Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE
ALIMENTATIA IN CONSTIPATIE
Constipatia este o boala in care materiile fecale (scaunul) sunt eliminate cu intarziere sau incomplet. In constipatie, scaunul are aspect uscat, fragmentat in forma de bile, eliminate cu greutate. Constipatia este de cele mai multe ori cronica, adica durabila si nedureroasa. O alimentatie nepotrivita poate da nastere constipatiei. In mod obisnuit, scaunul este format in mare parte din resturile alimentare neabsorbite in intestin.
Ele sunt adunate intr-o masa de materii fecale, care stimuleaza peretele intestinal in executarea miscarilor de evacuare. Aceste resturi mai servesc drept teren pentru dezvoltarea microbilor intestinali, care produc gaze si acizi de fermentatie ce stimuleaza si ele miscarile intestinale. In schimb o alimentatie formata din fainoase de calitate superioara, dulciuri, carne si branza, adica o alimentatie lipsita de legume si fructe si deci saraca in resturi vegetale, intarzie evacuarea. Constipatia poate fi datorita si slabirii puterii de evacuare a materiilor fecale.
Aceasta depinde de forta de contractie a muschilor abdominali care marind presiunea in interiorul abdomenului, determina evacuarea scaunului. Exista boli in care se produce slabirea fortei de contractie a acestor muschi. Asa se intampla in obezitate, sarcini repetate, slabire mare si brusca. In cazurile de constipatie obisnuita este indispensabila tratarea bolilor care slabesc puterea de contractie a muschilor abdominali, acolo unde exista. In marea majoritate a cazurilor insa, constipatia poate fi invinsa printr-o dietetica potrivita, care sa furnizeze intestinului suficiente resturi alimentare si sa favorizeze astfel evacuarea regulata si usoara.
In general, regimul in constipatia simpla va trebui sa cuprinda lichide reci in cantitate mare care sa excite peristaltismul (miscarile) intestinal, alimente bogate in celuloza (legume, fructe, legume uscate, paine neagra, fulgi de ovaz), care maresc bolul fecal si usureaza fermentatia producand acizi organici, dulciuri concentrate ca: miere, dulceata, gem si deasemenea lactoza care favorizeaza producerea fermentatiilor intestinale; o cantitate crescuta de grasimi pentru a excita secretia si excretia bilei si implicit contractiile intestinului; alimente bogate in vitamina B1, ca drojdie de bere si paine neagra.
Alimentele indicate in constipatia simpla sunt urmatoarele:
Bauturi: reci si indulcite, in special baute dimineata pe stomacul gol; suc de fructe, citronada, ceai de maces, lapte (daca se tolereaza), lapte batut si iaurt cu zahar.
Supe si ciorbe: supe reci de fructe, borsuri de zarzavat, de carne, de peste cu legume taiate in bucati mari sau ciorbe acrite cu zeama de varza murata.
Carne si mancaruri cu carne: carne de orice fel, grasa, gatita cu legume si sosuri, snitel, carne invelita in foaie de clatita.
Paine: graham (tarate), neagra (amidon si celuloza) cel putin 200 g pe zi.
Mezeluri: salam, toba, afumaturi.
Peste: peste gras, peste sarat, prajit, uneori afumat.
Oua: omleta, jumari, ochiuri sau oua in preparate
Branzeturi: fermentate, grase sau sarate.
Grasimi: de orice fel, slanina, untura, maioneza.
Zarzavaturi si legume: de orice fel, in special ca salate de cruditati, rase pe razatoare, fierte in ciorbe, borsuri, ca legume asortate, legume pane, cartofi sub orice forma, legume uscate (linte, mazare, fasole), consumate ca garnitura langa carne.
Fructe: crude, de orice fel, consumate cu coaja, dulci, bogate in zahar, mai ales fructe cu samburi, cirese, corcoduse, caise, prune, piersici, zmeura, fragi (se vor consuma fara restrictii la mese si intre mese, pe stomacul gol).
Fructe uscate: compot de fructe uscate, prune, curmale, stafide, fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, smochine).
Deserturi : inghetata, prajituri cu fructe, cu nuci, alune, foietaj, aluaturi dospite, aluaturi proaspete, clatite, gogosi, baclava, marmelada, dulceata, miere, compot din fructe fierte cu coaja.
Condimente : dupa gust, sare, mustar, hrean, otet, ceapa, muraturi, putin piper, drojdie de bere in supe, ciorbe, in sosuri, in pireuri sau in diverse creme (pentru aport foarte important de vitamina B1).
Alimentele contraindicate pentru bolnavii cu constipatie simpla sunt urmatoarele:
Bauturi: bauturi calde, cacao cu apa, ceai de menta, vin rosu, suc de afine, lapte daca are efect constipant (se va adauga lactoza)
Supe: de fainoase, in mod special cea de orez, supa de morcovi, bulion simplu de carne.
Carne: slaba, fripta sau fiarta in cantitati mari, piftie de carne slaba.
Branzeturi: cas, urda, nesarate, branza de vaci proaspata.
Paine: alba, prajita.
Fainoase: budinca din orez, din gris, din macaroane, preparate cu carne fiarta, cu telemea desarata si cu grasime putina (budincile uscate de fainoase).
Legume: pireu de morcov, sufleu de morcov cu branza
Fructe: pireu de gutui, gutui coapte, sucuri de afine.
Deserturi: ciocolata, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolata, de ceai rusesc, de vin rosu (contin tanin cu efect constipant), peltea de gutui, aluaturi uscate cu putina grasime, budinci dulci uscate, din gris sau alte paste fainoase.
Dr. Roxana Popescu

Acest articol a fost vizualizat de 225334 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Buna ziua numele meu este Nicusor Rosu si ma confrunt cu constipatia,se poate sa discut cu dumneavoastra la telefon va multumesc anticipat?!!
sunt din constanta unde sa ma duc ce sa fac nu pot sa fac simt o unflatura in anus si nu imi da voie am luat dulcolax si nu pot degeaba un cabinet medical in constanta unde gasesc vreau utgent mie frica sa nu dau in alceva nu vreau operatie
buna ziua doamna doctor nustiu ce sa fac am luat pastile dulcolax si degeaba nu poasa fac cred ca sunt constipata rau de tot nustiu ce sa fac ajutatima merg si la munca degeaba nu pot

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii