Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SA II SPUI SAU NU CA ESTE BOLNAV?
RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA
Aplecari laterale
Creatina
Fluturari la aparatul Pec Deck


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CE TE DEPRIMA?
GRASIMI CARE TE AJUTA SA SLABESTI
IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
FITNESS IN FUNCTIE DE VARSTA
CONCURSUL DA JOS BURTA, editia 2005
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CEAIURI VERSUS MEDICAMENTE

CEAIURI VERSUS MEDICAMENTE


CEAIURI_VERSUS_MEDIC_79034.jpgAs putea incepe acest articol cu o abordare mai "pretentioasa", spunand ca traim intr-o societate ultra-tehnologizata, cu semeni care se concentreaza la bunastarea proprie si intr-o masura din ce in ce mai mica la binele celor din jur, in care cliseul "timpul inseamna bani" se mananca pe paine din frageda pruncie. As putea face apoi un salt in domeniul sanatatii; in acest mediu creionat anterior, orice boala este considerata un semn al slabiciunii si un pericol in atingerea scopurilor, trebuind, drept urmare, indepartata cat mai repede si mai eficient posibil. Solutia "moderna": tratamentul medicamentos. Ai o durere suparatoare de cap sau masea? Antinevralgic scrie pe tine. Suferi de tulburari digestive? Medicamentele te asteapta fericite pe rafturile farmaciilor, gata sa fie luate acasa si infulecate. Poate te necajeste o amigdalita? Antibiotic, pastile pentru prevenirea ciupercilor provocate de antibiotic, pastile pentru protejarea stomacului de efectele antibioticului. Iata un lant al slabiciunilor provocat de medicamente, si exemplele, evident, nu se opresc aici. In majoritatea cazurilor, ficatul este cel care se resimte cel mai puternic, dar nu trebuie neglijate nici efectele asupra florei intestinale sau asupra altor organe interne.

Nu doresc sa te intarat impotriva tratamentelor clasice cu medicamente, cu siguranta majoritatea isi merita toti banii, dar nici abuzul de medicamente nu este solutia. In plus, au fost suficiente medicamente retrase de pe piata, interzise sau disponibile doar pe baza de reteta si sub supravegherea stricta a medicului, din cauza unor studii mai aprofundate asupra efectelor nu tocmai benefice pe care le aveau asupra sanatatii.

Poate o privire mai de ansamblu asupra starii tale generale de sanatate te-ar putea face sa te apleci si asupra unor mijloace mai traditionale si mai naturiste de tratare a diverselor afectiuni. De ce nu, chiar de prevenire a lor. Este vorba, cum probabil ti-ai dat seama pana acum, de folosirea plantelor medicinale, sub toate formele lor: ceaiuri, decocturi, tincturi si altele. Evident, daca suferi de afectiuni grave, primordial este tratamentul medicamentos prescris de doctor, dar mai mult ca sigur iti sunt permise niste tratamente alternative. Iata cateva sugestii in acest sens:

Dureri de cap, epuizare

Cauzele durerilor de cap sau ale migrenelor sunt multiple, nu o sa insist aici asupra lor. Primul pas al unui tratament pe cale naturala, care nu include vesnicele analgezice care obosesc ficatul si au efecte nefaste asupra rinichilor, ar fi aerisirea, daca se poate, a mediului in care va aflati, umezirea aerului din camera (un banal prosop inmuiat in apa pus pe un calorifer sau pe o soba ar trebui sa fie eficient); pasul doi ar fi o mini-izolare de zgomote si ganduri apasatoare - aici intervenind aportul fiecaruia. Ca si remedii naturiste, se recomanda frectii ale tamplelor cu uleiuri de lavanda, rozmarin - in cazul durerilor mai usoare. In materie de ceaiuri, se pot mentiona: musetelul, cu binecunoscute efecte antiinflamatorii, antiseptice, analgezice, antispastice, antialergice, sudorifice, emoilente, anestezice locale, cicatrizante si nu numai. Galbenelele sunt recomandate de asemenea impotriva cefaleei: se face o infuzie din 50 g de flori zdrobite cu 25 de grame de flori de vasc, iasomie alba si radacini de urzica; se adauga jumatate de lingura din acest amestec intr-un termos si se toarna doua cani de apa fierbinte; se acopera termosul si se lasa asa timp de aproape o ora; se bea din infuzie de trei ori pe zi, o jumatate de cana, intre mese, timp de patru saptamani.
Alta planta cu efect calmant bun, in special de combatere a oboselii este sunatoarea. Ceaiul de sunatoare, indulcit eventual cu miere la care se adauga suc de lamaie din plin se presupune ca ar combate stresul, relaxandu-te si facandu-te sa te simti mult mai bine dupa o zi chinuitoare la munca. Se mai recomanda infuziile de ciubotica cucului cu efecte deosebite in durerile de cap pe baza nervoasa si in migrene, infuzie de roinita - recomandata in tratarea migrenelor (cura de minim 3 saptamani), infuzie de urzica, coada soricelului, pelin - poate unul dintre ceaiurile cel mai greu de inghitit, si la propriu, si la figurat (benefic pentru durerile de cap deasupra ochilor si la nivelul fruntii; ceaiul se bea cu inghitituri mici de-a lungul zilei si nu se depasesc 3 saptamani de tratament)

Tulburari digestive

Daca suferi de balonari, crampe sau constipatie, o cana din ceaiul potrivit ar putea fi solutia la problemele tale, lasand putin la o parte pastilutele care apar din 5 in 5 minute in reclame la televizor, mai ales in perioada sarbatorilor, cand lumea se infrupta din plin din mancare nesanatoasa. Menta (cu rolul de a intari scaunul, atunci cand este nevoie) si musetelul (arsuri, balonari sau dureri de stomac) sunt doar doua dintre ceaiurile de pe o lista lunga de asemenea plante cu efecte benefice in problemele digestive: nucsoara, cuisoarele (stimuleaza pofta de mancare si ajuta digestia, actioneaza contra vomei, colicilor, sughitului), chimenul (cu efect antiinflamator - recomandat pentru arsuri la stomac), ghimbirul (antibalonare, antivomitiv) si scortisoara (are capacitatea de a regla nivelul de zahar din sange, scapandu-te de senzatia de foame, potrivit cercetatorilor americani). Toate acestea pot fi adaugate alimentelor, datorita gustului lor bun, sau pot fi transformate in ceaiuri.


Raceala si gripa

Intotdeauna este mai bine sa previi decat sa tratezi. Daca simti ca te paste o raceala, nu sta pe ganduri si inainte sa te indopi cu medicamente pe baza de ibuprofen (care cresc riscul de a suferi un infarct), da o fuga la magazinul de naturiste si aprovizioneaza-te cu cateva plante: tei (cu lamaie si indulcit cu miere), busuioc, menta, macese, ciubotica cucului (stari febrile asociate cu tusea, efect de decongestionare si eliberare a cailor respiratorii), coacaze, coada soricelului. Cimbrul si cimbrisorul sunt doua plante extrem de benefice in cazul racelii si gripei. Thimolul, substanta activa continuta de cimbrisor, actioneaza ca un antiseptic natural, fiind de ajutor impotriva virusilor. Ceaiul de cimbrisor, chiar daca nu e pe placul oricui la gust, e recomandat pentru efectele pozitive in tratarea si chiar prevenirea tusei suparatoare; la fel actioneaza si ceaiul de patlagina, rozmarin sau infuziile din muguri de pin. Traditionalul sirop de brad care poate se mai gaseste si in camara ta este un alt remediu bun impotriva combaterii tusei.

Ceaiuri pentru afectiunile aparatului genital feminin

Neplaceri precum candidoza, iritatii vulvare, inflamatii vaginale, secretii anormale, dureri, sangerari isi fac, vrand-nevrand, aparitia. Cum poti sa scapi de ele intr-un mod naturist?

Impotriva scurgerilor vaginale se fac spalaturi vaginale si bai de sezut cu infuzie si macerat de coada soricelului. (infuzie din doua lingurite cu varf de planta maruntita in 500 ml de apa clocotita; pentru baia de sezut, se lasa la macerat 100 g de planta intreaga, uscata, in patru litri de apa rece; lichidul incalzit se toarna in apa din cada, care trebuie sa treaca de zona rinichilor; se sta timp de 20 de minute).

Pentru tratamentul candidozei se recomanda: 100 de grame de unt de cacao amestecat cu cinci lingurite de polen, propolis liofilizat si laptisor de matca; amestecul incalzit se toarna in capacele de plastic si se introduc in frigider, rezultand niste ovule de genul celor din farmacii. La acest tratament se recomanda si spalaturile vaginale cu ceai de galbenele (doua linguri de planta la 1 l de apa clocotita).

In tratamentul metroanexitei - candidoza, dureri de ovare si menstruatie neregulata, dureri de cap - se recomanda bai din plante ce se efectueaza atat seara cat si dimineata. Intr-o zi baia poate fi cu infuzie de coada soricelului, in urmatoarea zi, acelasi tratament se poate face cu galbenele.

Daca ai menstruatii abundente si neregulate, urzica iti poate fi de ajutor, datorita continutului sau de vitamina K cu efect de stopare a hemoragiilor.

Ceaiuri pentru purificarea organismului

Daca vrei sa alungi oboseala cauzata de substantele toxice aflate in alimentele consumate, poti sa recurgi la faimosul ceai verde, bogat in antioxidanti (vitaminele C şi E) si recunoscut pentru proprietatile sale diuretice, detoxifiante, tonifiante si de ardere a grasimilor.

Urzica are efect depurativ, revigorand intregul organism. Alte ceaiuri cu roluri asemanatoare sunt cele de trei frati patati - cu efecte benefice si in cazul urticariilor, eczemelor si furunculozelor - ciulinul laptelui - detoxifierea ficatului (contine silimarina), musetelul si socul (elimina toxinele si ajuta la scaderea in greutate). Coada calului elimina toxinele din sange si are o actiune antimicrobiana, iar papadia are efect depurativ, sudorific si diuretic.
Aceasta este cu siguranta doar o mica parte a afectiunilor care ar putea fi ameliorate cu ajutorul ceaiurilor si infuziilor din plante naturale, tine doar de tine daca esti dispus sa le dai o sansa si sa le incerci pe propria piele.



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(9 Februarie 2010 21:09) Bogdan Ana Maria a spus

Sunt de mare ajutor ceaiurile...numai k in ziua de astazi sunt utilizate mai degraba medicamentele deoarece acestea au efecte imediate.

(7 Februarie 2010 15:55) luli a spus

Nu sunt impotriva ceaiurilor insa nu le-a testat nimeni efectele adverse. Stim ca ajuta, de ex la tuse insa nu stie nimeni daca au si efecte adverse, daca interactioneaza cu alte substante pe care le luam ,etc. Faptul ca sunt naturale nu inseamna neaparat ca fac doar bine.

(7 Februarie 2010 12:43) Iulia Adiana a spus

foarte interesant articol :)







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii