Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON
CORP ACTIV PENTRU O MINTE ACTIVA
CSID - Renuntati la vicii
TOPUL CELOR 10 ALIMENTE CARE NE APARA DE RACEALA
Dr. Sorin Nae (chirurgie plastica)


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole TATA SI FIICA, O RELATIE NEGLIJATA
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE
OBEZITATEA SI SARCINA
CSID - Un mic dejun sanatos va poate scapa de kilogramele in plus
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE

CUM SA CITIM CORECT ETICHETELE ALIMENTARE


CUM_SA_CITIM_CORECT__38905.jpgIn prezent este mult mai simplu sa mancam sanatos. Acest lucru se datoreaza si faptului ca majoritatea produselor sunt obligatoriu dotate cu etichete pe care gasim lista ingredientelor si a valorilor nutritive.

De ce sa citim eticheta?

Citirea etichetei ne ajuta in alegerea unor alimente care alcatuiesc o dieta sanatoasa. Adoptarea unei diete sanatoase ne poate ajuta in contracararea factorilor de risc care ne predispun la anumite boli. De exemplu prea multe grasimi saturate si colesterol pot duce la cresterea colesterolului (un factor de risc in bolile cardiovasculare). Prea mult sodiu poate provoca hipertensiune arteriala (factor de risc in atacul de cord si accidentul vascular cerebral).

Nu exista un aliment minune, care sa va faca sanatos de unul singur. Pe langa o dieta sanatoasa, fiti activi, nu fumati si fiti atenti la greutatea dumneavoastra corporala!

Putem sa ne bazam pe eticheta

Cand vedem pe eticheta cuvinte cheie care fac afirmatii in legatura cu sanatatea putem verifica comparand cu ceea ce ne este spus despre continut. Nu trebuie sa ne lasam sedusi de logouri colorate si cuvinte savante, trebuie sa verificam.

Astfel:

- Fara Grasime inseamna 0,5 sau mai putine grame de grasimi pe portie.

- Light / semidegresat / sarac in grasimi nu trebuie sa depaseasca 1,5 % grasime

- Mentiunea de fara colesterol admite maxim 2 mg de colesterol si 2 grame sau mai putin de grasimi saturate de portie.

Pentru a preveni:

- bolile cardiace - alimentul trebuie sa fie sarac in grasimi, grasimi saturate si colesterol;

- hipertensiune arteriala - alimentul trebuie sa aiba un continut scazut de sodiu. In general in aceste cazuri specialistii recomanda multe fructe si legume, si produse cu continut scazut de grasimi saturate si nesaturate, colesterol si care contin cel putin 0,6 g fibre de portie.

Casuta cu Informatiile nutritive

Aceste casute difera de la produs la produs, dar urmatoarele reguli sunt aplicabile in general atunci cand ne alegem cumparaturile de pe raft.

Portia: in cazul in care se mentioneaza portia recomandata, calculati valorile nutritive si caloriile in functie de cate portii consumati. De exemplu daca consumati doua porti atunci dublati toate datele nutritive si calorice.

Caloriile: Daca aveti probleme cu greutatea puteti reduce din consumul de calorii. Necesarul zilnic de calorii al unei femei sanatoase si active este de 2200 calorii, iar al unui barbat sanatos activ este de 2900 calorii.

Valorile necesare zilnic: Chiar daca aveti impresia ca va innecati in cifre nu ezitati sa va folositi, atunci cand apar, de valorile zilnice recomandate. Acestea au valori corespunzatoare necesarului zilnic al unei persoane care consuma intre 2000 si 2500 de calorii. In cazul grasimilor, grasimilor saturate si a colesterolului scopul dumneavoastra este sa aveti un procentaj cat mai mic. In cazul carbohidratilor, fibrelor, vitaminelor si mineralelor, telul dumneavoastra este de a respecta 100% necesarul zilnic.

Grasimea: Tintiti spre valori scazute. Majoritatea populatiei ar trebui sa reduca consumul de grasimi. Prea multe grasimi pot duce la boli de inima si cancer. Incercati sa limitati caloriile provenite din grasimi. Conteaza si numarul caloriilor dar si provenienta lor.

Grasimile saturate: Ele nu sunt un nou tip de grasimi ci sunt incluse in valoarea totala de grasimi, de multe ori aparand mentiunea "grasimi din care grasimi saturate". Este mentionat si separat deoarece este un jucator cheie in cresterea colesterolului si marirea riscului de hipertensiune. Consumati cat mai putine!

Colesterolul: Prea mult colesterol poate duce la boli cardiovasculare. Impuneti-va sa consumati mai putin de 300 de mg zilnic.

Sodiul: Este termenul care indica cantitatea de sare al produsului. Mentineti cantitatea zilnica de sare consumata intre 2.400-3.000 mg sau mai putin.

Carbohidratii: Cand reducem cantitatea de grasime consumata putem mari cantitatea de carbohidrati. Acestia se gasesc in cereale, cartofi, fructe si legume. Consumati-le des, disociat de grasimi si zaharuri si va vor oferi nutrienti si energie fara sa ingrase.

Fibrele: Fructele, legumele (de preferinta crude, si cand este posibil cu coaja), alimentele care contin cereale integrale, fasolea si mazarea sunt surse de fibre. Consumul acestora reduce riscul de boli cardiovasculare si cancer.

Proteinele: Majoritatea mancam mai multe proteine de cat avem nevoie. Atunci cand consumam proteine animale inevitabil consumam grasimi si colesterol. Serviti portii mici de carne slaba, peste si pasare. Folositi lactate degresate sau semidegresate. Incercati proteinele vegetale din fasole si cereale.

Vitaminele si Mineralele: Scopul dumneavoastra este si aici de 100% din fiecare pe zi. Nu va bazati pe un singur aliment sa le acopere pe toate. Folositi un asortiment de alimente sa va aduca scorul castigator.

 



Dr. Cristina Csiffo


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 57969 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI CIOCOLATA NEAGRA, BOGATA IN ANTIOXIDANTI
Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...
FA O CURA CU SEMINTE DE IN FA O CURA CU SEMINTE DE IN
Poate nu te-ai gandit sa faci o cura cu seminte ...


REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU REMEDII NATURALE PENTRU REDUCEREA COLESTEROLULUI RAU
Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...
VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 4 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii