprinturi este noua abordare pe care v-o propunem. Un studiu (Kirsten A. Burgomaster, Scott C. Hughes,. Six sessions of sprint interval training increases muscle oxidative potential and cycle endurance capacity in humans. Journal of Applied Physiology, February 10, 2005) arata ca doar 6 sedinte constand in 4-7 sprinturi a cate 30 de secunde efectuate maximal (cu pauze de 4 minute intre ele) pot fi la fel de eficiente in ceea ce priveste ameliorarea performantei cardiovasculare ca si o ora de efort moderat, zilnic. Subiectii au inregsitrat o crestere de 100% a rezistentei la efort - de la 26 de minute la 51 de minute in proba de alergare.
Un alt studiu realizat de aceiasi cercetatori (Burgomaster KA, Heigenhauser GJ, Gibala MJ. Effect of Short-Term Sprint Interval Training on Human Skeletal Muscle Carbohydrate Metabolism During Exercise and Time Trial Performance. Journal of Applied Physiology, February 2006) acestia au demonstrat o ameliorare a performantei de concurs cu pana la 10% in doar doua saptamani. Aceasta metoda de antrenament a dovedit a avea aceeasi eficienta ca un program clasic de antrenament desfasurat pe 5-6 saptamani. Cercetatorii au remarcat in muschii grupului antrenat prin metoda sprinturilor o crestere semnificativa a citrat sintetazei, o enzima marker al capacitatii tesuturilor de a utiliza oxigenul.
Antrenamentul
Urmatorul program de antrenament poate fi efectuat alergand, inotand, pedaland (sau orice alta activitate aeroba doresti). Datorita intensitatii antrenamentelor e bine sa faci un control medical inainte. De asemenea, este bine sa te antrenezi clasic un timp, pentru a intra in forma, fiindca altfel iti va fi dificil si vei avea mult timp febra muscularaÃ? - de preferat 3-4 saptamani. Lasa cel putin o zi de pauza intre antrenamente, pentru refacere.
- Incalzeste-te 5-10 minute facand exercitiul pe care urmeaza sa il folosesti pentru sprinturi.
- Executa un sprint la intensitate maxima, 30 de secunde. Va trebui sa tinzi catre intensitatea maxima la fiecare sprint.
- Odihneste-te 2-4 minute, dar nu sta jos, ci misca-te - de exemplu poti sa alergi usor sau sa pedalezi lent, in functie de efortul ales.
- Executa un alt sprint de 30 de secunde.
- Repeta secventa sprint-pauza de 4-8 ori in functie de nivelul tau de antrenament. La primele antrenamente, opreste-te la 4 repetari, apoi mareste treptat la 8.
- Obiectivul tau trebuie sa fie sa faci 6 antrenamente in 2 saptamani.
Daca esti multumit de rezultate, continua mai mult timp. Este o idee buna sa variezi programul de antrenament la fiecare cateva luni, de-a lungul unui an. Acest tip de antrenament este de mare intensitate, deci este bine ca din cand in cand sa faci si antrenamente mai lejere.
Antrenamentele cu sprinturi reprezinta o buna optiune pentru cei care nu au timp prea mult pentru sport, dar totusi vor sa-si imbunatateasca performantele. Desi este un gen de antrenament foarte solicitant si care necesita un nivel important de motivatie, beneficiul obtinut de pe urma lui este mare, pentru ca duce la imbunatatirea spectaculoasa a capacitatii de efort, in timp scurt.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 50145 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii