Obezitatea reprezinta un exces de grasime in intregul organism. O persoana este considerata obeza cand greutatea lui sau a ei este cu 20% sau mai mult peste greutatea normala. Cea mai des intalnita formula de apreciere a greutatii este indexul masei corporale (IMC). O persoana este considerata supraponderala daca BMI-ul ei sau al lui este intre 25 si 29.9; o persoana este considerata obeza daca BMI-ul ei sau al lui depaseste 30.
"Obezitate morbita" inseamna ca o persoana fie are cu 50%-100% mai mult decat greutatea normala, are BMI-ul 40 sau mai mare, sau are o greutate suficient de mare incat aceasta afecteaza serios sanatatea sau functionarea normala a organismului.
Ce anume provoaca obezitatea?
Excesul ponderal se instaleaza atunci cand o persoana are un aport mai mare de calorii in comparatie cu cele pe care le "arde". Pentru cei multi oameni acest lucru inseamna a manca prea mult si a avea activitate fizica prea putina. Dar exista si alti factori care de asemenea joaca un rol in obezitate. Acestia pot include:
- Varsta. Pe masura ce inaintezi in varsta, metabolismul organismului incetineste si nu cere la fel de multe calorii pentru a-ti mentine greutatea. De aceea oamenii observa ca mananca la fel si fac aceleasi activitati ca atunci cand aveau 20 de ani, insa la 40 de ani, cresc in greutate.
- Sex. Femeile tind sa castige mai mult si mai rapid in greutate decat barbatii. Barbatii au rata metabolismului bazal mai crescuta (adica ard mai multa energie in repaus) decat femeile, deci barbatii consuma mai multe calorii pentru a-si mentine greutatea corporala. In plus, cand femeile ajung la menopauza, rata lor metabolica scade. Iata de ce femeile se ingrasa dupa menopauza.
- Genetica. Obezitatea tinde sa se raspandeasca in familii, de-a lungul generatiilor. Intr-un studiu despre adulti care au fost adoptati cand au fost copii, cercetatorii au descoperit ca greutatea adultului participant a fost mai apropiata de greutatea parintilor biologici decat a celor adoptivi. Se pare ca mediul de viata din familia adoptiva a avut mai putina influenta in dezvoltarea obezitatii decat componenta genetica a persoanei. De fapt, daca mama ta biologica este grasa ca si adult, sunt aproximativ 75% sanse ca si tu sa fii gras. Daca mama ta biologica este slaba, exista de asemenea 75% sanse ca tu sa fii slab. Cu toate acestea, oamenii care simt ca genele lor sunt sortite la o viata de obezitate, ar trebui sa ia masuri. Multi oameni predispusi genetic la obezitate nu devin obezi sau sunt capabili sa piarda in greutate si sa se mentina.
- Factorii de mediu. Desi genele reprezinta un factor important in multe cazuri de obezitate, mediul in care traieste o persoana joaca de asemenea un rol semnificativ. Factorii de mediu includ stilul de viata, ca de exemplu ce mananca o persoana si cat de activa este sau nu.
- Activitatile fizice. Indivizii activi au nevoie de mai multa energie (calorii) decat cei mai putin activi, pentru a-si mentine greutatea. In plus, activitatea fizica tinde sa scada apetitul la indivizii obezi in timp ce creste capacitatea organismului de a metaboliza preferential grasimea ca sursa de energie. Multe dintre cresterile in obezitate din ultimii 20 de ani se cred a fi rezultatul unui nivelul scazut al activitatii fizice zilnice.
- Factorii psihologici. Factorii psihologici influenteaza de asemenea obiceiul de a manca. Multi oameni mananca raspunzand emotiilor negative ca de
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 67729 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!