Home  |  Sitemap  |  Contact



Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole SCAPA DE LEZIUNILE ACNEICE!
AM SCUTIRE LA EDUCATIE FIZICA
BOLNAVII CRONICI SI MISCAREA
SLABA SI FRUMOASA
Extensia picioarelor la aparat
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai importante alimente pentru imunitate Fierbinte
Sistemul imunitar este prima linie de aparare a organismului impotriva bolilor. El foloseste un sistem de celule...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam ECHILIBRUL ENERGETIC - SECRETUL CONTROLARII GREUTATII
ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
Concurs Lysi
RAMAT LA SCRIPETE
Genuflexiuni cu gantere
slabire cu nutritionist online gratis

Sunteti aici :: Nutritie » CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE

CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE


CUM_SA_CITIM_CORECT__38905.jpgIn prezent este mult mai simplu sa mancam sanatos. Acest lucru se datoreaza si faptului ca majoritatea produselor sunt obligatoriu dotate cu etichete pe care gasim lista ingredientelor si a valorilor nutritive.

De ce sa citim eticheta?

Citirea etichetei ne ajuta in alegerea unor alimente care alcatuiesc o dieta sanatoasa. Adoptarea unei diete sanatoase ne poate ajuta in contracararea factorilor de risc care ne predispun la anumite boli. De exemplu prea multe grasimi saturate si colesterol pot duce la cresterea colesterolului (un factor de risc in bolile cardiovasculare). Prea mult sodiu poate provoca hipertensiune arteriala (factor de risc in atacul de cord si accidentul vascular cerebral).

Nu exista un aliment minune, care sa va faca sanatos de unul singur. Pe langa o dieta sanatoasa, fiti activi, nu fumati si fiti atenti la greutatea dumneavoastra corporala!

Putem sa ne bazam pe eticheta

Cand vedem pe eticheta cuvinte cheie care fac afirmatii in legatura cu sanatatea putem verifica comparand cu ceea ce ne este spus despre continut. Nu trebuie sa ne lasam sedusi de logouri colorate si cuvinte savante, trebuie sa verificam.

Astfel:

- Fara Grasime inseamna 0,5 sau mai putine grame de grasimi pe portie.

- Light / semidegresat / sarac in grasimi nu trebuie sa depaseasca 1,5 % grasime

- Mentiunea de fara colesterol admite maxim 2 mg de colesterol si 2 grame sau mai putin de grasimi saturate de portie.

Pentru a preveni:

- bolile cardiace - alimentul trebuie sa fie sarac in grasimi, grasimi saturate si colesterol;

- hipertensiune arteriala - alimentul trebuie sa aiba un continut scazut de sodiu. In general in aceste cazuri specialistii recomanda multe fructe si legume, si produse cu continut scazut de grasimi saturate si nesaturate, colesterol si care contin cel putin 0,6 g fibre de portie.

Casuta cu Informatiile nutritive

Aceste casute difera de la produs la produs, dar urmatoarele reguli sunt aplicabile in general atunci cand ne alegem cumparaturile de pe raft.

Portia: in cazul in care se mentioneaza portia recomandata, calculati valorile nutritive si caloriile in functie de cate portii consumati. De exemplu daca consumati doua porti atunci dublati toate datele nutritive si calorice.

Caloriile: Daca aveti probleme cu greutatea puteti reduce din consumul de calorii. Necesarul zilnic de calorii al unei femei sanatoase si active este de 2200 calorii, iar al unui barbat sanatos activ este de 2900 calorii.

Valorile necesare zilnic: Chiar daca aveti impresia ca va innecati in cifre nu ezitati sa va folositi, atunci cand apar, de valorile zilnice recomandate. Acestea au valori corespunzatoare necesarului zilnic al unei persoane care consuma intre 2000 si 2500 de calorii. In cazul grasimilor, grasimilor saturate si a colesterolului scopul dumneavoastra este sa aveti un procentaj cat mai mic. In cazul carbohidratilor, fibrelor, vitaminelor si mineralelor, telul dumneavoastra este de a respecta 100% necesarul zilnic.

Grasimea: Tintiti spre valori scazute. Majoritatea populatiei ar trebui sa reduca consumul de grasimi. Prea multe grasimi pot duce la boli de inima si cancer. Incercati sa limitati caloriile provenite din grasimi. Conteaza si numarul caloriilor dar si provenienta lor.

Grasimile saturate: Ele nu sunt un nou tip de grasimi ci sunt incluse in valoarea totala de grasimi, de multe ori aparand mentiunea "grasimi din care grasimi saturate". Este mentionat si separat deoarece este un jucator cheie in cresterea colesterolului si marirea riscului de hipertensiune. Consumati cat mai putine!

Colesterolul: Prea mult colesterol poate duce la boli cardiovasculare. Impuneti-va sa consumati mai putin de 300 de mg zilnic.

Sodiul: Este termenul care indica cantitatea de sare al produsului. Mentineti cantitatea zilnica de sare consumata intre 2.400-3.000 mg sau mai putin.

Carbohidratii: Cand reducem cantitatea de grasime consumata putem mari cantitatea de carbohidrati. Acestia se gasesc in cereale, cartofi, fructe si legume. Consumati-le des, disociat de grasimi si zaharuri si va vor oferi nutrienti si energie fara sa ingrase.

Fibrele: Fructele, legumele (de preferinta crude, si cand este posibil cu coaja), alimentele care contin cereale integrale, fasolea si mazarea sunt surse de fibre. Consumul acestora reduce riscul de boli cardiovasculare si cancer.

Proteinele: Majoritatea mancam mai multe proteine de cat avem nevoie. Atunci cand consumam proteine animale inevitabil consumam grasimi si colesterol. Serviti portii mici de carne slaba, peste si pasare. Folositi lactate degresate sau semidegresate. Incercati proteinele vegetale din fasole si cereale.

Vitaminele si Mineralele: Scopul dumneavoastra este si aici de 100% din fiecare pe zi. Nu va bazati pe un singur aliment sa le acopere pe toate. Folositi un asortiment de alimente sa va aduca scorul castigator.

 



Dr. Cristina Csiffo

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 47050 ori.



Cele mai importante alimente pentru imunitate

28 Noiembrie 2021

Sistemul imunitar este prima linie de aparare a organismului impotriva bolilor. El foloseste un sistem de celule si substante din corp pentru a lupta impotriva virusurilor, bacteriilor daunatoare si parazitilor. Un sistem imunitar mai puternic inseamna mai putine riscuri de a ne imbolnavi.

In acest video vreau sa iti prezint cateva alimente ce au stat la baza unor studii stiintifice si care nu ar trebui sa ne lipseasca din dieta, daca vrei sa te bucuri de o imunitate puternica!


Cum e mai bine sa mananci legumele - crude sau gatite?

22 Noiembrie 2021

Legumele sunt foarte sanatoase si ar trebui sa le includem in mesele zilnice. Desi cam toata lumea este de acord cu aceasta afirmatie, discutia poate continua cu dilema: Cum sunt mai hranitoare - crude sau gatite?

In acest clip voi raspunde la aceasta intrebare!


Aplicate de nutritie pentru copii

18 Noiembrie 2021

Aplicatia Akademia Kinderland este un program digital unic in Romania, ce sprijina eforturile parintilor de a-i ajuta pe cei mici sa deprinda obiceiuri sanatoase, in care copiii au posibilitatea de a invata si descoperi prin jocuri special create, importanta unei alimentatii sanatoase, cum sa se hraneasca corect si ce inseamna un stil de viata echilibrat.

Disponibila in App Store si Google Play, aplicatia poate fi descarcata GRATUIT, pe orice dispozitiv mobil. Totodata, cei mici o pot accesa si de pe un calculator, pe www.akademiakinderland.ro.

Aplicatia a fost conceputa de Asociatia pentru Responsabilitate Sociala PLAN B, impreuna cu Kaufland Romania.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

ALIMENTATIA IN COLECISTITA ALIMENTATIA IN COLECISTITA
Colecistitele cronice sunt inflamatii ale veziculei biliare care pot, in ...
SPANACUL SPANACUL
Aceasta planta legumicola este foarte vestita pentru continutul ridicat de ...


FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE FAST FOOD, AVANTAJE VS. DEZAVANTAJE
Stiu ca este o tema mult adusa in discutie in ...
ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE
Constipatia este o boala in care materiile fecale (scaunul) sunt ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 7 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii