Sunteti aici :: Nutritie » CUM MANCAM SANATOS IN ORAS
CUM MANCAM SANATOS IN ORAS
Mai intai ar trebui sa definim acest mancat in oras. Aici intra mancatul la restaurante, bistrouri si alte amplasamente de specialitate, petrecerile unde se serveste mancare chiar si pranzul de la servici comandat la firme de catering. Deci toate aceste mese care nu sunt gatite de noi si implicit nu putem controla ceea ce vor contine preparatele.
In primul rand trebuie sa avem grija unde hotaram sa luam masa. Sunt absolut de evitat localurile cu meniuri viu colorate cu poze care arata felurile disponibile, astfel evitam sa mancam cu ochii si sa comandam prea mult, exceptie fac restaurantele cu specific culinar exotic cand pozele au rol explicativ. In aceeasi categorie de evitat sunt localurile cu meniuri si reclame care incep cu extra, giant, big, mega, maxi, acestea ne garanteaza portii mult prea mari cu surplus de calorii. Evitati fast food-urile, sortimentele de aici sunt bogate in grasimi hidrogenate, sodiu, si zaharuri intr-o combinatie nereusita care ne potolesc foamea pentru timp scurt si nu ne aduc aportul necesar de nutrienti, vitamine si minerale. Atunci cand mergem in excursii, concedii este de preferat sa alegem sejururi care nu sunt all inclusive. Cantitatea mare de mancare pusa la dispozitie ne face sa mancam mai mult de cat avem nevoie, tentatia de a gusta din fiecare este prea mare iar mirajul ca am luat cate putin din fiecare sortiment, ne face sa uitam ca totalul este mult prea mare.
Deci acum ca am ales restarantul potrivit trebuie sa hotaram ce comandam. In primul rand sa incepem cu un gest care ar parea ciudat mai ales in tara noastra, sa rugam chelnerul sa ia painea de pe masa. Daca suntem absolut dependenti de ea alegem un sortiment din faina integrala si ne limitam la o felie. Este de preferat sa incepem cu o salata de legume. Fibrele continute in aceasta se vor expanda in stomac iar senzatia de satietate va veni mai repede iar in continuare ele vor asigura un tranzit intestinal bun. La felul principal este bine sa ne alegem mai intai garnitura care sa contina legume la gratar, sau innabusite fara prajeli si sosuri concentrate, apoi putem sa alegem carnea. Se recomanda consumul de carne de pasare, peste, capra sau vanat preparata la gratar, gril sau aburi. Desi gustoasa carnea de porc, vita si oaie contine pe langa proteinele si mineralele bune grasime si anumite toxine. Daca totusi ocazional le consumam este bine sa alegem carnea slaba si preparata pe gratar, gril sau la aburi. Daca nu suntem siguri de marimea portiilor putem sa cerem o portie la doua persoane. De majoritatea datilor aceasta este suficienta pentru doi. Desertul ar fi bine sa fie consumat la o distanta de 20- 30 de minute dupa ce am terminat masa principala. Este recomandat sa fie o salata de fructe proaspete fara topinguri, serbeturi de fructe preparate fara indulcitori. Ca si bautura apa plata cu sau fara lamaie nu trebuie sa lipseasca de la masa. Inlocuiti sucurile carbogazoase fie cu apa fie cu un ceai neindulcit, deoarece ele nu va hidrateaza si nu fac decat sa va baloneze, si sa mareasca cantitatea de substante care trebuie eliminate din organism. In plus de multe ori contin zahar, aditivi si accentueaza senzatia de sete. Daca alegeti sa beti bauturi alcoolice eviteti berea bogat calorica, si lichiorurile de asemenea bogate in zaharuri. Un pahar de vin asortat mancarii este acceptabil.
Si pentru ca suntem in plin sezon de nunti iata si cateva sfaturi pentru a manca fara sa va ingrasati si fara sa ofensati gazda. Mergeti mancati la eveniment. Postul de dinainte in ideea ca va fi destul si mult si trebuie sa profiti nu este o atitudine buna. Din asortimentul bogat de aperitive ocoliti prajelile si maionezele, ciuguliti din branzeturi, este liber la legume si fructe si nu va sfiiti sa mancati frunza decorativa de salata si de patrunjel. Din felurile urmatoare alegeti carnea preparata la gratar de preferinta pasare sau pui cu garnituri de legume evitand cartofii. Daca garnitura nu este potrivita renuntati la ea in favoare salatei. Nu exagerati cu bauturile alcoolice si folositi regulile mentionate mai sus in alegerea lor. Si aici evitati bauturile carbogazoase. Adaugati multa apa si profitati de dans pentru a consuma caloriile ingerate.
Sa recapitulam deci: fara paine, fara prajeli, multe legume si fructe iar apa din abundenta. Cu siguranta veti avea rezultate bune simtindu-va si bine.
Dr. Cristina Csiffo

Acest articol a fost vizualizat de 45983 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii