Sunteti aici :: Nutritie » MURELE SI EFECTELE LOR BENEFICE
MURELE SI EFECTELE LOR BENEFICE
Rubus Fruticosu, murul salbatic, murica sau rug; toate acestea sunt denumiri sub care sunt cunoscute murele de padure. Pe langa faptul ca aceste fructe dulci-acrisoare sunt extraordinar de gustoase, pot sa aiba si beneficii nebanuite asupra sanatatii tale. Descoperiri recente arata ca aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer. Daca vrei sa afli si mai multe efecte grozave ale murelor asupra sananatii tale, iata o serie de informatii utile.
Cum identifici murele?
Presupunand ca nu toata lumea are posibilitatea sa vada un arbust de mur "pe viu", o sa iti spunem ca acesta este un arbust destul de viguros, are multe tulpini care sunt presarate cu niste ghimpi puternici. Acestia au forma de gheara; lastarii au niste ghimpi mai mici si se regasesc uniform pe muchii, florile sunt albe, iar frunzele au 5 foliole.
Ce contin murele?
Aceste fructe contin tanin, acizi organici, vitamina C si flavonoide. Taninul este un compus vegetal complex care poate sa precipite proteinele care contribuie la formarea precipitatelor insolubile; se regaseste in plante si previne anumite afectiuni virotice sau bacteriene, dar si aparitia anumitor tumori. Acizii organici sunt responsabili de cresterea poftei de mancare (aviz celor care doresc sa slabeasca), si sunt capabili sa maximizeze efectul apei asupra metabolismului. Vitamina C are numeroase roluri benefice asupra organismuluio nostru, cum ar fi neutralizarea radicalilor liberi si a nitrozaminelor, reactiile imunologice si facilitarea absorbtiei fierului in tubul digestiv. Flavonoidele merg mana in mana cu vitaminele in tari ca si Statele Unite ale Americii, unde este recomandat consumul zilnic a cel putin 150-200 grame.
Ce folosim de la arbustul de mur si cum?
In principiu, fructele, frunzele si chiar si tulpinile par sa aiba efecte foarte bune asupra sanatatii.
Frunzele se pare ca pot sa contribuie la tratarea diareii, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor si stomatitelor; pot de asemenea sa amelioreze simptomele diabetului si a hemoroizilor, dar si ale leucoreei. Poti sa folosesti frunzele si tulpinile sau radacinile sub forma de ceai, care va juca si roul unui tonic exceptional; ai grija sa usuci mai intai frunzele si tulpinile, si apoi sa prepari un ceai dupa urmatoarea reteta: la o lingurita de frunze uscate, se adauga o cana de apa fiarta, se acopera si se lasa asa timp de 15 minute. Atunci cand ceaiul va avea un gust acrisor spre amarui, vei stii ca ai nimerit compozitia perfecta.
Fructele contin salicil, care este aceeasi subtanta activa regasita in aspirina si care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudenta sporita in cazul persoanelor care nu au o toleranta ridicata la aspirina. In plus, murele au foarte multe antocianice, care le dau coloritul lor specific si care sunt niste antioxidanti grozavi, alaturi de vitaminele E si C si de acidul elagic care se regasesc in mure. Bolile de inima pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesel de imbatranire vor tinde sa fie mai vizibil incetinite. In ceea ce priveste bolile psihice si efectul consumului regulat de mure, cercetarile arata ca acesta poate sa contribuie de o maniera pozitiva la ameliorarea acestor boli.
In plus, murele contin pectina si alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sanatatii sistemului digestiv. Cu toate ca vitamina C s-ar putea sa iti provoace ceva pofta de mancare, fibrele vor tine obezitatea la distanta.
Amigdalitele sau simplele dureri in gat, raguselile, constipatia sau menstruatia prelungita si chiar infectiile urinare pot sa fie ameliorate cu ajutorul acestor fructe, consumate ca atare. 3 pumni de mure consumate cu un sfert de ora inainte de masa pot sa fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a tine aceste afectiuni la distanta. O alta recomandare consta in realizarea urmatorului amestec, care trebuie tinut intr-un borcan inchis timp de 40 de zile: jumatate de pahar de mure proaspat culese si un pahar si jumatate de miere. Se pot consuma minim 4 si maxim 6 lingurite din acest amestec pe zi, fie filtrate, fie in starea sa naturala.
Murele sunt de asemenea remineralizante si astringente, antireumatice si hipotensive, si pot sa amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.
In plus, aceste fructe pot sa previna anumite forme de cancer, cum ar fi cel de san, stomac sau colon, in principal datorita acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formarii substantelor cancerigene in organism. Neoplasmele orale si alte tumori maligne orale pot fi reduse cu circa 44%, conform ultimelor cercetari in domeniu.
Iata si un bonus: o reteta delicioasa pentru spuma de mure. 200 ml de frisca batuta se amesteca impreuna cu 1 cana de mure, 90 de grame de zahar pudra, jumatate de lingurita de coniac (dupa gust) si jumatate de lingurinta de esenta de vanilie. Foloseste un mixer electric pentru a omogeniza totul si pune spuma la racit pentru 30 de minute. Pofta buna!
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 117212 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii