Sunteti aici :: Nutritie » PLANTELE DE SEZON - BENEFICII ASUPRA SANATATII
PLANTELE DE SEZON - BENEFICII ASUPRA SANATATII
Primavara, iti poti asigura aportul necesar de vitamine si minerale consumand plante de sezon. Urzicile, spanacul, leurda si lobada sunt cateva dintre plantele care te ajuta sa fii sanatos. De asemenea, daca mananci preparate realizate din aceste plante, nu numai ca te hranesti sanatos, dar te si mentii in forma. In cele ce urmeaza, iti voi prezenta pe larg care sunt proprietati si beneficiile acestor plante.
Urzicile, recomandate pentru detoxifierea organismului
Pe langa faptul ca este un aliment hranitor, urzica este cunoscuta ca fiind si o planta medicinala. Urzicile sunt raspandite pe aproape tot globul, cu exceptia regiunii arctice si a centrului si sudului Africii. Ele se culeg doar din zonele nepoluate, mai exact din zone in care pamantul nu contine substante daunatoare. Spre exemplu, urzicile care cresc pe marginea drumului sau pe langa case pot contine plumb, motiv pentru care este recomandat sa le culegi din zone sigure.
Urzicile sunt recomandate pentru detoxifierea organismului deoarece contin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu), substante proteice, acid folic si acid pantoteic.
Beneficiile urzicilor:
- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul, inlaturand astfel starile de anemie
- Ajuta la digestie si la secretia bilei
- Combate tusea si fluidifica secretiile bronhice, favorizand astfel eliminarea lor prin expectoratie
- Scade glucoza din sange
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali
- Combate matreata si hraneste radacina firului de par
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile
Spanacul reduce riscul aparitiei cancerului ovarian
Spanacul a fost consumat pentru prima oara in secolul al VII-lea de catre chinezi. Europenii l-au descoperit ceva mai tarziu, insa de cand s-a raspandit pe majoritatea continentelor, spanacul este folosit atat ca aliment, cat si ca medicament. Aceasta planta este plina de antioxidanti, vitamine si minerale. Spanacul contine numerosi nutrienti: vitamina C, fier, beta-caroten, calciu. De asemenea, spanacul este o excelenta sursa de fibre insolubile, despre care se afirma ca sunt benefice inimii. Planta are si un continut bogat de vitamina K- benefica pentru oase deoarece are rolul de a normalize circulatia sangelui si de a transporta calciul la oase.
Mai mult de atat, este important de stiut ca spanacul reduce riscul aparitiei cancerului ovarian. Un flavonoid descoperit in spanac si in unele soiuri de varza reduce cu 40% aparitia acestei boli.
Beneficiile spanacului:
- Previne constipatia
- Lupta impotriva anemiei
- Previne afectiunile cronice, care duc la secretia excesiva de acid in organism
- Previne si trateaza orbirea pe timpul noptii
- Trateaza afectiunile dentare, in special sangerarea gingiilor
- Protejeaza organismul de simptomele osteoporozei, afectiunilor la inima, artritei, aterosclerozei si astmului
- Stabilizeaza nivelul glicemiei si previne eventualele oscilatii
Leurda neutralizeaza radicalii liberi
Leurda are mirosul intepator asemanator usturoiului, motiv pentru care este cunoscuta si sub denumierea de "usturoiul salbatic". Pentru persoanele care nu pot consuma usturoi, leurda este o alternativa mai buna, insa in cazul in care ai stomacul sau colonul foarte sensibil poate provoca stari de jena sau mici crampe.
Aceasta planta este bogata in adenozina, o substanta care determina scaderea colesterolului "rau". Mai mult de atat, leurda, consumata in mod regulat, creste apetitul si imunitarea organismului, fiind eficienta si in tratarea asteniei de primavara.
Beneficiile leurdei:
- Neutralizeaza radicalii liberi
- Mentine elasticitatea vaselor de sange
- Regleaza tensiunea arteriala
- Amelioreaza insuficienta respiratorie provocata de tuse
- Este un foarte bun antiseptic stomacal si pulmonar
- Ajuta la imbunatatirea memoriei
- Trateaza eficient insomnia
- Ajuta la combaterea eczemelor
- Este eficienta in tratarea reumatismului
Loboda incetineste procesul de imbatranire
Loboda contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale, pigmenti clorofilieni si carotenoizi. De asemenea, ea mai contine vitamina K si vitamina C, cat si fier. Pe langa faptul ca este un ingredient gustos si usor, loboda ofera organismului numeroase beneficii:
- Are efect mineralizand si vitaminizant, prevenind si inlaturand astfel astenia de primvara
- Are actiune diuretica, laxativa si emolienta
- Detoxifiaza organismul
- Incetineste procesul de imbatranire, favorizand regenerarea celulara datorita pigmentilor si vitaminei C care se regasesc in compozitia plantei
- Este indicata si in curele de slabire datorita efectului diuretic pe care il are
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 46992 ori.
Ce mananci ca sa previi osteoporoza
26 Septembrie 2023Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii