Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PIZZA
ANTIDOTURI PENTRU CALORIILE LICHIDE CARE ITI PERICLITEAZA SILUETA
PRAJITURA CU DOVLEAC (fara gluten)
AI INCERCA SA FACI BUNGEE JUMPING?
Dragos Luscan


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ALTERNATIVE DULCI LA ZAHARUL ALB
Stretching - coapse - exercitii set 3
VIRUSUL OBEZITATII
Cafeaua si performanta sportiva
ECHILIBRUL ENERGETIC - SECRETUL CONTROLARII GREUTATII
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » ALIMENTE DE PROTECTIE

ALIMENTE DE PROTECTIE


Alimentele de protectie contin o serie de principii nutritive active, care prin caracterul profilactic caracterizeaza spiritul nou al medicinii, acela de a preveni boala, nu numai de a o trata. Departe de a fi un om bolnav, culturistul este insa o persoana al carui organism este supus la un stres continuu, in consecinta necesitatea introducerii in dieta a unor alimente cu proprietati protectoare apare ca fiind evidenta.

Prin continutul ridicat in vitamine, unele alimente de protectie (germeni de grau si porumb, cereale germinate, drojdie de bere, produse din catina si macese) pot reprezenta o sursa importanta in aceste substante nutritive, cunoscand si faptul ca vitaminele naturale sunt mai eficiente decat cele de sinteza. Bogatia in substante biologic active determina un efect de protectie cu actiune benefica la nivel celular. Ele maresc imunitatea naturala a organismului si au efecte fortifiante.

Pestele oceanic

Numeroase studii epidemiologice au evidentiat incidenta mica a patologiei cardiovasculare la populatiile consumatoare de peste oceanic. S-a stabilit ca aceasta actiune se datoreaza acizilor grasi polinesaturati din seria n-8, in special acizilor eicosopentaenoic si docosahexaenoic. Administrarea uleiului de peste la bolnavii cu hipertrigliceridemie determina o diminuare a continutului in colesterol, de trigliceride, si a lipoproteinelor cu densitate foarte mica. Acizii grasi polinesaturati au un rol important in imunitate, ei participand la secretia de anticorpi de catre celulele splenice. Totodata ei au proprietati antiinflamatorii inhiband calea 5-lipoxigenazei in neutrofile si monocite. De asemenea inhiba leucotrienele B4, care mediaza functiile neutrofilelor. Ca urmare, aderenta neutrofilelor scade, fiind atenuate agregabilitatea plachetara sanguina si agresivitatea bolilor autoimune.

Grasimile de peste exercita un efect de protectie a organismului fata de diferiti promotori cancerigeni, micsoreaza viteza de dezvoltare a transplantului de cancer mamar, reduce numarul si marimea tumorilor mamare.

Consumul de peste este corelat cu o incidenta mai redusa a cancerului mamar la eschimosii din Groenlanda, cu toate ca acestia consuma o cantitate mare de lipide (70% din ratia calorica) care sunt insa constituite, in cea mai mare parte, din grasimea de peste a unor animale marine, bogate in acizi grasi polinesaturati.

Determinarile de acizi grasi polinesaturati din seria n-3 in diferite specii de peste au stabilit ca cea mai mare cantitate se gaseste in pestele oceanic, medie in speciile marine si mica in pestele de apa dulce. Ca urmare produsele din peste oceanic asigura protectia in afectiuni cardiovasculare, autoimune si neoplasm.

Produse din germeni de cereale

In urma fabricarii fainii de grau si porumb rezulta ca produse secundare germenii respectivi, care constituie adevarate concentrate proteice si polivitamine naturale. Proteinele din germeni sunt bine echilibrate in aminoacizi esentiali, fiind net superioare proteinelor din endosperm. Ele se pot utiliza pentru compensarea deficitului acestora in lizina si metionina. Uleiul din germeni este foarte bogat in acid linoleic cu implicatii biochimice deosebit de importante la om, in legatura cu transportul lipidelor si in special al colesterolului (efect hipolipidemic si hipocolesterolemiant), in fiziologia pielii si a organelor de reproducere, precum si in sinteza endogena de prostaglandine, compusi care controleaza functiile unui mare numar de alti hormoni, activitatea enzimelor din metabolismul lipidic, a ritmului cardiac, a presiunii sanguine, a mobilizarii acizilor grasi din tesuturi, a functionarii sistemului vascular, cardiac, muscular, neted si a cortexului cerebral. Germenii de cereale sunt foarte bogati in vitamina E, care are efecte benefice in numeroase patologii, fiind considerata "o vitamina in cautarea unei patologii".

Faptul ca vitamina E este insotita de o serie de antioxidanti si de complexul de vitamine B ii mareste eficienta nutritionala si terapeutica. Fainurile obtinute din germenii de grau si porumb sunt considerate ca fiind produse de protectie complexe datorita continutului in aminoacizi esentiali, lipide biologic active si prezentei complexului vitaminic. In felul acesta se explica rezultatele bune obtinute in observatiile clinice, in afectiuni foarte diverse: cardiovasculare, digestive, diabet etc.

Drojdia de bere ca produs de protectie

Drojdiile au un continut ridicat de proteine, sunt o sursa bogata de vitamine din grupul B, ergosterol si alte substante biologic active. Cercetarile complexe efectuate in ultimii ani au justificat introducerea unor diete care contin produse din drojdie prin diverse tratamente, sau chiar drojdie ca atare in scopul vindecarii sau ameliorarii unor afectiuni digestive, hepatice, inflamatorii, nervoase. In cazul unor maladii de nutritie, a aterosclerozei, diabetului, obezitatii, afectiuni ale ficatului si sistemului nervos utilizarea unor diete cu drojdie a condus la amelioriri evidente.

In diabet se constata o crestere a tolerantei organismului fata de glucoza. Continutul ridicat in proteine si vitamine exercita un efect protector asupra ficatului, contribuind la prevenirea degenerarii celulei hepatice si la revitalizarea functiilor acesteia, iar continutul ridicat de aminoacizi intensifica actiunea hepatoprotectoare. Rezultate bune s-au obtinut si in bolile digestive unde exercita un efect trofic important, datorita aportului de proteine si vitamine. Continutul ridicat de glutation determina o crestere a rezistentei organismului la intoxicatiile cu xenobiotice.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 53158 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(20 Noiembrie 2009 08:04) Cozma Gabriel a spus

Va multumim domnule Serban si asteptam alte informatii.Succes!


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii