Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam OBEZ, DAR SANATOS
IDEI PRACTICE PENTRU ABORDAREA OBEZITATII INFANTILE
TRX SUSPENSION TRAINING, INOVATIE IN FITNESSUL ROMANESC
SLABESTE NUMARAND CALORII
CE SA MANANCI LA PRANZ PENTRU A SLABI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole NUTRITIE INTELIGENTA
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
CELE 10 MITURI ALE CANCERULUI DE SAN
CELE MAI SANATOASE 10 BUCATARII ETNICE
PSIHOLOGIA MANCARII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum te refaci rapid dupa efort? Fierbinte
Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE

CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE


"Daca vrei sa iti dezvolti masa musculara trebuie sa ai un regim alimentar bogat in alimente precum laptele, carnea, ouale, orezul, care sunt surse bogate in proteine de calitate"... ei bine, cred ca am tocit tastatura de cate ori am scris aceasta fraza.As vrea sa va prezint succint criteriile folosite de nutritionisti pentru a clasifica diversele surse de proteine in functie de valoarea lor nutritiva.Nu este o noutate pentru nimeni ca unele surse de proteine sunt mai valoroase decat altele, acest lucru reflectandu-se si in pretul alimentelor sau al suplimentelor nutritive.

VALOAREA BIOLOGICA (B.V.) reprezinta procentul de proteina absorbita care este retinuta in organism in scopul utilizarii ei pentru formare de noi tesuturi. Scorul 100 a fost atribuit in trecut proteinelor din ou, crezandu-se ca acestea au cea mai mare valoare biologica. In prezent, proteinele din zer (adica din acea fractiune a laptelui care ramane dupa coagulare, ca in cazul fabricarii branzeturilor) sunt considerate cele mai valoroase, atribuindu-li-se un scor de 104, datorita structurii lor speciale si compozitiei in aminoacizi.

RAPORTUL EFICIENTEI PROTEINELOR (R.E.P.) reprezinta cresterea greutatii corporale impartita la greutatea proteinelor consumate (cu alte cuvinte, crestere raportata la consum).

UTILIZAREA NETA A PROTEINELOR (U.P.N.) este procentul dintr-o cantitate de proteine ingerate, care este retinut in organism (adica acea fractiune din proteinele pe care le mancam, ce ramane in organism).

SCORUL AMINOACIDIC (S.A.A.) are la baza necesitatile de aminoacizi ale oamenilor. Un scor de 1 indica faptul ca proteina respectiva acopera toate necesitatile organismului in ceea ce priveste aportul de aminoacizi (in concordanta cu normele stabilite de OMS)

In continuare va prezint un tabel cu principalele surse de proteine utilizate in alimentatie.

Nu trebuie sa uitati ca proteinele, indiferent de sursa din care provin, daca nu sunt asociate cu un aport optim de carbohidrati nu pot fi folosite la parametrii optimi. Un studiu efectuat la Universitatea din Texas si publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise (33:2000) a subliniat valoarea utilizarii unei combinatii de carbohidrati si proteine in procesul de refacere dupa efort. Astfel, au fost comparate probele de tesut muscular recoltate la trei grupuri de culturisti care au pedalat timp de 2 ore pe bicicleta stationara, apoi unul din grupuri a consumat o bautura ce continea carbohidrati (53 g) si proteine (14 g), al doilea grup a consumat o bautura doar cu carbohidarti, iar al treilea grup o bautura doar cu proteine. Cercetatorii au constatat ca sportivii care au consumat bautura ce continea amestecul de carbohidrati si proteine au inregistrat un nivel de 128% in ceea ce priveste refacerea depozitelor de glicogen, in comparatie cu celelalte grupuri.Nu mai este pentru nimeni un secret ca utilizarea unei surse de proteine cu valoare superioara in combinatie cu carbohidrati reprezinta o premiza a succesului in culturism.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 61347 ori.



Cum te refaci rapid dupa efort?

26 Aprilie 2024

Indiferent de sportul practicat, refacerea dupa efort este un element care nu ar trebui sa lipseasca din rutina post-antrenament si post-competitie.

Exista numeroase modalitati de refacere mai rapida a organismului dupa o activitate fizica solicitanta, de la simplul masaj pana la folosirea unor tehnologii de ultima generatie, care accelereaza procesele de reparare musculara.

Iata cateva metode eficiente de refacere, disponibile si la Centrul Superfit!


Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Articole din aceeasi categorie

L-CARNITINA
L-Carnitina este astazi unul dintre cele mai populare suplimente nutritive, ...
CALCIUL - O NECESITATE ZILNICA
In ultima vreme tot mai multi oameni devin foarte interesati ...


ASPARATMUL - PRO SAU CONTRA
Daca ai curiozitatea sa cauti pe Internet informatii despre aspartam, ...
MITUL APEI DISTILATE
In jurul subiectului "apa distilata - utilizare in culturism" au ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 11 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii